"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
|600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|
Ja mam od 2005r. 4-ty korpus, z tego tylko 2 pierwsze były nowe, w tym samym Canonowskim systemie. Szklarnia rośnie i w zasadzie nie jest wymieniana, a uzupełniana. Krzem ma wartość piasku i tanieje zastraszająco - widać to choćby po walających się po domu kompaktach, komórkach, komputerach, kupionych za niebagatelne pieniądze, za które dziś nikt nie chce dać nawet złotówki. To samo spotkało by i lustrzanki, gdybym ich nie wymieniał - ile dziś jest wart C350?! Nie twiedzę, że 350-tką nie można robić zdjęć - wolę jednak nowszy model. Nie będę kisić - będę wymieniał! To prawda, że lustrzanki APS-C doszły do ściany i dalej nie ma gdzie się rozwijać, poprawiane są detale i nie ma rewolucji - ale NA PEWNO będzie - świat nie stoi w miejscu.
Pisałeś wcześniej, że miałaś 500D w ręce, a 40D nie. Postaraj się kogoś poszukać kto go ma. 40D to na pewno porządny i "pancerny" aparat, ale nie każdemu dobrze leży w dłoni.
PS
Chciałem wyjaśnić jeszcze jedną rzecz. Niepotrzebnie użyłem skrótu myślowego pisząc:
Chodziło o podejście do fotografii ptaków, a nie ogólnej.
Pisząc amatorskie miałem na myśli to, że fotografuje je czasami wybierając się nad staw lub rzekę. Usiądę chwilę na brzegu, pstryknę trochę fotek, po odpoczywam i wracam do domu.
Profesionalistami nazywam ludzi takich jak np MAX13 (robi wspaniałe zdjęcia), który napisał: trzeba jeszcze sie mocno napocic, poczolgac w blocie, posiedziec kilka godzin w niewygodnej pozycji - ale powodzenia!
Do tego 500D się raczej nie nadaje.
Ja nie potrzebuję dużego ciężkiego body, gdyż aparat noszę często i wszędzie i czasem odkręcam grip zakładam 50 1.8 i mogę go schować do "większej" kieszeni. I to jest dla mnie priorytet, stąd ten brak zgodności.
Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 27-03-2012 o 13:57
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Nie wiem czemu temat cały czas schodzi na ptaki :-) raczej jak ruch to w 90% będą to psy na zawodach, gdzie tor ich biegania jest wyznaczony i na pewno jest trochę łatwiej niż z ptakami, które poruszają się we wszystkie możliwe strony
Jeśli chodzi o fundusze, to w przyszłości kiedy będę zarabiać na pewno kupię coś lepszego. Aktualnie mam 16 lat i jeszcze 2 tys. uzbierać to trochę zajmie :-)
I tak myślę, że jeśli kupię ten 500d + jakiś 18-55, nie wydając niczego pod koniec roku kupię coś ok. 1000zł. A co to się okaże
Kupuj wspomniane 500D z 18-55 IS i nie słuchaj już ględzenia ludzisk bo widzę, że jesteś zdecydowana na tą puszkę![]()
Ostatnio edytowane przez michael_key ; 27-03-2012 o 15:11
Do psów przyda się coś dłuższego. Ale to w następnej kolejności.
Do tego 55-250 IS i jest fajny zestawik.
besa5
Na ilu stronach zakładasz ten sam wątek?
http://canoniarze.pl/forum/pytania-i...-czy-500d.html
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=347516
Dostałeś/aś tyle konkretnych informacji, wystarczy teraz zebrać je do "kupy" i podejmij ostateczną decyzję. Ciągnięcie w nieskończoność jednego wątku na kilku forach mija się z celem.
Ostatnio edytowane przez kulek855 ; 27-03-2012 o 16:00