flankerp czyli że z którego aparatu są lepsze obrazki przy dużych rozmiarach i lepszych obiektywach?
flankerp czyli że z którego aparatu są lepsze obrazki przy dużych rozmiarach i lepszych obiektywach?
Każdym aparatem zrobisz dobre zdjęcie ale lepszym mniej tych nieudanych.
Pamiętaj, że szybkość 40d to 6,5kl/s prawie dwa razy tyle co 500d. Przy fotografii zwierząt to bardzo ważne i w tym przypadku modele 3 cyfrowe blado wypadają na tle czterdziestki.
Ale ostateczny wybór należy do Ciebie.
Osobiście jak miał bym kupować ponownie używany aparat to byłby to 40d. Jeżeli nowy to rozważał bym zakup modelu xxxd (ale z bólem serca).
500D ma lepszą matryce zatem przy klepszym szkle dostaniesz lepszy obrazek...Czy do 40d trzeba rzeczywiście dużo lepszych obiektywów i czy wtedy jest jakaś przewaga nad obrazkiem z 500d przy tych samych szkłach?
Bzdura... przy ptakach i szybkich zwierzętach tylko 7D. AF z 40D nie jet aż tak szybszy od 500D. Jest bardziej precyzyjny, szczególnie boczne punkty, ale nie aż na tyle szybszy...Napisał kulek855 Zobacz post
Jeżeli chcesz fotografować obiekty w ruchy np.: ptaki to zapomnij o 500d.
Jeżeli będziesz fotografował naprawdę dynamiczne zdjęcia to niestety ani 40D, ani 500D ani nawet 50D nie da rady... Do takich celów masz 7D z zaawansowanym systemem pomiaru obiektów w ruchu. Miałem przyjemność fotografować ptaki 7D kolegi z forum. Niesamowity sprzęt.... Zbieraj na 7D![]()
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
Jeżeli zależy Ci na dużych zdjęciach to potrzebujesz większej matrycy. Do tego potrxzeba naprawdę dobrego obiektywu. Ja mam najlepszy jaki możesz mieć pod kropa jeżeli chodzi o spacer-zoomy i różnica na dużych zdjęciach między 18-55 a 17-55 jest kolosalna.flankerp czyli że z którego aparatu są lepsze obrazki przy dużych rozmiarach i lepszych obiektywach?
40D ma niestety dużo mniejszą matrycę dlatego polecałem Ci 50D (bardzo podobna matryca do 500D)
Przy dużych zdjęciach ważnym ewlementem jest tak zwana rozdzielczość obiektywu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Widzę Twoją niechęć do xxxDwięc naprawdę dozbieraj do 50D. Zapomnij o dziadku 40D
![]()
Ostatnio edytowane przez flankerp ; 25-03-2012 o 13:01 Powód: Automerged Doublepost
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
Ostatnio edytowane przez besa5 ; 25-03-2012 o 13:08
To nie do mnie pytanie, ale próbując doradzić jeszcze raz potwierdzę zdanie jednego z kolegów - tzw "obrazek" jest praktycznie taki sam. Oczywiście dla fotografa wykonującego zaawansowaną obróbkę RAWów są jakieś niuanse, ale bez przesady! to naprawdę subtelności i po przesiadce z kompaktu każdy z wymienionych Canonów będzie rewelacyjny.
Druga część pytania: zawsze z lepszego obiektywu osiągniesz lepsze zdjęciadlatego właśnie tak marzymy o eLkach ;-)
Napisałem o pryzmacie w 40D i to warto uwzględnić. Pozostałe zachwyty nad 40D są trochę przesadzone - to naprawdę stara konstrukcja. Przecież nie porównujesz go do 400D, nawet nie do 450D tylko do 500D, który został w porównaniu do poprzedników zmodernizowany, poprawiony itd.
Ja jednak doradzam 500D dlatego że:
- nowsza konstrukcja, nowy układ AF, nowy procesor
- lepszy, większy ekran
- lżejszy
- łatwiej osiągnąć dobre efekty, czyli łatwiejsza przesiadka z kompaktu.
No..., chyba, że masz ambicje od razu wskoczyć na głęboka wodę i ostrzyć manualnie, ekspozycję na manual, pomiar punktowy i takie tam czary![]()
No trudno powiedzieć... Generalnie AF w 40D jest lepszy szczególnie boczne pkt, jednak np. przy fotografowaniu ptaków to czy masz 500D czy 40D różnicy nie będzie, oba porażka.... Musisz sam zadecydować, jeżeli znajdziesz 40D w naprawdę dobrym stanie to będziesz zadowolony. Jeżeli zależy Ci na wyglądzie puszki to 40D prezentuje się o niebo lepiej i bardziej PRO niż 500DCo do mozliwości to 500D jednak nieznacznie przegania leciwego 40D. Dla mnie bardzo ważna jest automatyczna korekcja winiety...
W RAWach zawsze sobie podciągniesz w LR czy DPP ale zajmuje to dodatkowy czas.... Jeżeli zaczynasz przygodę z DSLR i nie pracowałeś na takim sprzęcie wcześniej, to zdecydowanie 500D plus zbieraj na lepsze szkła. Ja po zakupie 17-55 na nowo pokochałem tę puszkę... Jak zmienie to na 60D albo 7D ze względu na lepszy AF (boczne krzyżowe) i 48 polowy pomiar światła....
flankerp
Miałeś kiedyś z 40d do czynienia czy tylko wypisujesz to co wyczytałeś na necie?
Zauważyłem, że większość ludzi chwali to co posiada. 40d to półka wyżej od wspomnianego 500d.
Tu masz obrazki z 500d
http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?camera=1201
a tu z 40d
http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?...es=3&digicam=0
To jeszcze większa bzdura. Sprawdź na forum jakie zdjęcia ludzie robią 40d http://fotoprzyroda.plflankerp Bzdura... przy ptakach i szybkich zwierzętach tylko 7D
Albo u tej Pani można oglądnąć: http://www.myroniuk.fotea.pl/
Sporo zdjęć na tej stronie zrobione 40d + 400 5,6L.
... Cała reszta jak napisał mój poprzednik![]()