Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17

Thread: Szumy i extremalne temperatury

Bywalec bartolomic's Avatar

Default Szumy i extremalne temperatury

Mam takie małe pytanko. Poprzeglądałem juz tematy ad szumow, ale nie znalazlem dokladnie tego o co mi chodzi. Wiadomo, ze wraz ze wzrostem temp. rosna szumy. Czy ktos ma doswiadczenie do jakiego stopnia moga one stac sie widoczne przy temperaturach 40-60 st. (mam na mysli temp. w cieniu, czyli taka, do jakiej nagdzeje sie body, nigdy nie wystawiam elektroniki na dzialanie promieni slonecznych dluzej niz to konieczne).

Wybieram sie do USA w wakacje. Chce wiedziec, czy bede cos mial z fotek z Colorado, Death Valley czy innych podobnych atrakcji. A moze lepiej zabrac ze soba SLR??? No i chce wiedziec, czy dSLR wroci z tej wyprawy zywy...;P

Uzależniony Routlaw's Avatar

byłem 2 tygodnie w turcji na przełomie sierpnia i września.. Na początku na południu nieźle dawało... Woda w morzu miała 30pare stopni.. Powietrze nie wiem ile miało ale cieżko się oddychało.. Mój 300D nie szumił jakoś specjalnie..
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Bywalec osasa's Avatar

W tym roku w Virginii temperatury osiagały nawet 43 stopnie w cieniu, W S2 nie zauwazyłem zwiększonych szumów. Myślę ze prędzej Ty wymiękniesz niż aparat:P
    Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:

Uzależniony Routlaw's Avatar

Quote Originally Posted by osasa
    Myślę ze prędzej Ty wymiękniesz niż aparat:P
    Tak może właśnie być..
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Pełne uzależnienie Mac's Avatar

Byłem w czerwcu 2005 w Illinois, temperatury około 30 C w cieniu ale moja 350D sprawowała się bardzo dobrze.
    Weź pod uwagę to co napisał osasa!!
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Dopiero zaczyna woland's Avatar

Robilem fotki S1 w lipcu i sierpniu w Joshua Tree, ogolnie pustynia Mojave i Death Valley + pare innych mniej goracych miejsc, wszystko spokojnie. Tak jak piszą koledzy, prędzej Ty i samochod mozecie nie wytrzymac

Quote Originally Posted by Mac
    Byłem w czerwcu 2005 w Illinois, temperatury około 30 C w cieniu ale moja 350D sprawowała się bardzo dobrze.
    Weź pod uwagę to co napisał osasa!!
    spoko, o siebie sie nie boje - zaprawilem sie juz w Egipcie pod Hatszepsut:P ale tam mialem analoga. Ale w takim razie nie bede sie martwil na zapas!

Question

ale w takim razie zapytam moze.. czy roznica pomiedzy zdieciem robionym w -10 a +40 jest zauwazalna czy problem pozostaje jednynie w sferze teorii???

Pełne uzależnienie Robson01's Avatar

Problem szumów + temperatura nie dotyczy raczej lustrzanek cyfrowych
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie Jurek Plieth's Avatar

Quote Originally Posted by Robson01
    Problem szumów + temperatura nie dotyczy raczej lustrzanek cyfrowych
    Myślę, że dotyczy, jak najbardziej! Jednak producent czujnie tego wpływu nie definiuje.
    Dowód: profesjonalne kamery termowizyjne wyposażone w czujniki CCD posiadają skomplikowany system schładzania czujnika do bardzo wysokich temperatur ujemnych w celu minimalizacji szumów właśnie!

Page 1 of 2 12 LastLast