Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 60

Wątek: Jaki obiektyw do fotografowania gwiazd i zórz polarnych?

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

meg83 i flankerp chyba nie bardzo załapaliście, co miałem na myśli. Teleskop za kilka groszy potrafi posłużyć jako świetny teleobiektyw. Jakoś optyczna jest na poziomie satysfakcjonującym. Jednak, to dotyczy wyłącznie nocy. Podczas dnia teleskop jest mało użyteczny.

Teraz z innej beczki. Według wasze myślenia. Kupując teleobiektyw ludzie są zdani na focenie krajobrazów czy zwierząt. Portretu nim już nie zrobią? Kupując stałkę 50/1.8 mogę tylko robić portrety? Do makro czy krajobrazu przystąpić nie mogę?

Poza tym dziwi mnie jeszcze jedno. Jakim cudem byli w stanie kupić tulipan, skoro nie wiedzą jakie szkło kupią?
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    O ile tani obiektyw przy pięknym słońcu da radę i zrobi fajne bardzo kolorowe zdjęcia nawet z ciekawą GO, o tyle w nocy przy tak słabym świetle, gwiazdy będą poprostu nieostre i kontrast za niski... Nie będze tego efektu, którego się spodziewają... Ja robiłem zdjęcia nieba na Teneryfie przy bezchmurnej nocy tanim KITem 18-55. Niestety nie zachwycił i wszystko poszło do kosza, natomiast w dzień już rewelacja... jak na takie szkło..
    Kiedy to właśnie przy pełnym słońcu wyłazi większość wad obiektywów - jakieś aberracje, czy słaby bokeh. To, czy takie foty da się robić 18-55 to tylko i wyłącznie kwestia umiejętności fotografa. Inne zrobią to lepiej, ale te kilka linijek lpm, lepsza korekcja dysorsji, czy aberracji nie świadczą o wartości fot.

15-85 to szkło, które urywa jajka, jak dla mnie to najlepsze szkło pod cropa, z tych dostępnych u Canona. :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez meg83 Zobacz posta
    ani grip ani mega czytnik nie jest rzeczą niezbędną, osobiście do cyfry nie mam już gripa, bo nie chce mi się taszczyć tego na plecach i jakoś radzę sobie bez problemu; trzeba mieć zapasowe akumulatory i tyle
    Ja również gripa na codzień nie używam. Mam do 500D i w niektórych sytuacjach bardzo mi się takie coś podoba. Napcham do tego naładowanych eneloopów i mam spokój na dwa tygodnie fotografowania. Jeśli jakiś*aparat ma dobre ogniwa to ok, nie ma problemu (chociaż BP-E6 w mroźny wieczór, na długich ekspozycjach starczają na ok. 100-200 zdjęć, w zależności od czasu ekspozycji). Taki zestaw jest na tyle niewielki i poręczny, że "wagowym" problemem bym tego nie nazwał. Do tego 15-85IS, które raczej ciężkim szkłem nie jest.

Poza tym - jeśli fotografia to hobby, ważny jest komfort robienia zdjęć, dlatego warto zaopatrzyć się w dobre i wygodne akcesoria, jak markowa karta i czytnik , battery grip, wąż (najlepiej z interwałem), lekki i wytrzymały statyw czy wygodna do noszenia torba fotograficzna.

Jeśli miałbym to wziąć dla siebie, to wyglądałoby to mniej więcej tak:

Canon 550D - 2150 zł
    Canon 15-85 f/3,5-5,6 IS - 2600 zł
    Canon BG-E8 - 500 zł
    2x Eneloop XX 2500 mah - 100 zł
    Technoline BC700 - 100 zł
    Sandisk ultra 16 - 70zł
    Sandisk All-in - 100 zł
    Slik PRO 330DX - 260 zł
    Canon RS-60E3 - 90zł

do tego filtr UV i pozostałe, jeśli chcemy. Fajne efekty daje NDx100
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 27-03-2012 o 23:13 Powód: Automerged Doublepost
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie

Domyślnie

2x Eneloop XX 2500 mah - 100 zł
    Za tę cenę można mieć 3x starsze Eneloop. Lekko mniej wygodnie i trochę ciężej, ale sumaryczna pojemność jeszcze większa. Rozważałem pod lampę i kupiłem zwykłe.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Przy ograniczonym budżecie grip? do landszaftu? po co? chyba żeby więcej żelaztwa nosić. filtry UV do focenia zorzy polarnej? chyba po to żeby go ściągać przy każdym zdjęciu.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Domyślnie

Według mnie potrzebujecie jakiegoś jasnego zuma standardowego np tamrona 17 - 50 2,8 coś koło 1200-1300zł nowy + jakiś statyw i głowice do niego np benro są w miarę tanie i dobre, przyda się też wężyk spustowy. Kiedyś w przyszłości dokupicie sobie montaż paralaktyczny z prowadzeniem (coś ok 600-700zł) i będzie wszystko co wam potrzeba.

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    meg83 i flankerp chyba nie bardzo załapaliście, co miałem na myśli. T
    ja zrozumiałam tylko myślę że pytającym raczej chodzi o fotografowanie landszaftów niż o astrofotografię typu fotki mgławic etc

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Przy ograniczonym budżecie grip? do landszaftu? po co? chyba żeby więcej żelaztwa nosić. filtry UV do focenia zorzy polarnej? chyba po to żeby go ściągać przy każdym zdjęciu.
    też nie widzę sensu gripa do landszaftów jeśli chodzi o cyfrę, zwłaszcza jak się nie ma dużo kasy a każda złotówka jest ważna

na start można kupić taki zestaw:
    - canon 550d- używka ok 1,7-1,8tys, nówka z 2,2
    - standardowy kit C 18-55 II używka ok 150-200zł, nówka 330zł, do rozważenia wspomniany przez AMB Tamron 17-50 2.8 ale bez VC - używka do wyrwania za 800zł
    - karta SDHC 8GB Sandisk Extreme Video HD 30 MB/s - 70zł
    - torba np Lowepro Adventura 170 ok 110zł
    - zapasowy akumulator phottix ok 60zł
    - wężyk spustowy zamiennik ok 20zł
    - statyw+głowica Benro A-300EX + HD-18 330zł

można zaczynać zabawę i jednocześnie zbierać na kolejne rzeczy

Bywalec
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Można jeszcze zastanowić się nad samyangiem 14mm. Np. używka 14mm + 50mm 1.8 i wyjdzie w cenie nowego tamrona.
    EOS R + 6D + 24L + 35IS + 50 1.4 + 85 1.8

Fotograf ślubny Opole
    facebook

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stanislaw Zobacz posta
    Można jeszcze zastanowić się nad samyangiem 14mm. Np. używka 14mm
    szkoda kasy na fisheye, do landszaftów praktycznie bezużyteczny, uwa nie zastąpi

Bywalec
    Miasto
    Opole

Domyślnie

14mm to nie fisz.
    EOS R + 6D + 24L + 35IS + 50 1.4 + 85 1.8

Fotograf ślubny Opole
    facebook

Miasto
    Kraków

Domyślnie