Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Body tylko pod M42

Bywalec

Domyślnie Body tylko pod M42

Planuję zakup canona będzie to dodatkowe body używane przeważnie z obiektywami M 42 ciemne miejsca iso 400 ...800. Wybór tylko pomiędzy 30D a 450D aparaty w tej samej cenie
    Canon 30D
    + wizjer ,kółko , CF mam w zapasie
    - LCD ,brak lv ,DIGIC II, 5 letni przebieg 40.000
    Canon 450d
    + lepszy lcd ,posiada lv , DIGIC III ,młodszy rocznik przebieg ok 30 .000
    - gorszy wizjer i menu ,SD

Bywalec
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Jeśli tylko pod m42 to LV musisz mieć więc C450D.
    EOS R + 6D + 24L + 35IS + 50 1.4 + 85 1.8

Fotograf ślubny Opole
    facebook

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Też byłbym za 450D (nastawianie ostrości na LV + powiększenie - no chyba, że masz sokoli wzrok )
    Ew. rozważ wymianę matówki na specjalną do ręcznego nastawiania ostrości (z "klinem" lub specjalnym rastrem).

Pozdrawiam, Alex

Domyślnie

A ja bym brał to co ma większy wizjer i lepsze pole krycia, czyli pewnie 30d, który jednak jest tak podobny do 20d, że szkoda wydawać większą kasę właśnie na niego... a więc... 20 d i więcej obiektywów
    canon, olympus

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmmmm...to ja powiem inaczej.A dlaczego Canon? Jak do manuala to Pentax moze Nikon. Z Pentaxem dziala i pomiar światła i potwierdzenie AF i duzo szkiel K.

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Coś już napisał Awatar Bffist
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tornvald Zobacz posta
    Hmmmm...to ja powiem inaczej.A dlaczego Canon? Jak do manuala to Pentax moze Nikon. Z Pentaxem dziala i pomiar światła i potwierdzenie AF i duzo szkiel K.
    Miałem o to samo pytać. Sam miałem pentaxa i praca z szkłami manualnymi tam to bajka. Nie trzeba przejściówek z chipem/dandeloidem, żeby działało potwierdzenie ostrości przy m42 i reszcie manuali. Poza tym pomiar światła działał bdb.

A teraz mając canona właśnie też szukam body pod manuale, i właśnie pentaxa. K100ds/k200d lub k20d. Bo k10d iso większe niz 800 to masakra.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lMl Zobacz posta
    A ja bym brał to co ma większy wizjer
    (Zauważalnie) większy wizjer to ma, Panie, 5D.
    Cytat Zamieszczone przez Tornvald Zobacz posta
    Hmmmm...to ja powiem inaczej.A dlaczego Canon?
    Bo zakładam, że kolega ma już system i w razie czego chciałby przepinać do tego body obiektywy EF. Zgadłem?
    Ostatnio edytowane przez zaitsev ; 23-03-2012 o 11:52

Bywalec

Domyślnie

Hmmmm...to ja powiem inaczej.A dlaczego Canon? Jak do manuala to Pentax moze Nikon.
    Alternatywa to nikon d80 a tam nie ma pomiaru światła z M42 .
    Mam dodatki do canona /wężyk , adapter, pilot, obiektywy AF , 430 EX II/
    Też byłbym za 450D (nastawianie ostrości na LV + powiększenie - no chyba, że masz sokoli wzrok )
    A ja bym brał to co ma większy wizjer i lepsze pole krycia, czyli pewnie 30d
    Nie zawsze będzie możliwość użycia tego LCD i LV ok 40% ujęć kadrowana jest przez wizjer.Przy każdorazowym wypadzie zestaw ma zrobić ok 400- 600 ujęć.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Bo zakładam, że kolega ma już system i w razie czego chciałby przepinać do tego body obiektywy EF. Zgadłem?
    Tak wszędzie tam gdzie będą trudne warunki pogodowe /padający deszcz / zapnę zakupione body.Nowsza konstrukcja 450d powinna wytrzymać więcej takiego tyrania niż 5 letni dziadek.
    Ostatnio edytowane przez aztek ; 23-03-2012 o 12:24 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Powiem tak: moja 450-ka, działa już 4 lata bezawaryjnie, przebieg trochę ponad 43 tysie, użawany amatorsko ale w różnych warunkach tzn.lekki deszcz, z naciskiem na lekki, temperatura poniżej zera - oczywiście aparat wyciągany na chwile za pazuchy.Obrazki jakie wypluwa z heliosem ,a kiedyś z jupiterem były b. dobre, lv super jak dla mnie - powiększenie x5 , x10.Może faktycznie dokupić matówke jak pisał kolega wyżej i sprawa załatwiona. Po prostu polecam.

Bywalec
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Mogę tylko potwierdzić słowa Wojciecha. Mam identyczną sytuacje, 4 lata, ponad 40k klatek i jedyna wizyta w serwisie była przez C 50mm 1.8 który się wpiął i nie chciał wyjść.

No jesli planujesz robić na wypad 400-500 zdjęć, zakładając że będziesz używać LV, musisz mieć jeszcze drugą baterie.
    Ostatnio edytowane przez Stanislaw ; 23-03-2012 o 13:27
    EOS R + 6D + 24L + 35IS + 50 1.4 + 85 1.8

Fotograf ślubny Opole
    facebook

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów