Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: 5dMK2 AF i jasne stałki

Początki nałogu

Domyślnie

ja również miałem spore problemy z 50 1.4. Nie dość, że na początku w ogóle nie trafiał w nic, to po pierwszej wizycie w serwisie zaczął trafiać środkowym, niestety na większą odległość już nie. Przy zmianie przesłony cała płaszczyzna ostrości gdzieś uciekała Boczne też nie łapały w przyzwoitych warunkach, nawet gdy łapałem tylko na linie poziome (albo pionowe-nie pamiętam już jak jest w 5d2). Problem opisałem, i przyznam, że moje dawne 5d2 (sprzedane) trafiało z 50 1.4 całkiem nieźle-parę wizyt i notatek ale koniec końców było ok. Znając opinię na temat serwisu, byłem zaskoczony pozytywnie. Niestety facet w kolejce przede mną już chyba nie tak bardzo z tego co pamiętam-biedak był już chyba 4 raz ze sprzętem. Teraz mam komplet szkieł i zastanawiam się czy kupować 5d3 czy jednak zmienić system.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 25-04-2012 o 12:42
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    Teraz mam komplet szkieł i zastanawiam się czy kupować 5d3 czy jednak zmienić system.
    I ile razy i w ilu wątkach to jeszcze napiszesz?
    Skończ proszę to śmiecenie :rolleyes:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna Awatar akmetoys
    Miasto
    Luboń k. Poznania

Domyślnie

Ja mam podobny problem jak autor wątku, z 5DI stałki (28 1.8, 50 1.4 i 85 1.8) z bliska trafiają, ale z dalszej odległości mam BF na wszystkich, im dłuższy obiektyw tym ta odległość od której jest już BF jest większa. W związku z tym mam pytanie czy tą wadę AF da się skutecznie wyeliminować przez kalibrację? Czy skorygowanie tej wady nie spowoduje z kolei FF na bliskich odległościach? (bo chyba nikt nie napisał, albo przeoczyłem...)
    Kolekcjoner emocji, w tej kwestii nie ma spocznij.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Daniell Zobacz posta
    Problem w tym że w przypadku canona również 50 mm f/1.4 nie ma zbyt rewelacyjnego AF i często słyszy się o problemach przy ostrzeniu z większych odległości. Wersja L niestety poza zasięgiem cenowym.
    Ja mam zapięte nowe 50L do 5dMkII i też jest loteria. Bawię się mikroregulacją i po odjęciu 5pkt jest lepiej ale często mam mydło. Fakt że ładnie rysuje to szkło ale nerwy potrafi popsuć. Koniec końców pewnie będzie taki że całość pojedzie do serwisu.

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Domyślnie

Miałem podobny problem 5d2 + 24L II ale zamiast zmieniać system zmieniłem puszke na taką z pewniejszym AF i jest lepiej choć bez mikroregulacji się nie obeszło. Każde szkło musiałem plusować ok 6mm. Może jak kiedyś będzie tydzień luzu to wyślę to na żytnią niech się pobawią. Ale to może po zakupie drugiej puszki żeby nie wysyłać wszystkiego dwa razy.
    L

Bywalec
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie

U mnie pomogło wgranie nowego firmware do puszki. Przed upgradem ustawiał jak chciał, teraz jest dużo lepiej.

Uzależniony

Domyślnie Odp: 5dMK2 AF i jasne stałki

35 1.4L z 5d mkII - działa jako tako tylko przy mikroregulacji -20 a to już koniec skali :/

czy ktoś miał taką sytuację i co ewentualnie z tym robić ?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Wysłać do kalibracji. Cóż innego można zrobić?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez zoomi Zobacz posta
    35 1.4L z 5d mkII - działa jako tako tylko przy mikroregulacji -20 a to już koniec skali :/

czy ktoś miał taką sytuację i co ewentualnie z tym robić ?
    miałem "prawie" podobnie, po zakupie akceptowanle fotki wychodziły przy +8, a potem... nauczyłem się "robić' tym szkłem i teraz regulację mam na 0
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Coś już napisał

Tak, tylko nauczenie się ... to celowanie np. w ucho jak chcemy mieć ostre usta, albo w osobę za/przed.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów