Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: CANON S5IS dziwne kontrasty na zdjęciach

Miasto
    Piła

Domyślnie CANON S5IS dziwne kontrasty na zdjęciach

WITAM. Tak wyglądają zdjęcia z mojego aparatu nawet nie bardzo wiem jak to zjawisko nazwać.Szare niebo lub plamy na koszulach ludzi .Dzieje się tak niezależnie od ustawień aparatu auto ,manual czy kręcenie filmów również w domu w miejscach bardziej naświetlonych .Aparat po ponad roku odzyskałem od trefnego serwisu w Poznaniu przedtem nie było z nim takich problemów.!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Chyba źle zapisałem link do zdjęcia.Sorry
    Ostatnio edytowane przez piciu65 ; 21-03-2012 o 14:16 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piciu65 Zobacz posta
    WITAM. Tak wyglądają zdjęcia z mojego aparatu nawet nie bardzo wiem jak to zjawisko nazwać.Szare niebo lub plamy na koszulach ludzi .Dzieje się tak niezależnie od ustawień aparatu auto ,manual czy kręcenie filmów również w domu w miejscach bardziej naświetlonych .Aparat po ponad roku odzyskałem od trefnego serwisu w Poznaniu przedtem nie było z nim takich problemów.!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Chyba źle zapisałem link do zdjęcia.Sorry
    Coś dalej nie tak z linkiem. Podczas edycji go widać, a na stronie nie - ciekawe .
    http://imageshack.us/photo/my-images/513/img8555h.jpg
    Zdjęcie rzeczywiście dziwne. Spróbuj może wgrać CHDK - tu chyba jest wszystko jak to zrobić:http://www.canon-board.info/showthre...ight=hack+s5is i zobacz czy w RAW-ie też tak wychodzi.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Jak nie pomoże, to zamieść jeszcze raz linki do kilku zdjęć w pełnej rozdzielczości (prosto z aparatu - nic nie zmniejszane czy obrabiane). Z tego niewiele da się odczytać...

Pozdrawiam, Alex

Miasto
    Piła

Domyślnie

Faktycznie miałem problem z tym linkiem ale ten który wstawiłeś otwiera to zdjęcie.A co do formatu RAW ten model Canona ich nie robi.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zdjęcie jest wrzucone w pełnej rozdzielczości bez obróbki.
    http://imageshack.us/photo/my-images/513/img8555h.jpg
    Ostatnio edytowane przez piciu65 ; 21-03-2012 o 18:07 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Witaj,

Analiza zdjęcia pokazuje, że w miejscach, gdzie wystąpił "przepał" (powinno być RGB=255, lub H=0,S=0,B=100) występują wartości RGB=158 (H=0,S=0,B=62%) - tzn. w "przepalonych" miejscach zamiast bieli występuje szarość...

Bez serwisu się pewnie nie obejdzie (lub ręcznej obróbki w PS każdego zdjęcia ). Ew. postaraj się nie przepalać zdjęć - lepiej niedoświetlić i potem skorygować w LR/PS/Gimp niż przepalić i mieć szarość zamiast bieli.

Pozdrawiam, Alex

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piciu65 Zobacz posta
    Faktycznie miałem problem z tym linkiem ale ten który wstawiłeś otwiera to zdjęcie.A co do formatu RAW ten model Canona ich nie robi.
    Gdyby nie dało się robić RAW to bym nie pisał. Poszukaj na forum (może jest w linku który podałem, nie mam czasu całego czytać) skąd ściągnąć i jak wgrać CHDK. Mam Canona S5IS z wgranym na kartę CHDK i robiłem zdjęcia w RAWach. Można je otwierać w większości programów graficznych po skonwertowaniu do DNG
    PS
    Jeśli chcesz to napisz, wyślę Ci wszystko co jest potrzebne. Program ma sprzed chyba 3 lat nie wiem czy jest jakaś nowsza wersja.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 21-03-2012 o 20:13
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Miasto
    Piła

Domyślnie

jeszcze raz próbuje wstawić zdjęcie w pełnej rozdzielczości

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Coś jakby dziwne "PictureStyle" wgrane do aparatu i ustawione jako aktywne.

Miasto
    Piła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    Coś jakby dziwne "PictureStyle" wgrane do aparatu i ustawione jako aktywne.
    http://imageshack.us/photo/my-images/829/img8864av.jpg/
    To jest link do kolejnego zdjęcia niby normalne ,ale przy bardzo dużym powiększeniu widać szare plamy na ścianie budynku po lewej ma masce samochodu pod reklamą opon oraz na reflektorach samochodów jadący na wprost.

Początki nałogu

Domyślnie

Witaj,

Pisałem Ci 4 posty wyżej - uszkodzenie procesora obrazu lub matrycy. Efekt powstaje na skutek zastąpienia jasnych części obrazu (np. bieli RGB=255) kolorem szarym. Dodatkowo w tych miejscach pojawiają się pionowe szare "paski" - tym wyraźniejsze im jaśniejszy obraz.

Moim zdaniem nic nie wykombinujesz - albo serwis (uszkodzenie matrycy lub procesora przetwarzającego obraz z matrycy), albo zdjęcie musi być ciemne (np. ustaw -1EV lub -2EV) i potem rozjaśniane w postprocesie (aby nie dopuścić do "przepalenia" zdjęcia).

Pozdrawiam, Alex

EDIT: Ściągnąłem instrukcję do s5is i w trybie SCN-ColorSwap można faktycznie wymienić jeden kolor na drugi (np. biały na szary) - może masz to włączone ??

Wyzeruj wszystkie ustawienia (tryby "sceny") i zrób nowe zdjęcie w trybie Av lub M (przy wyłączonych "scenach") - jeśli dalej będą te "plamy", to coś się zacięło lub uszkodziło - i pewnie pozostanie serwis
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 23-03-2012 o 22:31

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów