Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Canon 24-105 + tulipan na szerokim kącie

Coś już napisał
    Miasto
    Bździągwa Wielka

Domyślnie Canon 24-105 + tulipan na szerokim kącie

Witam

Używan canon 24-105 z tulipanem + body 50d. Zauważyłem ze na szerokim kącie pojawia się fragment tulipana na zdjęciu (będz jakiś cień od niego - czy coś w tym stylu). Jest to widoczne tylko w dolnej części zdjęcia. Tulipan jest oryginalny.

Proszę o odpowiedz czy jest to powszechne zjawisko czy tylko u nie pojawia się coś takiego?

Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
    Canon 50d, obiektyw 85 1/8

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

cien tulipana moze sie pojawic ale tylko w sytuacji gdy fotografujesz z użyciem wbudowanej lampy - wtedy niestety trzeba zdjąć osłonę . u mnie w tym zestawie w innych przypadkach cien nie występował.

Bywalec Awatar SirDuncan

Domyślnie

to raczej dziwne, gdyby w rzeczywistosci tak bylo, to na FF bylby totalny dramat (pamietaj, ze crop rejestruje tylko wycinek ze srodka obrazka, do ktorego projektowany byl zarowno obiektyw jak i tulipan). U mnie nic takiego sie nie pojawia, ani na FF ani na cropie
    5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Coś już napisał
    Miasto
    Bździągwa Wielka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pajlot Zobacz posta
    cien tulipana moze sie pojawic ale tylko w sytuacji gdy fotografujesz z użyciem wbudowanej lampy - wtedy niestety trzeba zdjąć osłonę . u mnie w tym zestawie w innych przypadkach cien nie występował.

Miałeś chyba rację, bo używałem wbudowanej lampy. Podpiąłem teraz lampe zewntrzną i nie widze tego juz
    Canon 50d, obiektyw 85 1/8

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SirDuncan Zobacz posta
    to raczej dziwne, gdyby w rzeczywistosci tak bylo, to na FF bylby totalny dramat (pamietaj, ze crop rejestruje tylko wycinek ze srodka obrazka, do ktorego projektowany byl zarowno obiektyw jak i tulipan). U mnie nic takiego sie nie pojawia, ani na FF ani na cropie
    FF nie ma wbudowanej lampy. a na cropie sróbuj @24 z lampą i tulipanem ..
    Ostatnio edytowane przez pajlot ; 18-03-2012 o 20:53

Bywalec Awatar SirDuncan

Domyślnie

fakt, o lampie nie pomyslalem.... z kilku powodow:
    - nigdy nie uzuwalem wbudowanej lampy
    - nigdy nie wale lampa na wprost, przewaznie w sufit, sciane, etc
    - a tak wogole, to tulipana uzywam tylko na zewnatrz, przy sloncu, w pomieszczeniach raczej nie.

5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Uprawnienia umieszczania postów