Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Jaki obiektyw do fotografowania gwiazd i zórz polarnych?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Flúðir

Domyślnie Jaki obiektyw do fotografowania gwiazd i zórz polarnych?

Witam mamy na imię Paweł i Monika.
    Jesteśmy zieloni bardziej niż trawa w tematach związanych z fotografią, dużo czytamy na temat obiektywów, filtrów i wszystkiego co związane z fotografią ale to za mało by wybrać jaki obiektyw kupić. Mieszkamy po środku Islandii, gdzie obserwujemy gwiazdy, planety i zorze polarne, księżyc jest dużo większy niż w Polsce i ogólnie wszystko widać lepiej.
    Chcemy kupić sobie amatorskiego Canona 550D (dlatego ten aparat bo nagrywa w HD i nie chcę się wkręcać w grę w modele, cyferki i cały mega rozbudowany szeroko pojęty konsumpcjonizm), statyw, grip, filtr UV, polaryzacyjny (B+W) plecak, tulipana, dodatkową baterię, pilota. Po zakupie tego wszystkiego zostało mi około 600zł na obiektyw, czy istnieją jakieś obiektywy na rynku w tej cenie, który będzie mógł zrobić zdjęcia księżyca i zórz polarnych?
    Jeśli istnieją droższe ale nie kosmicznie droższe to proszę też o tym napisać. Będziemy bardzo wdzięczny za każdą poradę dla amatora.
    Pozdrawiamy!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Jelenia Gora

Domyślnie

canon EF-S 55-250 f4-5,6is 870zł nowy
    canon EF 50f1,8II 450zl nowy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Flúðir

Domyślnie

Dziękuję! Ale kupuję wszytko na lata więc chciał bym by to było nowe.

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Do robienia zdjęć w nocy filtr UV się zdejmuje z tego co czytałem, co do obiektywu, jeżeli chcesz kupić na lata i masz do wydania ok 600zł to raczej zapomnij. Starczy Ci na C18-55 IS jeżeli go jeszcze nie masz.

Mówiąc o droższych na lata, do księżyca proponuje C70-200L 4.0 to ogólnego krajobrazu C17-55 lub C15-85 a do szerokiego UWA C10-22. Ostatnie dwa komplety to najlepsze szkła na APS-C, taki must-have.

Ja księżyc fotografowałem moim 75-300, stary sprzęt, ale przy domknięciu daje radę.
    Co do statywu, to mam nadzieję, że kupiłeś porządny bo obiektywy są ciężkie i przy tanim (tani mam na myśli do 300 czy 400 złotych razem z głowią) będzie Ci bujać i zapomnij o ostrych zdjęciach.
    Reasumując, najpierw kup C10-22, potem C70-200 L, a następnie zbieraj na C15-85 lub C17-55
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Popieram przedmówcę - przy ograniczonych funduszach kupcie średnie body (550D jest OK), dobre szkła (na początek np. C15-85, C70-200) i dobry statyw z dobrą głowicą (raczej od 500 zł w górę) - resztę klamotów dokupisz później (jak będzie kasa).

Możecie kupić również kitowe szkła (wyjdzie taniej, ale jakość trochę gorsza) lub szkła Tamrona (wybrane są optycznie dobre, mechanicznie gorsze od C), ale jak to ma być na lata, to na szkłach bym nie oszczędzał...

Pozdrawiam, Alex

PS. Każdy będzie Wam radził trochę inaczej (każdy ma swoje upodobania i preferencje), ale zasada "tańsze body + droższe szkła" sprawdza się (prawie) zawsze

EDIT O fotografowaniu gwiazd poczytajcie tu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=80660
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 21-03-2012 o 21:37

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Na liście zakupów zabrakło montażu. Jest w podlinkowanym temacie.

Nawet nie widać jak gwiazdy zasuwają dopóki nie próbuje się ich sfotografować.

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała/Ustroń

Domyślnie

Jeden z lepszych testerów optyki podczas wycieczki do Norwegii
    Brał 7D plus Sigma 20 F1,8, EF 24-105 f4 L oraz Sigma 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM
    oto wyniki jego pracy:

http://www.juzaphoto.com/index2.php?...ia_en&gal=9167
    http://www.juzaphoto.com/article.php?l=en&article=110

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

A ja z innej beczki: nie bardzo rozumiem kolejności zakupów Autora wątku. Zaczyna od plecaka, tulipana itp, a po chwili okazuje się że brakuje na szkło. Czyli na najważniejszą część układanki :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Mylkes Zobacz posta
    Ja bym się trochę bał ;-). Sugestia o odkurzaczu każe przypuszczać, że szkło było niejeden raz w ten sposób rozkręcane i tymże odkurzaczem przedmuchiwane. Poza tym po co ta próba wprowadzenia w błąd potencjalnego klienta z tym rzekomo wyższym modelem APO DG?
    Ostatnio edytowane przez dzidofon ; 22-03-2012 o 13:05 Powód: Automerged Doublepost
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Flúðir

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzidofon Zobacz posta
    A ja z innej beczki: nie bardzo rozumiem kolejności zakupów Autora wątku. Zaczyna od plecaka, tulipana itp, a po chwili okazuje się że brakuje na szkło. Czyli na najważniejszą część układanki :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Masz rację, postanowiliśmy, że kupimy to na dwie części aparat z akcesoriami jeden miesiąc i drugi miesiąc obiektyw, będę mógł kupić porządne szkło, mój budżet zwiększył się z 600 zł do 2000...
    Nie wiedziałem, że potrzeba tak drogiego statywu do tego, jako laik chciałem kupić jakiś za 50 zł Na początku widziałem takie obiektywy

http://allegro.pl/obiektyw-tele-500m...218214087.html
    http://allegro.pl/obiektyw-tele-samy...215493814.html
    http://allegro.pl/obiektyw-tele-samy...227188600.html

Rozumiem, że zostajemy wyśmiani

Po za tym ogólnie po zagłębieniu się w temat bardziej podoba nam się robienie zdjęć takich jak te z Norwegi, mieszkamy dokładnie w tym samym klimacie, góry woda i zorze polarne w jednym. Sigma 20mm f/1.8 EX DG jest super ale troszkę droga, tyle co aparat ze wszystkim...
    Ostatnio edytowane przez Enoka ; 25-03-2012 o 16:20

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów