Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: C24mm f/2.8 vs. C28mm f/1.8

Bywalec Awatar Fotograf1995
    Miasto
    Poznań

Domyślnie C24mm f/2.8 vs. C28mm f/1.8

Który z tych obiektywów lepiej sprawdzi się w reportażu ? Chciałbym się jak najbardziej zbliżyć do ogniskowej 35mm dla pełnej klatki. Posiadam już Tamrona 17-50 f/2.8
    Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

35 dzielone na 1.6 (współczynnik cropa) daje nam 21,875 tak więc bliżej jest C24, natomiast nie spodziewaj się takiej plastyki obrazka jaką daje 35mm na FF w 24mm na APSC.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie spodziewam się, to oczywiste. Wiem, że 24 jest bliżej 35 nie jestem idiotą, chodziło mi raczej o światło. Która strata jest dotkliwsza- kąta czy światła ?
    Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Bywalec Awatar r3b
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Ja tam używam sigmy 30mm/1.4 i mimo wszystko wole mieć światło, niż kąt... A to dlatego, że w większości sytuacji przejść 2 kroki do tyłu mogę, a z dorobieniem światła i uzyskaniem mniejszej głębi bez światła 1.4 na APS-c może być ciężko

PS. Nie chciałem stwierdzać, czy jesteś idiotą, ale postawiłeś niejasne pytanie.

Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar Licker
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Można iść na kompromis i kupić Sigmę 24mm f/1.8. Ciemniej i szerzej Canon 20mm f/2.8 USM.
    7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
    Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dziękuję bardzo A co do Sigmy to czytałem testy i mnie nie przekonała
    Fotoreporter

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Wszystko zależy do jakiego repo. Generlnie w reportażu coś się dzieje, więc duże znaczenie ma szybkość AF. Repo to z założenia tez ludzie, których się fotografuje. Warto więc, żeby AF był cichy. Podsumowując - coś z USM - czyli 28 1.8. Miałem ten obiektyw i byłem z niego bardzo zadowolony.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Podobnie jak r3b bardzo długo używałem sigmy 30mm/f1.4. Uwielbiałem ten obiektyw na cropie. Może nie jest tak szeroki jak byś chciał, ale niestety pod aps-c ciężko z jasną szeroką stałką. Pod rozwagę jedynie sigma 20mm/f1.8 lub wspomniana 24mm. Jeśli budżet nie jest ograniczony to 24L mkI lub trochę drożej 24L mkII.
    Pod ff jest łatwiej. Jest 35f2, 28f1.8...
    W pewnym momencie doszedłem do wniosku, że jeśli wolę używać obiektywów stało ogniskowych a przedmiotem moich zdjęć są głównie ludzie (czy to portret, czy reportaż) to trzeba powoli przechodzić na FF.
    Miłego dnia
    moja www

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Właśnie odebrałem swoje 7D wiec o zmianie sprzętu nie myśle
    Fotoreporter

Domyślnie

Ja bym ustawił Tamrona na 22 mm zakleił taśmą, żeby się nie przesunęło i już. Nie przejmuj się zupełnie obiektywem, tylko rób zdjęcia
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów