Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 112

Wątek: Canon 40d czy 500d

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez besa5 Zobacz posta
    Na allegro pojawił się 500d z przebiegiem 9600 zdjęć tylko za 1300zł. Co radzicie? Kupić, a kase oszczędzić na następne szkła, czy poczekać na ciekawą propozycję 40d
    Dobra cena. Właśnie przeglądałem go na Allegro i powiem Ci, że jak dla mnie to warto go kupić.

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Wg mnie inwestycja w korpus to strata kasy - i tak kiedyś go trzeba będzie wymienić...
    A niby po co, jeśli może służyć długie lata???

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Dodam jeszcze, że dotyczy to sytuacj ograniczonych środków - jak ktoś ma kasę to kupuje nowego Maybacha...
    Jeśli ktoś ma ograniczone środki, to tym bardziej nie zmienia puszki jak... rękawiczki,
    bo go raczej na to nie stać, tylko IMHO kupuje raz, ale za to porządnie.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Jeśli ktoś ma ograniczone środki, to tym bardziej nie zmienia puszki jak... rękawiczki,
    bo go raczej na to nie stać, tylko IMHO kupuje raz, ale za to porządnie.
    Dokładnie. Nie każdemu odpowiada zmiana puszki na nowszy model. Stąd też nie bardzo rozumiem tych, co zmieniają puszkę na tę samą klasę w innym systemie. Jak już wymieniać, to wyżej. Nie niżej Tak samo będzie u mnie jak przyjdzie za robotę pieniądz
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Bywalec

Domyślnie

Ja mam od 2005r. 4-ty korpus, z tego tylko 2 pierwsze były nowe, w tym samym Canonowskim systemie. Szklarnia rośnie i w zasadzie nie jest wymieniana, a uzupełniana. Krzem ma wartość piasku i tanieje zastraszająco - widać to choćby po walających się po domu kompaktach, komórkach, komputerach, kupionych za niebagatelne pieniądze, za które dziś nikt nie chce dać nawet złotówki. To samo spotkało by i lustrzanki, gdybym ich nie wymieniał - ile dziś jest wart C350?! Nie twiedzę, że 350-tką nie można robić zdjęć - wolę jednak nowszy model. Nie będę kisić - będę wymieniał! To prawda, że lustrzanki APS-C doszły do ściany i dalej nie ma gdzie się rozwijać, poprawiane są detale i nie ma rewolucji - ale NA PEWNO będzie - świat nie stoi w miejscu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez besa5 Zobacz posta
    Na allegro pojawił się 500d z przebiegiem 9600 zdjęć tylko za 1300zł. Co radzicie? Kupić, a kase oszczędzić na następne szkła, czy poczekać na ciekawą propozycję 40d
    Pisałeś wcześniej, że miałaś 500D w ręce, a 40D nie. Postaraj się kogoś poszukać kto go ma. 40D to na pewno porządny i "pancerny" aparat, ale nie każdemu dobrze leży w dłoni.

PS
    Chciałem wyjaśnić jeszcze jedną rzecz. Niepotrzebnie użyłem skrótu myślowego pisząc:
    Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    Moje AMATORSKIE spojrzenie i sprzęt, nigdy nie będą zgodne z profesjonalistami.
    Chodziło o podejście do fotografii ptaków, a nie ogólnej.
    Pisząc amatorskie miałem na myśli to, że fotografuje je czasami wybierając się nad staw lub rzekę. Usiądę chwilę na brzegu, pstryknę trochę fotek, po odpoczywam i wracam do domu.
    Profesionalistami nazywam ludzi takich jak np MAX13 (robi wspaniałe zdjęcia), który napisał: trzeba jeszcze sie mocno napocic, poczolgac w blocie, posiedziec kilka godzin w niewygodnej pozycji - ale powodzenia!
    Do tego 500D się raczej nie nadaje.
    Ja nie potrzebuję dużego ciężkiego body, gdyż aparat noszę często i wszędzie i czasem odkręcam grip zakładam 50 1.8 i mogę go schować do "większej" kieszeni. I to jest dla mnie priorytet, stąd ten brak zgodności.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 27-03-2012 o 13:57
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie wiem czemu temat cały czas schodzi na ptaki :-) raczej jak ruch to w 90% będą to psy na zawodach, gdzie tor ich biegania jest wyznaczony i na pewno jest trochę łatwiej niż z ptakami, które poruszają się we wszystkie możliwe strony

Jeśli chodzi o fundusze, to w przyszłości kiedy będę zarabiać na pewno kupię coś lepszego. Aktualnie mam 16 lat i jeszcze 2 tys. uzbierać to trochę zajmie :-)
    I tak myślę, że jeśli kupię ten 500d + jakiś 18-55, nie wydając niczego pod koniec roku kupię coś ok. 1000zł. A co to się okaże

Miasto
    Stargard

Domyślnie

Kupuj wspomniane 500D z 18-55 IS i nie słuchaj już ględzenia ludzisk bo widzę, że jesteś zdecydowana na tą puszkę
    Ostatnio edytowane przez michael_key ; 27-03-2012 o 15:11

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Do psów przyda się coś dłuższego. Ale to w następnej kolejności.

Miasto
    Stargard

Domyślnie

Do tego 55-250 IS i jest fajny zestawik.

Początki nałogu Awatar kulek855
    Miasto
    Podkarpackie

Domyślnie

besa5
    Na ilu stronach zakładasz ten sam wątek?
    http://canoniarze.pl/forum/pytania-i...-czy-500d.html
    http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=347516

Dostałeś/aś tyle konkretnych informacji, wystarczy teraz zebrać je do "kupy" i podejmij ostateczną decyzję. Ciągnięcie w nieskończoność jednego wątku na kilku forach mija się z celem.
    Ostatnio edytowane przez kulek855 ; 27-03-2012 o 16:00

Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów