Dla tych co twierdzą, że 500D ma wolny AF i do fotografii ptaków się nie nadaje. Dla profesionalisty pewnie nie, ale dla amatora w zupełności wystarcza
Na szybkość działania AF największy wpływ ma obiektyw nie aparat jak co niektórzy twierdzą.
Od czasu do czasu wybieram się nad stawy odpocząć i popstrykać trochę fotek moim 500D + C 55-250 IS.
Dla przykładu, że AF radzi sobie nieźle w trudnych warunkach, wstawiam 4 fotki. Są to pełne kadry z EXIFem. Nie chodzi o walory samych fotek, a o przyzwoite działanie AF w trudnych warunkach.
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Widzisz. Ty byś ten samochód jednak kupił. Lepiej poznać budżet, bo łatwiej będzie szukać koleżance nawet czegoś innego, lepszego. Nie tylko żyć tym, co w pytaniu się pojawi...
Dokładnie. Już kilka stron temu pisałeś (dokładniej krzyczałeś) o swoich zakupach. Za to pewnie dostanę ostrzeżenie, ale proszę pisz mniej zwarcie, bo twój tekst jest ciężki dla oczu.
dziobolek, w k-3 podobno będzie taki ficzer. Z drugiej strony jedyne szkło, którego w pentaxie nie znajdziesz to sigma 17-50/2.8 OS HSM... Są i plusy przejścia do Pentaxa - może wpadniesz kiedyś na PPD
W 600D jest już przycisk podglądu ekspozycji. Bodajże nawet w 1100D już jest
Nie przesadzajmy. Jak dla mnie LV jest świetną sprawąZdaje się, że aparaty trzycyfrowe mają zestaw lusterek zamiast pryzmatu, a to chyba wpływa na jakość/jasność obrazu w wizjerze - dla mnie akurat ważne, bo często ustawiam ostrość ręcznie![]()
tlustyx Nie obraź się, ale te zdjęcia są po prostu nie ostre. Podałeś ten przykład według, którego ptaków za pomocą 500D strzelać się po prostu nie da.
|600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|
tlustyx
Z takiej odległości nawet kompakt wyostrzy. Daj fote co ptak wypełnia większy obszar kadru i leci w Twoją stronę.
A tu z kompakta sony dsc-h5 by nie być gołosłownym zoom optyczny + cyfrowy:
To załóż do swojego 40D obiektyw c55-250 IS i wykonaj zdjęcie które proponujesz
Nie wiem czy zauważyłeś, ale 3 fotki są ostrzone między gałęziami, a mimo to AF jest w stanie sobie poradzić. Spróbuj tak kompaktem jeśli twierdzisz, że to żaden problem.
Nadal twierdzę, że szybkość AFu zależy głównie od obiektywu. Aparat podczas ostrzenia określa o ile obiektyw musi przesunąć soczewkę, trwa to ułamek sekundy (nie wiem dokładnie ile nigdzie nie natknąłem się na takie informacje) To obiektyw wykonuję całą pracę, która trwa krócej lub dłużej w zależności od obiektywu, a nie aparatu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie obrażam się, ale te fotki jeśli są nieostre to nie z winy wolnego AFu jak tu wszyscy posiadacze 40D piszą, a z winy fotografa AF nawet między gałęziami nie gubi się zbytnio.
Aparatem 500D da się robić równie dobre zdjęcia jak 40D, czy 50D należy mieć do tego dobry obiektyw no i przede wszystkim umiejętności. Nie jest to sprzęt "pancerny" i trzeba na niego uważać, ale dla fotoamatora myślę, że wystarczający.
PS
Ciekawe dlaczego na wszelkich testach jest zawsze mowa o szybkim lub wolnym silniku obiektywu, a nie testują prędkości AFu body? No chyba, że się mylę i takie testy są.
Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 26-03-2012 o 09:07 Powód: Automerged Doublepost
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
I nikt nie twierdzi, że się nie da...
Tyle że z 40D jest duuuużo łatwiej niż z 500D.
A to bardzo ważne, jeśli ktoś zajmuje się tego typu fotografią "na co dzień" a nie od przypadku.
Bo od przypadku, to nawet ajfon wystarczy.
Szczerze mówiąc tlustyx, to nie wiem co, komu i po co chcesz na siłę udowodnić???
Ludzie próbują dobrze doradzić koleżance, a Ty na siłę chcesz jej zrobić "kuku"
Tak jak już ktoś napisał wcześniej, że dać, to się da nawet i kompaktem, ale...
Hmmm... czyżby???
Nie no, w sumie masz rację - dla Pentaxa jest wersja bez OS
http://www.optyczne.pl/4626-nowość-O...cowaniami.html
http://www.sigmaphoto.com/shop/17-50...c-os-hsm-sigma
Pozdrówka
Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 26-03-2012 o 11:00
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
tlustyx
Jeszcze jakieś życzenia? może 300mm 2,8? albo 600mm czy jeszcze jakiś inny?To załóż do swojego 40D obiektyw c55-250 IS i wykonaj zdjęcie które proponujesz
Tu masz zdjęcia między innymi wykonane przy użyciu puszki 40d http://www.myroniuk.fotea.pl/
Co za fotograf robi takie zdjęcia? One tylko do "kosza" się nadają.Nie wiem czy zauważyłeś, ale 3 fotki są ostrzone między gałęziami, a mimo to AF jest w stanie sobie poradzić. Spróbuj tak kompaktem jeśli twierdzisz, że to żaden problem.
Tak zrobię dziś zdjęcia kompaktem przez gałęzie lecącemu ptaku (o ile takie warunki będę miał. Gorzej jak by ten ptak stał w miejscu wtedy kompakt by się pomylił.
"wykonuje" nie "wykonuję"To obiektyw wykonuję całą pracę, która trwa krócej lub dłużej w zależności od obiektywu, a nie aparatu.
(edit)Mylisz się(edit) gdyż nie miałeś do czynienia z lepszymi puszkami.
moje stare 350d działało o wiele wolniej z obiektywem 100-300 USM niż 40d. Jak to mam rozumie, że niby obiektyw nagle stał się lepszy?
Obiektyw i puszka ma znaczenie przy szybkości ustawiania ostrości a nie tylko obiektyw - jak zresztą twierdzisz.Ciekawe dlaczego na wszelkich testach jest zawsze mowa o szybkim lub wolnym silniku obiektywu, a nie testują prędkości AFu body? No chyba, że się mylę i takie testy są.
Ostatnio edytowane przez kulek855 ; 26-03-2012 o 11:12
tak i nie. na pewno implementacja AF w obiektywie ma duze znaczenie dla szybkosci ustawiania ostrosci, ale i uklad w korpusie ma spore znaczenie dla sprawnosci i pewnosci tego procesu.
implementacja w obiektywie decyduje o tym jak szybko przesuwane sa soczewki i jak szybko moze byc przebiegany zakres ostrosci. natomiast kontrola nad tym procesem (jak obiektyw przesuwa soczewki) lezy po stronie korpusu. akurat na przykladzie 500D/40D mozna taka roznice latwo zauwazyc...
Ano nie - miałem oba, nadal mam te same obiektywy i przepaścistej różnicy która się łatwo daje zauważyć nie ma.... Pewno daje się zauważyć w określonych specyficznych zastosowaniach i również lepszych obiektywach.