Hehe ojej! Przeczytaliśmy to wszystko i z uśmiechem na ustach, bez złośliwości stwierdziliśmy, że macie bzikaHehe ;] Postawcie się w naszej sytuacji, z fotografią mieliśmy tyle wspólnego co nic (same kompakty) i spora część waszych słów jest dla nas jak czarna magia, uczymy się powoli i w skupieniu, czytamy co do nas piszecie i dochodzimy coraz częściej do wniosku, że chcemy kupić podstawowy zestaw, bo jak kupimy Bóg wiec co to i tak nie wykorzystamy połowy opcji. Nie jesteśmy głupi i szybko się uczymy ale powinniśmy chyba zaczynać od podstaw. Od standardów, nauki na błędach, doskonaleniu fotograficznego rzemiosła. Doświadczenie wraz z praktyką będzie wzrastać a i potrzeby się wyklarują.
Nie chcę się wkręcać w wydawanie pieniędzy, bo stać mnie na dużo więcej niż wydanie 4k każdego miesiąca na obiektywy i akcesoria, ale wydawanie na coś czego nie opanuję do końca kojarzy mi się z przepychem elektronicznym w stanach, gdzie wszystko jest dużo tańsze i każdy może mieć dobry sprzęt. Dlatego nałożyliśmy sobie limit jaki przeznaczymy na sprzęt. Na pewno polubimy fotografię takim aparatem jak canon, bo już mieliśmy z nim styczność ale nie będzie to naszym bzikiem, tak jak jest to dla was. Bo my mamy już mamy swoje pasje. W przyszłości chcemy kupić sobie teleskop i może połączymy go z aparatem, ale na to mamy jeszcze dużo czasu i sporo do przeczytania o tym.
Za rok wyruszamy do kanady a tam klimaty są podobne do Islandii.
Co do zdjęć to najbardziej chcemy robić zdjęcia krajobrazów w dzień, wodospady, gejzery, wielkie przestrzenie, ośnieżone góry, niebo i woda, (tu myślałem o filtrze polaryzacyjnym bo często ośnieżone góry są razem z czystym niebem, albo góry, śnieg i trawa, skały na dole) a w nocy zorze polarne i ogólnie niebo. Robiliśmy kiedyś w nocy zdjęcia z kolegą canonem 550D z bodajże 15-85 z naświetlaniem 30 sek i było widać mnóstwo gwiazd dużo więcej niż dostrzega oko, co nas bardzo zachwyciło, po dłuższym czasie naświetlania rzecz normalna, że gwiazdy się rozmazywały. I to tyle o naszych potrzebach dotyczących fotografii...
Także canon 550D z standardowym kitem zostaje 2352 zł.
Obiektywy... podobają nam się szerokokątne bo fotografuję duże przestrzenie. A jeśli ma się ocean z lewej przed sobą zatokę z prawej domy a na wprost po za zatoką góry to, to wyłapie wszystko bez robienia panoramy.
Statyw... nie rozumiemy dlaczego musi być droższy statyw, czy 3 nogi aluminiowe nie utrzymają canona w miejscu? No ale pewnie macie rację, że cięższe dają więcej stabilizacji więc możemy zakupić taki za 280zł na początek.
Do tego grip 160zł i bateria 30 to przyda się bo czasem wybywamy na całą noc po za dom by zwiedzać i nie mamy opcji ładowania baterii, a aparat zdaje mi się bardziej poręczny z gripem, ponieważ mam wielkie dłonie. Mówiąc wężyk chodzi wam o pilota? Jego też bym chciał... siedzieć na kamieniu i robić zdjęcia... Razem mamy już... 2842 zł
Dalej plecak 169 zł, noszenie aparatu w dobrym plecaku zapobiega jego niszczeniu http://allegro.pl/plecak-foto-fancie...180010146.html i mamy już 3011 zł Dalej filtr UV 100 zł i filtr polaryzacyjny 150. Tulipan na standardowy obiektyw, tu jest dużo słońca, czasem boczny wiatr z mżawką więc się przyda, koszt 30zł. Razem daje na 3291. I to wszystko czego potrzebuję chyba... Teraz wybierzmy tylko dodatkowy obiektyw który kupię później szerokokątny. By robił ładne zdjęcia w dzień i normalne w nocy. Normalne znaczy nie doskonałe ale takie by było wszystko widać, np. zapalone w nocy szklarnie oświetlające zbocza gór i księżyc albo zorze polarne.
Wszystkim dziękujemy za pomoc! To wiele dla nas znaczy, ze staracie się nam pomóc i za To wszystko serdecznie dziękujemy!
Paweł i Monika