Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 112

Wątek: Canon 40d czy 500d

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

No to się zrobiło 6 stron jestem ciekaw jaki korpus teraz kolega wybierze hehe

Jak to zwykle bywa na CB zaczyna się od jednego kończy na czym innym
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzy Zobacz posta
    ale nie wyobrażam sobie naprawdę ręcznego ustawiania ekspozycji lub ostrzenia nawet w zaawansowanym Fuji.
    No cóż to nie było łatwe... klikanie strzałek za każdym razem żeby ustawić czas migawki... ale efekty dużo lepsze niż auto

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja jednak doradzam 500D dlatego że:
    - nowsza konstrukcja, nowy układ AF, nowy procesor
    ciekawi mnie ten nowy AF - znaczy się względem czego?

Co do 40D to do biegających psów z dobrym szkłem wyrabia się znakomicie. Szybka seria + bardzo sprawny śledzący AF do amatorskich zastosowań jest jak lala :cool:.

Co do obrazka.
    Padło tu dużo stwierdzeń typu "większa" matryca, lepiej etc. Co do lepszości obrazka jednego apartu nad drugim zdania były i są podzielone mam swoją osobistą opinię ale to według mnie jest tutaj nieistotne. Ważniejsze jest to że w 95% różnica ta w amatorskiej fotografii jest zupełnie pomijalna.

BTW: matryca nie jest "większa" tylko ma więcej pikseli i tyle - nie mylcie pojęć takimi ogólnikami.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

500D też ma manual ! :-D
    i jeszcze Priorytet głębi ostrości A-DEP

Dyskusja na forum zapewne nie wskaże zwycięzcy: 40D to wyższa półka, ale starsza konstrukcja - niestety.

Ja dołożę jeszcze jeden argument: pewnie będziesz chciała kiedyś nowszy aparat, wtedy 500D łatwiej będzie sprzedać. Za parę lat 40D oddasz do muzeum.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ciekawi mnie ten nowy AF - znaczy się względem czego?
    Canon 500D jest o prawie 2 lata (!) nowszy od 40D - coś przez ten czas się zmieniło chyba...
    Nie twierdzę, że AF w czterdziestce nie daje rady - to rzeczywiście bardzo udana i sprawna konstrukcja. Jednak nie można przekonywać koleżanki, że AF w 500D to jakaś "masakra". Jeśli z czasem będzie miała obiektyw z USM i do tego jasny to chyba w 95% zdjęć poradzi sobie.

Zresztą, to nie aparat robi zdjęcia! Zawsze ze smutkiem myślę o tym jak oglądam super fotki zrobione na przykład takim 300D...
    http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?...es=3&digicam=0
    Ostatnio edytowane przez krzy ; 25-03-2012 o 15:39 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A możesz wyjaśnić o co chodzi z tym nowym układem AF?

Co do sprzedaży. 500D też pójdzie do muzeum tak samo jak i reszta tyle, że w 40D masz migawkę, która wytrzymuje 100000 klapnięć więc dwa razy dłużej niż w 500D także z tym muzeum trzeba będzie dłużej poczekać .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Wow - ale dyskusja...

Cytat Zamieszczone przez besa5
    (...) Mam zamiar kupić pierwszą lustrzankę, będzie to Canon 40d lub 500d.(...) Dlaczego te aparaty? 500d dlatego, że używając go stwierdziłam, że powinien mi wystarczyć. Jednak cały czas zastanawiam się, czy nie pójść o klasę wyżej. (..)
    Moim skromnym zdaniem - znaczącej różnicy w zdjęciach pomiędzy tymi aparatami z tym samym obiektywem nie zobaczysz, pod warunkiem, że nauczysz się wykorzystywać ich zalety i omijać ich wady Plusy i minusy obu zostały już wymienione i nie ma potrzeby po raz kolejny ich powtarzać...

Ja bym Ci radził z tych dwóch jednak kupić 500D (bo nowsza konstrukcja i jak dla amatora (*) ma więcej zalet niż wad), na nim poćwiczyć techniki fotografowania lustrzanką, na początek pożyczyć na kilka dni dobre szkła (jasne zoomy, stałki, L-ki - nie kity!) i wypróbować, a potem za zaoszczędzone pieniądze kupić sobie DOBRE szkła. Za rok lub dwa sprzedasz 500D i kupisz lepsze (i droższe) body, np. 7D czy 5DII (będziesz wiedzieć, czego Ci brakowało - dobre szkła będziesz już miała)...

Pozdrawiam, Alex

(*) Przy ograniczonych funduszach - dla częstego i bardziej "zawodowego" fotografowania bardziej skłaniałbym się ku 40D (wyższa półka, inna ergonomia, choć "leciwa" konstrukcja...), natomiast na początek do nauki i amatorskiego "focenia" jednak kupiłbym 500D, za kilka lat sprzedał i kupił 7D lub 5DII/III...

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

40D będzie lepszym wyborem.

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    40D będzie lepszym wyborem.
    ponieważ:..........

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

ponieważ:..........
    A może zamiast indagować kolegę najpierw odpowiedziałbyś na moje pytanie? :cool:
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A może zamiast indagować kolegę najpierw odpowiedziałbyś na moje pytanie? :cool:
    Chyba wyjaśniłem co miałem na myśli - 2 lata różnicy pomiędzy modelami.

Natomiast co do indagowania, to po prostu chciałbym dowiedzieć się co tak zdecydowanie jego zdaniem przemawia za 40D, autorka wątku chyba też...

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów