Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 23-03-2012 o 13:27
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Ja używam 30D i pewnie podobnie jak 450 wymiana matówki to będzie podstawą jeżeli skupiasz się na używanie wyłącznie szkieł m42. Jednak byłbym za 30.
Nikon chyba odpada bo przejściówka/pierścień jest z soczewką - podejrzewam spadek na jakości. Zachowam tu pewien margines bo ekspertem nie jestem.
W swoim nie wymieniałem matówki gdyż częściej używam obiektywu z mechanika gdyż obiekt/y które fotografuję nie sa statyczne a czasami to jak z adhd.
M42 stanowi to fajne uzupełnienie. Można się miedzy czasie zastanowić nad kompozycja a nie strzelać bezmyślnie.
Podpisuję się pod tym - manualne ustawianie ostrości na standardowych matówkach (EF-A) to porażka dla obiektywów jaśniejszych niż, no powiedzmy f/2.8 (chociaż i tu wzrasta znacznie komfort ostrzenia z precyzyjną matówką). Ostrzenie na LiveView to upierdliwa sprawa, nigdy tego nie lubiłem bo jest po prostu niepraktyczne i można się spokojnie bez niego obejść, ale nie neguję że w fotografii makro się sprawdza.wymiana matówki to będzie podstawą
5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm
Ja wystartuję od takiego przebiegu jak dla 30d to norma to 450d już troszkę jest tych klapnięćPowiem tak: moja 450-ka, działa już 4 lata bezawaryjnie, przebieg trochę ponad 43 tysie, użawany amatorsko ale w różnych warunkach
Tylko czy dla wizjera i ergonomi 30d warto pozbywać się LV z 450DJa używam 30D i pewnie podobnie jak 450 wymiana matówki to będzie podstawą jeżeli skupiasz się na używanie wyłącznie szkieł m42. Jednak byłbym za 30.Ostrzenie na LiveView to upierdliwa sprawa, nigdy tego nie lubiłem bo jest po prostu niepraktyczne i można się spokojnie bez niego obejść
Może mi ktoś porównać LCD z 30d 2.5 i 450d 3.0 do mojego z 40D![]()
Miałem Pentaksa K200D i jakieś szkła manualne kiedy zaczynałem przygodę z fotografią. Nie było to M42 a jakieś Vivitary bodajże.
Współpraca z tymi obiektywami była wzorowa. Pomiar światła super. Niestety K200D nie miał LV.
Potem miałem 40D i tam LV i szkła na M42 sprawdzały się świetnie. Musisz jednak wziąć poprawkę, że często światłomierz oszukuje po przymknięciu przysłony. Im bardziej przymykasz tym większy jest błąd.
Wydaje mi się, że szkiełka do Pentaxa będą dużo tańsze, niż te na M42, które mam wrażenie, że od 2 lat zaczęły niezdrowo drożeć. Do Canona tez jest trochę szkieł systemowych manualnych, ale nie mam z nimi żadnych doświadczeń.
Warto to wziąć pod uwagę przy wyborze puchy.
Osobiście wybrałbym 40D, bo ma i większy wizjer niż K200D i LV. Wiadomo, że trzeba trochę dołożyć do 30D, ale może warto.
Na pewno seria XXD będzie z ciężkimi szkłami znacznie lepiej leżała w dłoni. 450tka z gripem też całkiem fajnie leży, ale bez gripa raczej bym nie używał.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
30D nie ma LV ,450D jest lv czyli współpraca powinna być wzorowa .Współpraca z tymi obiektywami była wzorowa. Pomiar światła super. Niestety K200D nie miał LV.
Potem miałem 40D i tam LV i szkła na M42 sprawdzały się świetnie.
Jakość obrazka na 400 -800 iso będzie podobna no może troszkę lepsze dr z 450D ale za to mniej ostre niż z 30D
Jak jest pełna dziura to lekko nie doświetla a gdy przymknięte to wypala ,ratuje wtedy pstryki histogramem na żywo.Musisz jednak wziąć poprawkę, że często światłomierz oszukuje po przymknięciu przysłony. Im bardziej przymykasz tym większy jest błąd.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 23-03-2012 o 21:12