Pokaż wyniki od 1 do 10 z 112

Wątek: Canon 40d czy 500d

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie

40d to półka wyżej i DWA kroki do tyłu... Trzeba też wyraźnie napisać, co znaczy LEPSZY autofokus w 40d. Nie oznacza lepszej ostrości zdjęcia, a MOŻLIWOŚĆ używania bocznych punktów AF, które są krzyżowe (wyższej precyzji) W SPECYFICZNYCH sytuacjach (szybki ruch - sport itp.) oraz, dzięki joystickowi, łatwość przełączania pomiędzy tymi punktami (o ile to się opanowało takie przełączanie, a nie jest to intuicyjne i wymaga nauki). Raczej niekonieczne przy krajobrazach i makro). Centralny punkt jest porównywalny w obu aparatach (wiem, wiem,centralny w 40d jest też podwójnej precyzji, ale tylko w jasnych i drogich obiektywach - jak ktoś ma kasę na nie, to stać go też na nowszy lepszy korpus).
    Darx - cyt. " Obrazek z 500D niczym się nie różni od obrazka z 20D." - to nie jest prawda. Ale nawet gdyby tak było, to łatwiej go uzyskać nowym korpusem z precyzyjniejszym pomiarem parametrów, niż starym.
    Darx - widać jednak, że nie czytałeś od początku - zacytowałeś fragment a pominąłeś że chodziło o cenę używanych 40d i 500d z małym przebiegiem, a ta jest oczywista!
    Darx - mniej polemiki a więcej rad dla pytka.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Darx - widać jednak, że nie czytałeś od początku - zacytowałeś fragment a pominąłeś że chodziło o cenę używanych 40d i 500d z małym przebiegiem, a ta jest oczywista
    Widzisz. Ty byś ten samochód jednak kupił. Lepiej poznać budżet, bo łatwiej będzie szukać koleżance nawet czegoś innego, lepszego. Nie tylko żyć tym, co w pytaniu się pojawi...
    Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Darx - mniej polemiki a więcej rad dla pytka.
    Dokładnie. Już kilka stron temu pisałeś (dokładniej krzyczałeś) o swoich zakupach. Za to pewnie dostanę ostrzeżenie, ale proszę pisz mniej zwarcie, bo twój tekst jest ciężki dla oczu.

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Jeśli idzie o mnie, to tylko brak gibanego LCD powstrzymuje mnie od migracji

dziobolek
    , w k-3 podobno będzie taki ficzer. Z drugiej strony jedyne szkło, którego w pentaxie nie znajdziesz to sigma 17-50/2.8 OS HSM... Są i plusy przejścia do Pentaxa - może wpadniesz kiedyś na PPD

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Z przycisku podglądu ekspozycji czasem korzystam i nie naciskam nic przypadkowo.
    W 600D jest już przycisk podglądu ekspozycji. Bodajże nawet w 1100D już jest

Zdaje się, że aparaty trzycyfrowe mają zestaw lusterek zamiast pryzmatu, a to chyba wpływa na jakość/jasność obrazu w wizjerze - dla mnie akurat ważne, bo często ustawiam ostrość ręcznie
    Nie przesadzajmy. Jak dla mnie LV jest świetną sprawą

tlustyx Nie obraź się, ale te zdjęcia są po prostu nie ostre. Podałeś ten przykład według, którego ptaków za pomocą 500D strzelać się po prostu nie da.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    ...Aparatem 500D da się robić równie dobre zdjęcia jak 40D, czy 50D należy mieć do tego dobry obiektyw no i przede wszystkim umiejętności...
    I nikt nie twierdzi, że się nie da...
    Tyle że z 40D jest duuuużo łatwiej niż z 500D.
    A to bardzo ważne, jeśli ktoś zajmuje się tego typu fotografią "na co dzień" a nie od przypadku.
    Bo od przypadku, to nawet ajfon wystarczy.

Szczerze mówiąc tlustyx, to nie wiem co, komu i po co chcesz na siłę udowodnić???
    Ludzie próbują dobrze doradzić koleżance, a Ty na siłę chcesz jej zrobić "kuku"
    Tak jak już ktoś napisał wcześniej, że dać, to się da nawet i kompaktem, ale...
    Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    ...Z drugiej strony jedyne szkło, którego w pentaxie nie znajdziesz to sigma 17-50/2.8 OS HSM...
    Hmmm... czyżby???
    Nie no, w sumie masz rację - dla Pentaxa jest wersja bez OS
    http://www.optyczne.pl/4626-nowość-O...cowaniami.html
    http://www.sigmaphoto.com/shop/17-50...c-os-hsm-sigma

Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 26-03-2012 o 11:00
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów