O kurdę! Faktycznie, oczywiste rozwiązanie! Nie pomyślałem wcześniej o tym. Wolałbym prawdę mówiąc nie dokładać już sprzętu do chaty, ale jest to jakieś rozwiązanie na brak miejsca na biurku.
O kurdę! Faktycznie, oczywiste rozwiązanie! Nie pomyślałem wcześniej o tym. Wolałbym prawdę mówiąc nie dokładać już sprzętu do chaty, ale jest to jakieś rozwiązanie na brak miejsca na biurku.
Mam pewne doświadczenia z tv samsunga 40 cali, podłączyłem do niego mojego lapa hp przez kabel monitorowy pc. Nie trzeba specjalnie kalibrować, tym bardziej że telewizor nie ma zbyt zaawansowanych ustawień koloru. Kwestia wyboru trybu który najwierniej oddaje barwy, kilka minut zabawy, jasność i kontrast ustawić według skali szarości, poszukaj w googlach obrazów do kalibracji a saturację na 50. Efekty były dużo lepsze niż praca na lcd lapka, uważam że jest to rozwiązanie nadające się do amatorskich a nawet półprofesjonalnych celów. Sam zrobiłem na tv kilka "kotletów" i efekty były bardzo dobre. Teraz mam "profesjonalny" monitor dell'a 2410 i uzyskuje podobne efekty. Jakość obrazu wydaje mi się lepsza po kablu pc, testowałem też hdmi i obraz z jakiegoś nierozpoznanego powodu był lekko "przyzoomowany" i nieostry mimo ustawienia prawidłowej rozdzielczości, na takiej samej ale na kablu pc obraz żyleta.
Sluby obrabiales na tv :-\ ? Niech bog ma tych ludzi i opiece. Do amatorskich to i wyswietlacz telefonu by co niektorym wystarczal. A co do monitora to profesionalnym bym go nie nazwal. Na tv to mozna co najwyzej pokazac rodzince zdjecia.
Wysłano z GT-S5570 z użyciem Tapatalk pl
poszukaj lapa z matrycą 1920x1200 17 cali (lub więcej) - da się obrabiać na lapie pod warunkiem że matryca jest z górnej półki
sam używam leciwego sony z matrycą jak wyżej podświetlaną fabrycznie dwoma świetlówkami
osobiście nie potrafię obrabiać na niczym co ma rozdzielczość słabszą niż 1920x1200 i proporcje inne niż 16:10 , na marketingowy chwyt jakim są matryce 16:9 nie mogę patrzeć prawdę mówiąc
oj tam oj tam
niedawno próbowałem obrabiać i oglądać zdjęcia na projektorze HD rzucającym obraz na pomarańczową ścianę.
w porównaniu z tym obróbka na TV to pełna profeska. :cool:
masz na myśli U2410?
chmm, to fajny monitorek o dobrej rozdzielczości, proporcjach 16:10 oraz matrycy IPS i do zastosowań ogólno-domowych jest super, ale profesjonalny to on niestety nie jest (a sam o nim teraz intensywnie myślę).
no właśnie, zgadzam się z Tobą, ale spróbuj kupić teraz coś ~15" z ekranem 16:10. muszę zmienić laptopa (mam 16:10), ale jakoś wyboru wielkiego - w normalnych pieniądzach - to teraz nie ma, więc pewnie będzie 16:9.
pocieszam się tylko, że podobne rozterki były parę lat temu przy przesiadce z 4:3 na 16:10. ;-)
pozdro.,
m.
mxw > nie wiem jakie masz wymagania prockowe ramowe itp - mi wystarcza leciwy Vaio a za normalne pieniądze da się kupić takiego lapka o jakim pisałem z core duo + 16:10 1920x1200 17` na pokładzie![]()
pozdro.,
m.