Który z tych obiektywów lepiej sprawdzi się w reportażu ? Chciałbym się jak najbardziej zbliżyć do ogniskowej 35mm dla pełnej klatki. Posiadam już Tamrona 17-50 f/2.8
Który z tych obiektywów lepiej sprawdzi się w reportażu ? Chciałbym się jak najbardziej zbliżyć do ogniskowej 35mm dla pełnej klatki. Posiadam już Tamrona 17-50 f/2.8
Fotoreporter
"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."
35 dzielone na 1.6 (współczynnik cropa) daje nam 21,875 tak więc bliżej jest C24, natomiast nie spodziewaj się takiej plastyki obrazka jaką daje 35mm na FF w 24mm na APSC.
Nie spodziewam się, to oczywiste. Wiem, że 24 jest bliżej 35 nie jestem idiotą, chodziło mi raczej o światło. Która strata jest dotkliwsza- kąta czy światła ?
Fotoreporter
"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."
Ja tam używam sigmy 30mm/1.4 i mimo wszystko wole mieć światło, niż kąt... A to dlatego, że w większości sytuacji przejść 2 kroki do tyłu mogę, a z dorobieniem światła i uzyskaniem mniejszej głębi bez światła 1.4 na APS-c może być ciężko![]()
PS. Nie chciałem stwierdzać, czy jesteś idiotą, ale postawiłeś niejasne pytanie.
Pozdrawiam![]()
Można iść na kompromis i kupić Sigmę 24mm f/1.8. Ciemniej i szerzej Canon 20mm f/2.8 USM.
7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.
Dziękuję bardzoA co do Sigmy to czytałem testy i mnie nie przekonała
![]()
Fotoreporter
Wszystko zależy do jakiego repo. Generlnie w reportażu coś się dzieje, więc duże znaczenie ma szybkość AF. Repo to z założenia tez ludzie, których się fotografuje. Warto więc, żeby AF był cichy. Podsumowując - coś z USM - czyli 28 1.8. Miałem ten obiektyw i byłem z niego bardzo zadowolony.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
Podobnie jak r3b bardzo długo używałem sigmy 30mm/f1.4. Uwielbiałem ten obiektyw na cropie. Może nie jest tak szeroki jak byś chciał, ale niestety pod aps-c ciężko z jasną szeroką stałką. Pod rozwagę jedynie sigma 20mm/f1.8 lub wspomniana 24mm. Jeśli budżet nie jest ograniczony to 24L mkI lub trochę drożej 24L mkII.
Pod ff jest łatwiej. Jest 35f2, 28f1.8...
W pewnym momencie doszedłem do wniosku, że jeśli wolę używać obiektywów stało ogniskowych a przedmiotem moich zdjęć są głównie ludzie (czy to portret, czy reportaż) to trzeba powoli przechodzić na FF.
Miłego dniamoja www
Właśnie odebrałem swoje 7D wiec o zmianie sprzętu nie myśle![]()
Fotoreporter
Ja bym ustawił Tamrona na 22 mm zakleił taśmą, żeby się nie przesunęło i już. Nie przejmuj się zupełnie obiektywem, tylko rób zdjęcia