Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: Canon 1ds mark I

Domyślnie Canon 1ds mark I

Witam

Mam okazje kupić właśnie ten aparat w dość okazyjnej cenie, ale niestety zauważyłem iż AWB nie działa najlepiej zdjęcia wychodzą niebieskie (zimne) przy wykorzystaniu ręcznego ustawienia balansu bieli wszytko jest ok. Czy istnieje możliwość kalibracji AWB ?

Drugi problem jest troszkę inny na niektórych zdjęciach widać jasna smugę jakby łunę światła, na początku nie zauważyłem tego problemu ale po kilku godzinach testu widzę iz ta łuna jest zawsze w tym samy miejscu i wydaje mi się iż migawka zacina sie w pewnym momencie na ułamek sekundy i to miejsce jest bardziej naświetlone. Efekt ten widać wyłącznie przy krótkich czasach naświetlania przy długich nie zauważyłem tego problemu. Mam tez kilka zdjęć gdzie widać czarna smugę na zdjęciu. Czy ktoś spotkał sie z takim problemem.

I jeszcze jedna pytanie szukam opinii na temat tego aparatu, będę wdzięczny za każdą

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Nie znam puszki.
    Niemniej jednak ja bym się zastanowił czy kupować ten sprzęt. Po pierwsze to już stara technologia. Może się okazać, że AF wbrew pozorom nie jest to taki obecny AF z jedynek . Może ktoś ma i się wypowie.
    Poza tym jakość zdjęć. Może nie być zadowalająca, np. w kontekście pierwszego 5D.
    Coś możesz pokombinować na CB z wątkami typu 1Ds vs 5D.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Takie objawy znaczą, że migawka jest już jedną nogą w migawkowym niebie
    Wymiana to 800zł, chyba, że jeszcze nie ma zrobionych 150tys.
    Co do AWB to wystarczy robić w RAW
    Jednak tego konkretnie aparatu ja bym nie kupował.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Takie objawy znaczą, że migawka jest już jedną nogą w migawkowym niebie
    Wymiana to 800zł, chyba, że jeszcze nie ma zrobionych 150tys.
    Co do AWB to wystarczy robić w RAW
    Sprawdziłem zrobiona ilość zdjęć to 101 tys

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    A ogólnie 1Ds mkI???

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

EOS 1Ds to, należy pamiętać, leciwa konstrukcja (ponad 10 letnia) i nie była kupowana przez 'chłopców' do zabawy tylko przez mężczyzn do 'roboty' :-) Zanim kupisz to się dowiedz czy w razie czego żytnia Ci "dziadziusia" naprawi, cobyś nie został z niedziałającym aparatem.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

Powiem Ci szczerze dzwoniłem do nich dzisiaj rano i jutro wysyłam aparat, ale cos dokładnego dowiem sie jak sprzęt będzie u nich.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aktualnie posiada 40 D szkła 24-105/ 4 z IS oraz 10-22 70-200/4 i 85/1,8 szukam FF jak drugie body. Kolega który sprzedaje ten sprzęt chce za niego 1500 zł uwazam ze jest to atrakcyjna cena.
    Ostatnio edytowane przez dembek ; 20-03-2012 o 21:22 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dembek Zobacz posta
    ...Kolega który sprzedaje ten sprzęt chce za niego 1500 zł uwazam ze jest to atrakcyjna cena.
    Dowiedz się ile wyniesie koszt doprowadzenia go (aparatu) do stanu względnej używalności (z problemami AWB włącznie, bo w 1Ds nie powinno być z tym problemów) i sobie skalkuluj czy warto. Czy on jest gorszy od starej piątki nie wiem.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Za 1500 zł teoretycznie warto, chociaż uwzględniając koszty wymiany migawki i mniejszych pierdół (ładowarka, akumulator, etc.), zastanowiłbym się jednak mocno nad 5DI, nieco nowsza konstrukcja, dla "amatorszczyzny", więc i utrzymanie tego tańsze. Przy okazji, mając 40D, masz komplecik ładowarek i akumulatorów ze starego aparatu. No i klamot mniejszy :-)
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Prawdą jest to że w komplecie jest tylko jedna bateria więc musiałbym dokupić druga, ale AF w mojej ocenie jest rewelacyjny, i jakość zdjęć do ISO 400 super później szumy staja się widoczne a około 800-1000 już nieakceptowalne

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów