Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 70

Wątek: TV zamiast monitora

Domyślnie

O kurdę! Faktycznie, oczywiste rozwiązanie! Nie pomyślałem wcześniej o tym. Wolałbym prawdę mówiąc nie dokładać już sprzętu do chaty, ale jest to jakieś rozwiązanie na brak miejsca na biurku.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    GLE

Domyślnie

Mam pewne doświadczenia z tv samsunga 40 cali, podłączyłem do niego mojego lapa hp przez kabel monitorowy pc. Nie trzeba specjalnie kalibrować, tym bardziej że telewizor nie ma zbyt zaawansowanych ustawień koloru. Kwestia wyboru trybu który najwierniej oddaje barwy, kilka minut zabawy, jasność i kontrast ustawić według skali szarości, poszukaj w googlach obrazów do kalibracji a saturację na 50. Efekty były dużo lepsze niż praca na lcd lapka, uważam że jest to rozwiązanie nadające się do amatorskich a nawet półprofesjonalnych celów. Sam zrobiłem na tv kilka "kotletów" i efekty były bardzo dobre. Teraz mam "profesjonalny" monitor dell'a 2410 i uzyskuje podobne efekty. Jakość obrazu wydaje mi się lepsza po kablu pc, testowałem też hdmi i obraz z jakiegoś nierozpoznanego powodu był lekko "przyzoomowany" i nieostry mimo ustawienia prawidłowej rozdzielczości, na takiej samej ale na kablu pc obraz żyleta.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Sluby obrabiales na tv :-\ ? Niech bog ma tych ludzi i opiece. Do amatorskich to i wyswietlacz telefonu by co niektorym wystarczal. A co do monitora to profesionalnym bym go nie nazwal. Na tv to mozna co najwyzej pokazac rodzince zdjecia.

Wysłano z GT-S5570 z użyciem Tapatalk pl

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rasta Zobacz posta
    Teraz mam "profesjonalny" monitor dell'a 2410 i uzyskuje podobne efekty.
    to po co kupować "profesjonalny monitor dell'a?

Nie lepiej kupić sporo flaszek wódki i zabawić się z kolegami i koleżankami?

Przecież do obróbki zdjęć masz TV
    Fiu fiu

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

poszukaj lapa z matrycą 1920x1200 17 cali (lub więcej) - da się obrabiać na lapie pod warunkiem że matryca jest z górnej półki

sam używam leciwego sony z matrycą jak wyżej podświetlaną fabrycznie dwoma świetlówkami

osobiście nie potrafię obrabiać na niczym co ma rozdzielczość słabszą niż 1920x1200 i proporcje inne niż 16:10 , na marketingowy chwyt jakim są matryce 16:9 nie mogę patrzeć prawdę mówiąc

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Sluby obrabiales na tv :-\ ? Niech bog ma tych ludzi i opiece.
    oj tam oj tam

niedawno próbowałem obrabiać i oglądać zdjęcia na projektorze HD rzucającym obraz na pomarańczową ścianę.
    w porównaniu z tym obróbka na TV to pełna profeska. :cool:

Teraz mam "profesjonalny" monitor dell'a 2410 i uzyskuje podobne efekty.
    masz na myśli U2410?
    chmm, to fajny monitorek o dobrej rozdzielczości, proporcjach 16:10 oraz matrycy IPS i do zastosowań ogólno-domowych jest super, ale profesjonalny to on niestety nie jest (a sam o nim teraz intensywnie myślę).

Cytat Zamieszczone przez Em Es Zobacz posta
    osobiście nie potrafię obrabiać na niczym co ma rozdzielczość słabszą niż 1920x1200 i proporcje inne niż 16:10 , na marketingowy chwyt jakim są matryce 16:9 nie mogę patrzeć prawdę mówiąc
    no właśnie, zgadzam się z Tobą, ale spróbuj kupić teraz coś ~15" z ekranem 16:10. muszę zmienić laptopa (mam 16:10), ale jakoś wyboru wielkiego - w normalnych pieniądzach - to teraz nie ma, więc pewnie będzie 16:9.

pocieszam się tylko, że podobne rozterki były parę lat temu przy przesiadce z 4:3 na 16:10. ;-)
    pozdro.,
    m.

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

mxw > nie wiem jakie masz wymagania prockowe ramowe itp - mi wystarcza leciwy Vaio a za normalne pieniądze da się kupić takiego lapka o jakim pisałem z core duo + 16:10 1920x1200 17` na pokładzie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mam pewne doświadczenia z tv samsunga 40 cali, podłączyłem do niego mojego lapa hp przez kabel monitorowy pc. Nie trzeba specjalnie kalibrować, tym bardziej że telewizor nie ma zbyt zaawansowanych ustawień koloru. Kwestia wyboru trybu który najwierniej oddaje barwy, kilka minut zabawy, jasność i kontrast ustawić według skali szarości, poszukaj w googlach obrazów do kalibracji a saturację na 50. Efekty były dużo lepsze niż praca na lcd lapka, uważam że jest to rozwiązanie nadające się do amatorskich a nawet półprofesjonalnych celów. Sam zrobiłem na tv kilka "kotletów" i efekty były bardzo dobre. Teraz mam "profesjonalny" monitor dell'a 2410 i uzyskuje podobne efekty. Jakość obrazu wydaje mi się lepsza po kablu pc, testowałem też hdmi i obraz z jakiegoś nierozpoznanego powodu był lekko "przyzoomowany" i nieostry mimo ustawienia prawidłowej rozdzielczości, na takiej samej ale na kablu pc obraz żyleta.
    Akurat w TV Samsunga musisz jedynie zmienić nazwę portu HDMI do którego podłączyłeś kabel na "PC". To jest nawet w instrukcji opisane. Włącza się wtedy trochę inny tryb przetwarzania obrazu, między innymi wyłącza się overscan, przez co masz efekt "przyzoomowania".

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Em Es Zobacz posta
    mxw > nie wiem jakie masz wymagania prockowe ramowe itp - mi wystarcza leciwy Vaio a za normalne pieniądze da się kupić takiego lapka o jakim pisałem z core duo + 16:10 1920x1200 17` na pokładzie
    wymagań do procka nie mam szczególnych (i5 is fine), ale mam wymagania właśnie co do wielkości ekranu: ~15" 16:10 - nie może być 17" bo składam/rozkładam/latam z nim codziennie po kilka razy...

Cytat Zamieszczone przez tomekd2 Zobacz posta
    Akurat w TV Samsunga musisz jedynie zmienić nazwę portu HDMI do którego podłączyłeś kabel na "PC".
    no proszę. :-)
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    oj tam oj tam

niedawno próbowałem obrabiać i oglądać zdjęcia na projektorze HD rzucającym obraz na pomarańczową ścianę.
    w porównaniu z tym obróbka na TV to pełna profeska. :cool:

masz na myśli U2410?
    chmm, to fajny monitorek o dobrej rozdzielczości, proporcjach 16:10 oraz matrycy IPS i do zastosowań ogólno-domowych jest super, ale profesjonalny to on niestety nie jest (a sam o nim teraz intensywnie myślę).

no właśnie, zgadzam się z Tobą, ale spróbuj kupić teraz coś ~15" z ekranem 16:10. muszę zmienić laptopa (mam 16:10), ale jakoś wyboru wielkiego - w normalnych pieniądzach - to teraz nie ma, więc pewnie będzie 16:9.

pocieszam się tylko, że podobne rozterki były parę lat temu przy przesiadce z 4:3 na 16:10. ;-)
    16:9 jest idealne do pracy w photoshopie ze zdjęciami w proporcjach 2:3 i rozwiniętymi paletami po prawej stronie
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów