Cytat Zamieszczone przez Enoka Zobacz posta
Witam mamy na imię Paweł i Monika.
Jesteśmy zieloni bardziej niż trawa w tematach związanych z fotografią, dużo czytamy na temat obiektywów, filtrów i wszystkiego co związane z fotografią ale to za mało by wybrać jaki obiektyw kupić. Mieszkamy po środku Islandii, gdzie obserwujemy gwiazdy, planety i zorze polarne, księżyc jest dużo większy niż w Polsce i ogólnie wszystko widać lepiej.
Chcemy kupić sobie amatorskiego Canona 550D (dlatego ten aparat bo nagrywa w HD i nie chcę się wkręcać w grę w modele, cyferki i cały mega rozbudowany szeroko pojęty konsumpcjonizm), statyw, grip, filtr UV, polaryzacyjny (B+W) plecak, tulipana, dodatkową baterię, pilota. Po zakupie tego wszystkiego zostało mi około 600zł na obiektyw, czy istnieją jakieś obiektywy na rynku w tej cenie, który będzie mógł zrobić zdjęcia księżyca i zórz polarnych?
Jeśli istnieją droższe ale nie kosmicznie droższe to proszę też o tym napisać. Będziemy bardzo wdzięczny za każdą poradę dla amatora.
Pozdrawiamy!

kolego jak mam właśnie takie zestaw jaki ci mniej wiecej polecjają. do niego wystarczy statyw jaki mam w stopce. nie słuchaj bajek o kupowaniu statywu za 1000 zł, bo ten do amatorki wysraczy. co będzie jak sięo kazę, że ta twoja preferowana fotografia nieba to jednak nie to? stawty na allegro albo do szafy/? w amatorskich warunkach statywu nie wykorzystuje się codziennie, więc może warto się zastanowić zanim się wyda kupe kasy. Nie licz też, że tymi obiektywami w stoce co mam zrobisz jakieś superdokłądne zdjęcia księżyca czy gwiazd.

Poza tym jak oglądasz stronę Juzy to weź pod uwagę, że ten koleś robi zdjęcia dobrym sprzetem, ma wiedze o foto taką jaką pewnei Ty nie będziesz miałą nigdy (to niezłośliwe piszę - ten koleś na tym zarabia i bawi się w to codziennie, to jego praca od lat, wie co i jak, amatro nie za bardzo mam warunki i możliowści zbliżyć się do tego poziomu), a poza tym wie co to postprocesing, nie kryje tego, że jego zdjęcia poddawane sa jeszcze obróbce w kompie. a jak to robić to już kompletnie inna działka i odrębna nauka.

Piszę to, żebyś nie był rozczarowany efektami swojej pracy, przynajmniej na początku. Życze dużo cierpliwości i powodzenia.