Kiedy to właśnie przy pełnym słońcu wyłazi większość wad obiektywów - jakieś aberracje, czy słaby bokeh. To, czy takie foty da się robić 18-55 to tylko i wyłącznie kwestia umiejętności fotografa. Inne zrobią to lepiej, ale te kilka linijek lpm, lepsza korekcja dysorsji, czy aberracji nie świadczą o wartości fot.
15-85 to szkło, które urywa jajka, jak dla mnie to najlepsze szkło pod cropa, z tych dostępnych u Canona. :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja również gripa na codzień nie używam. Mam do 500D i w niektórych sytuacjach bardzo mi się takie coś podoba. Napcham do tego naładowanych eneloopów i mam spokój na dwa tygodnie fotografowania. Jeśli jakiś*aparat ma dobre ogniwa to ok, nie ma problemu (chociaż BP-E6 w mroźny wieczór, na długich ekspozycjach starczają na ok. 100-200 zdjęć, w zależności od czasu ekspozycji). Taki zestaw jest na tyle niewielki i poręczny, że "wagowym" problemem bym tego nie nazwał. Do tego 15-85IS, które raczej ciężkim szkłem nie jest.
Poza tym - jeśli fotografia to hobby, ważny jest komfort robienia zdjęć, dlatego warto zaopatrzyć się w dobre i wygodne akcesoria, jak markowa karta i czytnik , battery grip, wąż (najlepiej z interwałem), lekki i wytrzymały statyw czy wygodna do noszenia torba fotograficzna.
Jeśli miałbym to wziąć dla siebie, to wyglądałoby to mniej więcej tak:
Canon 550D - 2150 zł
Canon 15-85 f/3,5-5,6 IS - 2600 zł
Canon BG-E8 - 500 zł
2x Eneloop XX 2500 mah - 100 zł
Technoline BC700 - 100 zł
Sandisk ultra 16 - 70zł
Sandisk All-in - 100 zł
Slik PRO 330DX - 260 zł
Canon RS-60E3 - 90zł
do tego filtr UV i pozostałe, jeśli chcemy. Fajne efekty daje NDx100![]()