Pokaż wyniki od 1 do 10 z 112

Wątek: Canon 40d czy 500d

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez besa5 Zobacz posta
    Zdjęcia robię głównie makro i krajobrazy, ale przede wszystkim zwierzęta w ruchu.
    Często zdjęcia robię w halach, dlatego potrzebne mi w miarę dobre iso.
    Od razu mówię, że w 500d nie interesuje mnie video. W przypadku 40d problemem nie jest ani jego waga, ani rozmiar.
    Czyli krajobrazy jak i makro mamy z głowy. W większości sytuacji (w moim przypadku 95%) korzysta się z manualnego fokusa. W przypadku zwierzątek i hal będzie Ci potrzebne jasne i szybkie szkiełko.

Gdyby nie fakt, że polubiłem korpusy serii xxxD, to stanąłbym murem za 40D. Mam jego nowszy model i bardzo sobie go chwalę. Niestety z jakiegoś dziwnego powodu 600D mojej towarzyszki wydaje się w lepszy sposób radzić sobie z ISO. Porównując 3200 vs 3200 z 600D mam wrażenie, że 50D siada...

Wraz z pojawieniem się nowych korpusów. Szczególnie seria xxxD robi się mały mętlik. Czy wybrać stare, ale dobre i polecane. Czy nowe nieco wolniejsze, ale z ficzerami, które życia na pewno nie utrudniają. Najlepsze wyjście, to określić budżet. Czy w grę wchodzą inne firmy? Chociażby najkon?
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Czy w grę wchodzą inne firmy? Chociażby najkon?
    Raczej stawiam na Canona, jak dla mnie dużo lepiej używa się tych korpusów. W dodatku chyba będę miała możliwość pożyczenia obiektywów, póki nie kupię czegoś lepszego.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Raczej stawiam na Canona, jak dla mnie dużo lepiej używa się tych korpusów. W dodatku chyba będę miała możliwość pożyczenia obiektywów, póki nie kupię czegoś lepszego.
    Z pożyczaniem jest różnie. Minęło kilka lat od kiedy kupiłem aparat, a śpiewka wśród kolegów jest ta sama. "Niedługo kupię lepsze szkło"; "Takie i takie". Prawda jest jednak taka, że to ja pozostaje tą gęsią... Najkon był zaledwie propozycją. Jak dla mnie korpusy entry-level są (ciężko przyznać) szybsze (AF) niżeli serie xxxD canona.

Kwestia wymogów. Musisz pamiętać, że system ma Ci pasować jako całość (szkła, akcesoria, możliwości rozwoju, cena, korpusy itd...), a nie tylko koleżeńska wymiana szkieł. Jak przychodzi do zdjęć, to w końcu to Ty je robisz, podpisujesz i umieszczasz, nie oni.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kwestia wymogów. Musisz pamiętać, że system ma Ci pasować jako całość (szkła, akcesoria, możliwości rozwoju, cena, korpusy itd...),
    I właśnie z Canonem pracuje mi się najlepiej.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

I właśnie z Canonem pracuje mi się najlepiej.
    Skoro ciągnie cię do stajni C, to dylematu odnośnie wyboru korpusu mieć nie powinnaś. Sens wątku schodzi na przeciwne tory. W innych wątkach jest mnóstwo informacji, opinii i wypowiedzi użytkowników mających 40D jak i 500D. Poza tym budżetu podać też nie chcesz, to mogę cię tylko uraczyć wypowiedzią w stylu.

Bierz 40D, bo x+y+z /a+b+c
    Bierz 500D, bo z+y+x /a+b+c

Pod x,y,z i a,b,c podstaw sobie wypowiedź akustyka na temat wad i zalet. To wystarczy byś podjęła decyzję.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Poza tym budżetu podać też nie chcesz,
    Co do budżetu to nie jest do końca określony, będę jeszcze sprzedawać Fuji, więc zawsze coś więcej. Można kupić oba aparaty za 1500-1600 zł. z bardzo małym przebiegiem, także dopiero będę się oglądać za ciekawą propozycją. Oczywiście cena bez obiektywu. Tak jak wcześniej pisałam narazie będzie to niestety kit... Jeszcze nie zarabiam więc z pieniędzmi nie jest łatwo i zawsze coś ktoś dołoży
    Ostatnio edytowane przez besa5 ; 24-03-2012 o 14:42

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów