Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 112

Wątek: Canon 40d czy 500d

Początki nałogu

Domyślnie

Wracając do wyboru. Stanę murem za 40D.
    Ja również. Mam, używam i polecam. Świetne body. Po kupieniu 500D będziesz się zastanawiał jak to jest mieć dobre ergonomiczne body, po zakupie 40D nie będziesz myślał o przesiadce na serię xxxd, chyba że dla taniego "video".
    5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm

Awatar poul11
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Zdecydowanie 40D. To już kawał porządnego aparatu. I niestety wymarły już gatunek...
    50D, 17-40 4L, 70-200 4L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PioterD Zobacz posta
    Ja również. Mam, używam i polecam. Świetne body. Po kupieniu 500D będziesz się zastanawiał jak to jest mieć dobre ergonomiczne body, po zakupie 40D nie będziesz myślał o przesiadce na serię xxxd, chyba że dla taniego "video".
    Witam.
    Mam pytanie o tą chwaloną ergonomię. Czego brakuje w 500D dla większości nieprofesjonalnych fotografów? Jak dla mnie to chyba tylko zmiany pomiaru światła, jednak przypuszczam, że 99% fotoamatorów tego nie zmienia.
    Bolek02 napisał: "problematyczne bieganie krzyżykiem po menu w celu wyboru parametrów" jest to kwestia przyzwyczajenia - osobiście nie cierpię kółek.
    Mam pytanie do użytkowników np 40D czy wy korzystacie z przycisku podglądu? Moje pytanie stąd, że gdy robię zdjęcia lewą ręką trzymam za obiektyw (pierścień zoom). Pstrykam fotki i chcę sprawdzić histogram i ostrość. Nie odrywając rąk od aparatu prawym kciukiem naciskam podgląd i przybliżenia. "Krew mnie zalewa" gdy aparat ma przycisk podglądu po lewej stronie i za każdym razem muszę lewą ręką puścić obiektyw by nacisnąć przycisk podglądu - gdzie tu ergonomia?
    Wiem, zaraz ktoś napisze, że nie ma na wierzchu tego, czy tamtego, ale ilu z was korzysta z tych wszystkich przycisków? Dla większości powodują one problem, gdyż jest ich za dużo.
    Uważam, że ta "niby" ergonomia dla wielu fotoamatorów będzie raczej wadą niż zaletą.
    Co do wielkości puszki to wystarczy podłączyć grip i jest rewelka, a gdy potrzeba to zawsze można go na chwilę odkręcić. 40D jest duże i ciężkie i nie da się zmniejszyć.
    Co do szybkości AF jak niektórzy piszą to bez dobrego obiektywu USM i tak nic nie pomoże.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Bywalec

Domyślnie

Dla stojących za 40d - tak, to KAWAŁ porządnego aparatu, ale ZDJĘCIA robi lepsze 500d .... Pytkiem była ZACZYNAJĄCA przygodę z Canonem (5 postów) śliczna dziewczyna besa5 - DLA NIEJ należy formułowa odpowiedzi. Na dodatek PRECYZYJNIE oprócz chęci wydania PRECYZYJNIE OKREŚLONEJ kasy określiła, CO chce fotografować (...robię głównie makro i krajobrazy...). AF, seria, szybkie przełączanie AF czy inne "przewagi" 40d nie mają większego znaczenia, a waga i owszem.... Trzeba do tych krajobrazów jakoś dojść. Z tego właśnie powodu (górskie wycieczki) zamieniłem 40d na 450d, a przy okazji zyskałem na lepszym obrazie i mam mniej problemów z korygowaniem ekspozycji (450d lepiej trafia). Nie licytowanie się w wiedzy o możliwościach korpusów a dopasowaniem do problemów "pytka" miałem na myśli o czytaniu ze zrozumieniem...

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Dla stojących za 40d - tak, to KAWAŁ porządnego aparatu, ale ZDJĘCIA robi lepsze 500d ....
    Nie. Zdjęcia z korpusów od 350D w górę do 60D/600D nie uległy zmianie. Nie ma dokładnego określenia, że jeden aparat robi lepsze zdjęcia od drugiego. Było już wiele razy o tym. Obrazek z 500D niczym się nie różni od obrazka z 20D. W 60D/600D można zobaczyć minimalnie lepszy obrazek.

Na dodatek PRECYZYJNIE oprócz chęci wydania PRECYZYJNIE OKREŚLONEJ kasy
    Jeżeli "niska cena" to dla ciebie precyzyjnie, to wolę nie myśleć jak precyzyjne zdjęcia robisz.

AF, seria, szybkie przełączanie AF czy inne "przewagi" 40d nie mają większego znaczenia, a waga i owszem
    Tylko, że jakbyś "precyzyjnie" i dokładnie, ze zrozumieniem przeczytał tekst, to znalazłbyś pewien fragment. W którym, to autorka stwierdza, że ciężar nie ma wielkiego znaczenia, podobnie wielkość.

Z tego właśnie powodu (górskie wycieczki) zamieniłem 40d na 450d, a przy okazji zyskałem na lepszym obrazie i mam mniej problemów z korygowaniem
    ekspozycji (450d lepiej trafia).
    Tyle krzyku o jedną zmianę? Ty zamieniłeś. Nie każdemu odpowiada, to co oferuje 40D. Jeśli koleżanka będzie fotografować obiekty w ruchu, to nawet jasne szkło podpinane do 450D jej nie pomoże.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Początki nałogu Awatar kulek855
    Miasto
    Podkarpackie

Domyślnie

Z serii xxxd miałem tylko 350d jedną przewagę jaką posiada ta puszka nad 40d to to, że robi o wiele ostrzejsze zdjęcia.

Pierwszy raz gdy%
    Ostatnio edytowane przez kulek855 ; 25-03-2012 o 12:10

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tak jak mówiłam wcześniej na sam korpus będzie to ok. 1500-1600zł. za tą cenę są ciekawe propozycje z małym przebiegiem.

Co do obiektów w ruchu, to cały czas zastanawiam się czy jeśli AF jest skuteczniejszy w 40d, to czy 500d będzie umiał sobie poradzić.

Czy ktoś może wie czy jeśli narazie będę używać kita (ok. 5 m-cy) to będzie różnica w zdjęciach? Czy do 40d trzeba rzeczywiście dużo lepszych obiektywów i czy wtedy jest jakaś przewaga nad obrazkiem z 500d przy tych samych szkłach?
    Ostatnio edytowane przez besa5 ; 25-03-2012 o 12:20

Początki nałogu Awatar kulek855
    Miasto
    Podkarpackie

Domyślnie

Coś mi większy kawałek wypowiedzi znikł ;-/

besa5
    Wejdź na moją stronę większość krajobrazów robionych jest 40d + obiektyw 18-55 is (czyli ten z kitowego zestawu).

Myślę, że jeżeli zdjęcia będziesz wstawiać w rozdzielczości 1000px na dłuższym boku to nie powinnaś widzieć znaczącej różnicy między szkłem klasy L o podobnych parametrach.

Co do obiektów w ruchu, to cały czas zastanawiam się czy jeśli AF jest skuteczniejszy w 40d, to czy 500d będzie umiał sobie poradzić.
    Jeżeli chcesz fotografować obiekty w ruchy np.: ptaki to zapomnij o 500d. No ale wiadomo dla chcącego nic trudnego. ;-)
    Ostatnio edytowane przez kulek855 ; 25-03-2012 o 12:49

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kulek855 Zobacz posta
    Jeżeli chcesz fotografować obiekty w ruchy np.: ptaki to zapomnij o 500d.
    Ptaki też, ale przede wszystkim będą to psy.

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

500D ma lepsz matrycę, przy dobrym obiektywie, różnicę widać, ale oczywiście przy dużych zdjęciach. Poza tym 500D jest zdecydowanie mnowszą konstrukcją.
    Ja stałem przed podobnym dylematem 2 lata temu, kiedy to zaczynałem przygodę z DSLR.
    Wybór padł na 500D bo:
    - nowsza konstrukcja
    - więcej przydatnych funkcji jak: automatyczna korekcja winietowania, dużo lepszy wyświetlacz, karty SD, możliwość używania pilota (kupiłem za 4 Euro )
    - bardzo zwarta i lekka konstrukcja
    - co do ergonomii, to po dokupienia gripa aparat jest idealny dla zaczynających przygodę
    - szybszy procesor i lepsza redukcja szumów z body (to nie FF ale różnicę w trudnych warunkach między 40D a 500D widać gołym okiem nawet oglądając zdjęcia na laptopie.

Oczywiście nie kupisz nowego 500D ale pamiętaj, że 40D to już naprawdę bardzo stara konstrukcja i trudno będzie kupić model o niskim przebiegu.
    Jak już masz parcie na lepiej (bardziej pro) wyglądający sprzet to dołóż trochę i kup 50D. To jest body, które ma większość zalet 500D (poza lekkością hehe co czasem jest i wadą w 500D) plus wszystkie zalety 40D. Zatem z tych dwuch najlepiej wychodzi trzeci

Moja opinia, doskładaj do 50D.
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów