"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Witam,
Im dłuższa ogniskowa obiektywu, tym solidniejszy musi być statyw (tłumienie drgań, sztywność, uniesienie ciężaru body+obiektyw, aby nic się nie uginało...) - chcecie nieporuszonych zdjęć, to trzeba zainwestować w solidny statywZamieszczone przez Enoka
Wszystkie są obiektywami manualnymi (bez AF), tanie ale słabe optycznie i bardzo ciemne !!! (trzeci to obiektyw "lustrzany") - zdjęcie się da zrobić, ale jakością nie będziecie zachwyceni... (no i ta "ciemność"...)Na początku widziałem takie obiektywy (...)
Niestety, chcecie dobrej jakości zdjęć, trzeba kupić droższe i lepsze obiektywy - tu praw rynku się nie oszukaMoim zdaniem, do zabawy można kupić jeden z tych trzech, ale szybko go sprzedacie
lub schowacie do szuflady (jakość będzie niczym z kompaktu).
Poleciłbym na początek z tele np. Canona 70-200/4L lub Tamrona 70-200/2.8 (nowe są drogie, ale warte swej ceny - można się rozglądnąć za używanymi w dobrym stanie). Nowe szkła ponad 300mm są już dość drogie... Jeśli nie przeraża Was ręczne nastawianie ostrości, to można rozglądnąć się za (używanymi) szkłami M42 (plus przejściówka M42-EOS) - niektóre są na prawdę niezłe optycznie, np. Takumar 300mm/4 (fajne szkło)
Może faktycznie na początek kupicie standardowy zoom (lub szeroką/standardową stałkę) i porobicie zdjęcia, a jak przybędzie kasy, to wtedy dokupicie jakieś tele. Z zoomów mogę polecić Canona 15-85/3.5-5.6 (nie za drogi a dobry optycznie - mam i używam).
Pozdrawiam, Alex
Bo to Paweł i Monika piszą...Zamieszczone przez Kolekcjoner
![]()
Pod taki zestaw spokojnie styknie np. Slik Pro 330-cośtam, czy jego nowsza wersja, do tego wąż z interwałometrem (bardzo przydatna sprawa), dobrze jest mieć grip'a z pojemnikiem na akumulatory AA (eneloopy), prostą puszkę (1100D, 550D), no i obiektyw. Bardzo szerokie kąty wydają się być na początku fajne, jednak na dłuższą metę dają brzydko przerysowaną perspektywę. Ja bym polecił coś pokroju 15-85IS, to dobre szkło, bez przesadnie wywindowanej ceny, o fajnym zakresie (ekwiwalent 24-135), rozsądną średnicę filtrów (72mm) i bardzo dobrą jakość optyczną.
Do tego warto pamiętać o takich pierdołach, jak porządny czytnik kart, czy ładowarki do akumulatorów. Nie wiem, czy w 550D zmienili baterie względem 500D, ale generalnie każda puszka xxxD miała dosyć słabe ogniwa, i warto było pakować chociaż jedno do kieszeni
Moim zdaniem taki zestaw oferuje bardzo, bardzo dużo, za rozsądną dla amatora cenę. Sam obiektyw daje na tyle duży zakres, że bez problemu można wykonywać zdjęcia tylko nim.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG
kolego jak mam właśnie takie zestaw jaki ci mniej wiecej polecjają. do niego wystarczy statyw jaki mam w stopce. nie słuchaj bajek o kupowaniu statywu za 1000 zł, bo ten do amatorki wysraczy. co będzie jak sięo kazę, że ta twoja preferowana fotografia nieba to jednak nie to? stawty na allegro albo do szafy/? w amatorskich warunkach statywu nie wykorzystuje się codziennie, więc może warto się zastanowić zanim się wyda kupe kasy. Nie licz też, że tymi obiektywami w stoce co mam zrobisz jakieś superdokłądne zdjęcia księżyca czy gwiazd.
Poza tym jak oglądasz stronę Juzy to weź pod uwagę, że ten koleś robi zdjęcia dobrym sprzetem, ma wiedze o foto taką jaką pewnei Ty nie będziesz miałą nigdy (to niezłośliwe piszę - ten koleś na tym zarabia i bawi się w to codziennie, to jego praca od lat, wie co i jak, amatro nie za bardzo mam warunki i możliowści zbliżyć się do tego poziomu), a poza tym wie co to postprocesing, nie kryje tego, że jego zdjęcia poddawane sa jeszcze obróbce w kompie. a jak to robić to już kompletnie inna działka i odrębna nauka.
Piszę to, żebyś nie był rozczarowany efektami swojej pracy, przynajmniej na początku. Życze dużo cierpliwości i powodzenia.
70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG
Zamiast pomagać to uczysz gramatyki, piszę w liczbie mnogiej ponieważ piszę z moją dziewczyną z którą założyłem ten wątek i opisałem wszystko. FAQ forum zawsze mówi o tym by najpierw czytać później pisać, no ale dość złośliwości... Lepiej coś doradź.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Super dziękujemy wszystkim za rady! Teraz to przeanalizujemy i damy znać.
![]()
Ostatnio edytowane przez Enoka ; 25-03-2012 o 17:37 Powód: Automerged Doublepost
A co z montażem? Bez niego to można śmiało olać długie obiektywy bo i tak gwiazd nie porobicie. Nawet kilka sekund ekspozycji na dłuższej ogniskowej zamienia gwiazdy w smugi. A co dopiero kadry po 30'' i to wielokrotne...
Do zorz polarnych to chyba lepiej jakiś standardowy zoom. Nigdy czegoś takiego nie widziałem. Jeżeli zajmuje całe niebo to wtedy UWA.
Witam,
Sugeruje Wam (tak jak i Koledzy) na początek kupić standardowy zestaw, a więc:Zamieszczone przez Enoka
- Canon 550D + Canon 15-85/3.5-5.6 IS USM + filtr 72mm UV/ochronny (na obiektyw)
- wężyk, zapasowy akumulator i kartę pamięci, torbę foto (na ten zestaw)
W następnej kolejności:
- statyw (np. Slik Pro 330 lub Benq A350 z głowicą BH1) - do powyższego zestawu w sam raz
- obiektyw Canon 50/1.8 (lub 85/1.8) do portretów (i zdjęć z małą GO)
- tele 70-200/4L (lub tańszy C 55-250 lub Tamron/Sigma)
- większą torbę lub plecak foto (na body + kilka obiektywów)
- resztę klamotów
Jeśli na razie braknie Wam kasy na statyw, to na początek można zdjęcia robić z ręki z włączonym IS (dla krótkich czasów) lub postawić aparat na murku lub samochodzie (dla długich czasów). Do fotografowania krajobrazów (szerszy kąt, horyzont+niebo+zorza) powyższy zestaw nada się znakomicie (i z jakości zdjęć będziecie zadowoleni).
Jeśli zaś chcecie fotografować gwiazdy (galaktyki) i na serio zająć się astrofotografią, to sugeruje najpierw popytać szczegółowo co i jak - bo koszty sprzętu będą duże (solidny statyw, montaż, ...).
Pozdrawiam, Alex
Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 26-03-2012 o 10:28
Enoka za 600zł to nic sensownego nie wyrwiesz, bo temat księżyca, gwiazd i zorzy jest szeroki i kosztowny.
do księżyca potrzebujesz czegoś długiego...te min 300mm by się przydało
zorza - jakiś szeroki kąt...z min 20mm byłby ok...przy 600zł zostają tylko szkła m42+przejściówka o ile brak AF cię nie przeraża
to fotek na naprawdę wysokim poziomie będziesz potrzebować do księżyca i gwiazd montażu paralaktycznego (poszukaj na forach o astrofoto) - ale bez niego też można zrobić fajnego łysego a jeśli chodzi o gwiazdy można się pobawić w starrails
do tego stabilny statyw to będzie podstawa np manfrotto + jakaś głowica 3d
bez jaj, nocą krótkie czasy? IS to nie statyw
ani grip ani mega czytnik nie jest rzeczą niezbędną, osobiście do cyfry nie mam już gripa, bo nie chce mi się taszczyć tego na plecach i jakoś radzę sobie bez problemu; trzeba mieć zapasowe akumulatory i tyle