Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Photoshop CS6 Beta.

Coś już napisał
    Miasto
    Głuszyca

Domyślnie

Takie rozwiązanie jest w Lightroomie i osobiście uważam , że jest dużo lepsze szczególnie przy prostowaniu zdjęcia .

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez biodar Zobacz posta
    Problem z kadrowaniem
    W poprzednich wersjach po zaznaczeniu obszaru do wykadrowania Crop Tool zaznaczała sie ramka i można tą ramkę było sobie przesuwać po zdjęciu i w prosty sposób np rozszerzać a w CS6 ramka zostaje na miejscu a porusza się zdjęciem. Troche dla mnie jest to nieporęczne - ma ktoś pomysł czy da się ustawić by było jak w CS5 ?
    http://www.youtube.com/watch?feature...RWPsZUg#t=361s

W sumie cały filmik warto obejrzeć.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wow, niezły ten szop jest teraz.
    Kiedyś używałem jakiejś starej wersji,ale teraz to inny program.
    Czas pożegnać gimpa i zbierać na nowego szopa

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomik23 Zobacz posta
    No i ma coś niesamowitego co zrobiło na mnie olbrzymie wrażenie tutaj
    No i nie ma, a nie ma
    Tomik23, otóż to, że Adobe chwaliło tym ficzerem parę miesięcy temu, nie oznacza to, że narzędzie automatycznie znalazło się w CS6. Otóż nie ma go w Ps CS6 beta i wg mojej wiedzy nie będzie go również w wersji stabilnej.

W poprzednich wersjach po zaznaczeniu obszaru do wykadrowania Crop Tool zaznaczała sie ramka i można tą ramkę było sobie przesuwać po zdjęciu i w prosty sposób np rozszerzać a w CS6 ramka zostaje na miejscu a porusza się zdjęciem. Troche dla mnie jest to nieporęczne - ma ktoś pomysł czy da się ustawić by było jak w CS5 ?
    Działa to teraz w podobny sposób jak w Lr - priorytetem jest kadrowany obraz a nie ramka. Dodatkowo można również kadrować niedestruktywnie - program nie usuwa (lecz tylko w pewnym sensie ukrywa) kadrowany obszar. Zaletą tej opcji jest to, że w każdej chwili możemy wrócić do obrazu oryginalnego. Zaś wadą - cóż - wielkość pliku.

Oczywiście można sobie włączyć "stare" kadrowanie: narzędzie kadrowanie -> ikonka narzędzia z górnego paska (set additional crop options) -> a tam wybieramy opcję "classic mode" czy coś w tym stylu...
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 03-04-2012 o 19:35

Dopiero zaczyna Awatar SoA

Domyślnie

No i ma coś niesamowitego co zrobiło na mnie olbrzymie wrażenie tutaj
    Najpierw rozmyli obraz zapisując "ścieżkę" rozmycia tak jak robi to Motion Tracker w AE, i następnie Dżeki Czen wczytał te dane przywracając oryginalne zdjęcie
    Medżik jak nic
    A "wolny" komputer miał pewnie ze 32 GB ram i dwa dwunastowątkowe Xeony
    Ostatnio edytowane przez SoA ; 03-04-2012 o 18:53

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Problem z kadrowaniem
    Nawiązując do mojej wcześniejszej wypowiedzi w wątku, zapraszam do obejrzenia naprędce nagranych lekcji dotyczących narzędzi Kadrowanie (Crop Tool) oraz Perspektywa (Perspective Crop Tool) w Photoshop CS6.

Na stronie w linku poniżej można obejrzeć dwa filmy (łącznie blisko półgodzinny materiał), jeden poświęcony w całości kadrowaniu a drugi korekcji perspektywy.

Całość, jak zwykle na fotowarsztaty.com, całkowicie za darmo.

Zapraszam:
    Nowe narzędzia, 'kadrowanie' oraz 'perspektywa' w Ps CS6

Jak zwykle, proszę o wszelkie uwagi i komentarze. Można także komentować każdą z lekcji, bezpośrednio pod filmem (nie trzeba się rejestrować).

Mam w planach kilka(naście) kolejnych lekcji o Ps CS6 jak również o Lr (choć to drugie to temat na oddzielny wątek), natomiast jeśli ktoś z Was ma prośby o jakiś konkretny materiał o Ps CS6, proszę śmiało.

Pozdr!
    B.
    Ostatnio edytowane przez brzoza ; 07-04-2012 o 14:05

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brzoza Zobacz posta
    Nawiązując do mojej wcześniejszej wypowiedzi w wątku, zapraszam do obejrzenia naprędce nagranych lekcji dotyczących narzędzi Kadrowanie (Crop Tool) oraz Perspektywa (Perspective Crop Tool) w Photoshop CS6.

Na stronie w linku poniżej można obejrzeć dwa filmy (łącznie blisko półgodzinny materiał), jeden poświęcony w całości kadrowaniu a drugi korekcji perspektywy.

Całość, jak zwykle na fotowarsztaty.com, całkowicie za darmo.

Zapraszam:
    Nowe narzędzia, 'kadrowanie' oraz 'perspektywa' w Ps CS6

Jak zwykle, proszę o wszelkie uwagi i komentarze. Można także komentować każdą z lekcji, bezpośrednio pod filmem (nie trzeba się rejestrować).

Mam w planach kilka(naście) kolejnych lekcji o Ps CS6 jak również o Lr (choć to drugie to temat na oddzielny wątek), natomiast jeśli ktoś z Was ma prośby o jakiś konkretny materiał o Ps CS6, proszę śmiało.

Pozdr!
    B.
    Bardzo dobre lekcje, proszę o więcej, szczególnie z nowych funkcji PS CS6.
    Oprócz trzech metod zatwierdzania kadrowania, które podałeś, można to zrobić także klikając podwójnie lewym klawiszem myszy wewnątrz obszaru wykadrowanego.

Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Oczywiście bardzo fajne jest to nowe narzędzie do perspektywy. Ale czy nie lepsze jest...zaznaczenie całego obszaru /Ctrl + A/, następnie /Edit->Transform->Distort/. W tym przypadku mamy możliwość podglądu na bieżąco i nic już nie musimy poprawiać, co w tym pierwszym może być bardzo częste. Co o tym sądzisz ?

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Oczywiście bardzo fajne jest to nowe narzędzie do perspektywy. Ale czy nie lepsze jest...zaznaczenie całego obszaru /Ctrl + A/, następnie /Edit->Transform->Distort/. W tym przypadku mamy możliwość podglądu na bieżąco i nic już nie musimy poprawiać, co w tym pierwszym może być bardzo częste.
    Tak, dokładnie tak.
    Zresztą wśród narzędzi "Edit" -> "Transform" poza Distort jest również Perspective, które działa w klasyczny sposób. Lekcja z linku powyżej dotyczyła zaś tylko i wyłącznie nowych funkcjonalności narzędzia "Crop Tool".

Dogram jeszcze i umieszczę na stronie krótki materiał także o tych sposobach korekty perspektywy - aby mieć jasność w tym temacie

Dzięki za zwrócenie uwagi na to

Pozdr.
    B.

Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Jest jeszcze w nowym CS6 coś takiego, cytuję:
    "Kolejna nowość to funkcja w zakładce Color Range, która umożliwia zaznaczenie odpowiednich partii obrazu pod kątem koloru skóry. Aby funkcja działała jeszcze lepiej producent zdecydował się na dodanie wykrywania twarzy. Po kliknięciu, program automatycznie ustawia odpowiednie wartości, które zaznaczają skóre pojawiającą się na zdjęciu oraz kolory zbliżone do niej".
    Czy ewentualnie mógłbyś to wyjaśnić, o co tutaj chodzi ?
    Pozdrawiam.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów