Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Canon 1ds mark I

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Miałem kiedyś zwykłego 1D (mark I) i również robił "zimne" zdjęcia. Późniejsze modele już były "cieplejsze". Ale nie przejmowałbym się tym, to jeden mały ruch suwaczkiem.

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ten aparat to czołg. Został stworzony do tego by robić zdjęcia. Posiadam ów sprzęt. Od razu wyprzedzam wszelkie porównania. 5D ma mniejsze szumy, ale nie odwzorowuje zdjęcia tak dokładnie jak 1Ds, jakby brakowało detali. W zasadzie jeśli chodzi o ostrość zdjęcia i detale to nie znam aparatu który by mu dorównał. Tej samej ostrości nie ma już na 1Ds Mark II. Kolory - bajka. Przede wszystkim zdjęcia naturalnie naświetlone. Żadnych przekłamań. Kupowanie tej puszki i fotografowanie na AWB, to jak jazda bolidem wyścigowym po Warszawie. Nie do tego został ten aparat stworzony. Aparat pokazuje dopiero na co go stać jak podłączymy obiektywy manualne najwyższej klasy. Mam też 5D. I od czasu jak mam 1Ds to 5D leży na półce.
    Jakby była potrzeba służę zdjęciami, proszę kontakt na e-mail.

Cytat Zamieszczone przez dembek Zobacz posta
    Z tego co piszecie jest ona o niebo lepsza od 1 ds
    Ktoś kto twierdzi że 5D jest aparatem (ogólniej ujmując) lepszym od 1Ds to znaczy, że nigdy 1Ds nie miał w rękach, a swoje opinie opiera o nędzne internetowe testy które znalazł. 5D nie dorównuje 1Ds do pięt, niższe szumy wiele nie zmieniają. Fotografuje 1Ds na ISO 1000 i szumy są akceptowalne. Podstawa to używać odpowiednich obiektywów. Jak ktoś kupuje 50mm Canon 1.8, plastikowy obiektyw za 300zł, no to Panowie z czym do ludzi... Ten aparat będzie źle współpracował z tanimi i tandetnymi szkłami przeznaczonymi do średniej i podstawowej klasy lustrzanek Canona. Nie róbcie poruty...
    Ostatnio edytowane przez ekrowa ; 21-03-2012 o 01:50

Domyślnie

Czy możesz min napisac czy w Twoim 1 ds jet problem niebieskimi zdjęciami na awb?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Te niebieskawe zdjęcia przy zewnętrznym sensorze balansu bieli to dziwne... Nawet auto się zazwyczaj lepiej spisuje. Wrzuć jeszcze może przykład. No i oczywiście zawsze są RAW. Ale nawet i tak byłoby miło jakby te RAW miały już na starcie sensowny WB. Jak inne aparaty sobie radzą w tych samych warunkach?

Domyślnie

zgadzam się z ekrową

1Ds ma szczególny obrazek. szczegółowy o pięknym kolorze i detalu.
    nie wiem na czym to polega ale zdjęcia są istotnie magiczne. miałem go krótko (równolegle 5D i 1Ds2), bo słynny już konrad z kielc przysłał mi aparat z pękniętym korpusem, ale działał i zdjęcia były cudne. ma jednak parę uciążliwości. chodzi mi o podgląd wykonanych zdjęć. jedyne na czym można sie oprzeć to histogram, reszta podglądu jest kompletnie niewiarygodna. jednak bardzo przypadł mi do gustu.
    jednak cena 1500 + koszt naprawy migawki i zakup dodatkochych baterii i ładowarki stanowią duży kłopot. i duże koszty :/

ale czar obrazu jest. z dobrymi szkłami - to warunek niezbędny.
    mam aparat, zamknę świat w pudełeczku...
    www.barwnie.com

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

A w zestawie jest ładowarka ? Bo o ile przy xxD nie ma z tym problemu to zaczyna się on przy serii 1d . Kupowałem 1d (bez s) bez ładowarki . Oryginał chyba 3 czy 4 stówki czy nawet więcej . Zamienników w polskim internecie jakoś nie mogłem namierzyć . Ostatecznie sprowadzałem ze stanów za uprzejmością kolegi .

I też dla mnie wadą była kosmiczna klawiszologia .

A z kolei szokiem na plus jak podpiąłem pod tą jedynkę wydmuszkę 50mm 1.8 .
    Było bardzo ciemno . Ja się bawię aparatem - ustawiam ostrość - ustawił . No dobra pomyślałem , może mu sie jakoś fartnęło . Drugie podejście - też złapał . Trzecie - to samo . Zrobiłem duże oczy i stwierdziłem że faktycznie ma dobry AF :P
    Ostatnio edytowane przez Makudonarudo ; 21-03-2012 o 11:10

Domyślnie

Tak w ZESTAWIE JEST ŁADOWARKA

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Co do klawiszologii, to dla mnie w 1kach jest to na duży plus. Nawet sposób zmiany ISO jest ok. Potrzeba 2 łapek, ale można się przyzwyczaić. Program jednak lepiej zmienia się na pokrętle (Av,Tv, M). Prócz tego klawiszologia w 1kach rządzi
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No bo 1Ds to chyba matryca CCD i brak filtra AA. Stąd (brak AA) ta ilość szczegółów.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekrowa Zobacz posta
    Został stworzony do tego by robić zdjęcia.
    No kto by pomyślał .

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    No bo 1Ds to chyba matryca CCD i brak filtra AA. Stąd (brak AA) ta ilość szczegółów.
    Nic z tych rzeczy. 1Ds ma matrycę CMOS i filtr OLPF.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów