Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: zmiana na 450d na xxD czy xD

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Możesz zamienić swoje 3500 zł na 60D - płaciłem niedawno za swojego w FJ 3490.
    Jego zalety są już wszędzie opisane: normalne zdjęcia do ISO3200 są bardzo ok, AF jest ok, uchylny ekranik ok, filmy ok, a wad jakoś nie widzę.
    Aparacik właśnie ubrałem w 24-105L oraz gripa z drugą baterią i mam to co lubię - ogromnego i ciężkiego kloca, który idealnie leży w mojej sporej łapce i który właśnie z racji wagi stał się nielubiany przez moją Żonę więc już nie będzie mi zbyt czesto kręcić w ustawieniach .
    Wcześniej, przymierzając się do przesiadki na CANON'a, testowałem 40D. Według mnie laika i amatora (zaznaczam !!!) 60D jest od niego lepszy: normalnie robione zdjęcia częściej wychodzą poprawnie, a później bardziej cieszą oglądane na komputerze.
    O 50D się nie wypowiadam, bo nie miałem przyjemności ...

Moim zdaniem jednak, jak chcesz FF (ja nie chcę !!), to nie zmieniaj aparatu na kolejnego cropa, tylko od razu szukaj 5DMkII.
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
    Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
    E-system przeszedł do historii ...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grubcio644 Zobacz posta
    właśnie teraz mam taki plan jak napisałem w niedalekiej przyszłości jest planowana FF i obecnie rozmyślam nad 50d albo 5d mkI a za około rok 5d mkII albo 1D mkIII ale na to przyjdzie czas, obecnie mam dylemat nad 50d i 5d mkI.
    Temat obiektywów możemy odstawić na bok.

No to może lepiej dwa razy w najbliższym czasie dwa razy nie kupować! kup 5d MKI; w między czasie skompletujesz szklarnie a jak dojdziesz do wniosku że MKI nie wystarcza to wtedy zmnienisz na MKII lub 1D :-) W końcu masz w planch FF.
    6D | 50D i cała masa różnych gratów

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

No to i ja się dołącze. Skoro planujesz w roku albo zaraz po roku kupić FF, rozumiem, że uzbierasz kasę osobno, zatem zostaw 450D i zainwestuj w szklarnie stałek.

Kupisz jasne dobre szko, ISO nie będziesz musiał kręcić.

Ja stałem przed dylematem trochę podobnym Kupić 5D MI i jakieś tam szkło albo dobre szkło pod to co mam (5ooD). Nie myślę w kategoriach zmiany na FF ale zmiany, która da mi lepszy obrazek.
    Wybór po przestudiowaniu forum i pomocy kolegów padł na C17-55.
    Jakość zdjęć poprawiła się niesamowicie na nowo pokochałem swoją puszkę
    Stałe 2.8 w zoomie o wysokiej jakości optycznej daję bardzo duży komfort pracy. Niestraszne mi kościoły czy rodzinne imprezy. Praktycznie przestałem wychodzić poza ISO 800 a głównie pracuje na 400 (w pomieszczeniach oczywiście) i wspomagam się flashem.

Podsumowując moją wypwiedź. Jeżeli chcesz zmienić puche na FF w ciągu roku, nie ma sensu upgradować body tylko zainwestować tę kasę w dobre szkła EF, najlepiej stałki.

17-40 na kropie nie powala, a na FF to jest obiektyw UWA więc niewiele potretów tym zrobisz...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Bywalec

Domyślnie

Sprzedaj 450D i zakup używanego 5D za rok wymienisz na 5d mkII .
    Jaka cena 450d + 50 mm i przebieg migawki ...

Coś już napisał

Domyślnie

jednak sprzedam tą 450 z resztą tamrona zatrzymam i kupię 5d mkII
    5d mkII, tamron 70-200 2,8, YN-560,

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grubcio644 Zobacz posta
    jednak sprzedam tą 450 z resztą tamrona zatrzymam i kupię 5d mkII
    Myślę, że to pomysł w dobrym kierunku. Ja też przeskoczyłem xxD i 400D zamieniłem na 5DI.
    Jakość obrazka, w moim odczuciu, poprawiła się bardzo, nie wspominając o takich zaletach jak wyższe używalne ISO i obraz w wizjerze.

Też myślałem nad 5DII ale jednak to już 2 razy drożej - za te pieniążki dokupiłem sobie 24-105...
    Teraz, widząc specyfikację 5DIII (lepszy AF) cieszę się, że wybrałem 5DI - za 2,3 lata wymienię na używaną trójkę.

Miasto
    Katowice

Domyślnie

mam podobny dylemat, sprzedałem swoje 550d bo zawsze chciałem mieć pełną klatkę,
    dlatego chyba przeskocze półśrodki typu 40d,50d i kupię 5dmkI..

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mdziabek Zobacz posta
    mam podobny dylemat, sprzedałem swoje 550d bo zawsze chciałem mieć pełną klatkę,
    dlatego chyba przeskocze półśrodki typu 40d,50d i kupię 5dmkI..
    Witam
    Bardzo chciałbym robić takie zdjęcia mając 5D, 1D (chociaż nie mam ) .. jak niektórzy tymi "półśrodkami".....

Pozdrawiam
    Mirek

Awatar poul11
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

50D mogę śmiało polecić. Świetne body, z genialnym wyświetlaczem ( w porównaniu do 40D ), mikroregulacją AF ( jak miałem sigmy, sprawdzało się świetnie ). Co do 17-40 to się nie zgodzę że jest dupowate do cropa. Może ostrością nie powala, ale cała reszta pierwsza klasa. I jak kiedyś kupisz FF nie będzie problemu.
    50D, 17-40 4L, 70-200 4L

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poul11 Zobacz posta
    50D mogę śmiało polecić. Świetne body, z genialnym wyświetlaczem ( w porównaniu do 40D ), mikroregulacją AF ( jak miałem sigmy, sprawdzało się świetnie ). Co do 17-40 to się nie zgodzę że jest dupowate do cropa. Może ostrością nie powala, ale cała reszta pierwsza klasa. I jak kiedyś kupisz FF nie będzie problemu.
    No właśnie: jak kupi. Nie wiem czemu wszyscy zakładają, że każdy amator bedzie sie ciągle rozwijał, chciał więcej i więcej i w końcu musi kupić FF? Moim zdaniem to złe założenie. Ja np. wiem, że nigdy nie będę zarabiał na fotografii, pozostanie ona zawsze moim hobby, a ja amatorem. Nie widze więc żadnego sensu inwestowania w FF z całym jego dobrodziejstwem i kosztami, bo dla moich amatorskich zdjęć to mi w zupełności wystarczy crop. I podobnie bedzie pewnie z 90% amatorów. Tak więc kupowanie obiektywu na przyszłość, z myślą o ewentualnym (wątpliwym) rozwoju jest IMO błędne.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów