Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Dylemat 70-200 plus konwerter czy warto?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    Bez przesady z tą stratą, używam z powodzeniem i nie mam takich odczuć, pod koniec ognikowej spada prędkość af.
    Tylko wez pod uwage ze kolega pisze o Tamronie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał

Domyślnie

Do autora tematu:

Nie miałem wprawdzie tego szkiełka w ręku, ale jeśli AF goły nie jest najwyższej klasy, to z TC 2.0 prędkość i jakość AF wydaje mi się, że na 95% nie zda egzaminu. Przy ptakach szybki AF się b. przydaje, a tymczasem Ty będziesz czekał aż Ci wyostrzy, aż jakiś obiekt Ci przeleci.. Albo zobaczysz skaczącą sarnę (wiem, piszesz o ptakach, ale jak Ci wskoczy w kadr to też miło byłoby ją mieć ostrą w kadrze mimo wszystko..) i jakoś nie widzi mi się, że AF "wyrobi" w takiej syt. albo zobaczysz pełzacza ogrodowego na drzewie i będziesz chciał go sfocić, to coś mi się wydaje, że AF będzie jeszcze szczękę z ziemi zbierał, jak ptaszek będzie już na następnym drzewie.. a w fotografii ptaków w ogóle często nie ma drugiej szansy, następnej sekundy na ustawienie ostrości, więc sądzę, że taki zestaw do ptaków, to będzie droga przez mękę i kombinowanie jak koń pod górę..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Introverder Zobacz posta
    ....., a tymczasem Ty będziesz czekał aż Ci wyostrzy, aż jakiś obiekt Ci przeleci.. Albo zobaczysz skaczącą sarnę (wiem, piszesz o ptakach, ale jak Ci wskoczy w kadr to też miło byłoby ją mieć ostrą w kadrze mimo wszystko..) i jakoś nie widzi mi się, że AF "wyrobi" w takiej syt. albo zobaczysz pełzacza ogrodowego na drzewie i będziesz chciał go sfocić, to coś mi się wydaje, że AF będzie jeszcze szczękę z ziemi zbierał, jak ptaszek będzie już na następnym drzewie.. a w fotografii ptaków w ogóle często nie ma drugiej szansy, następnej sekundy na ustawienie ostrości, więc sądzę, że taki zestaw do ptaków, to będzie droga przez mękę i kombinowanie jak koń pod górę..
    Sorry. Nie nadążam. Plis.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Joshec Zobacz posta
    Pytanie tylko czy mówimy o 70-200L IS ver. I czy II, a to jednak spora różnica.
    Dla jasnosci, ja pisalem o 70-200f2.8 IS ver. I i TC 2x III, i zdjeciach na 400mm i f5.6 (czyli pelna dziura w tym przypadku), bo taka konfiguracja (400f/5.6) pewnie najczesciej bedzie uzywana do ptakow.

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Domyślnie

Ptaki zaczynałem od 70-200 F/4 canona z puszką 40D, następnie było dokupienie EX1.4. Już był widoczny spadek jakości i AF. Kupiłem więc tamrona 200-500. Całkiem fajny, ale wolny AF i sie popsuł (tu przestroga dla wszystkich aby nie stawiać sprzętu na kiepskich statywach). W tej chwili mam C400 f/5.6.
    Ostatnio byłem w czatowni z dziadkiem co miał właśnie T70-200 podpiętego do Sony (chyba). Goły tamron był już dużo wolniejszy od mojego canona, więc z extenderem na pewno było by już tylko gorzej. Zależy też jakie ptaki i w jakich warunkach chcesz robić (duże pływające, czy małe fruwające).
    Pomyśl może o bliższym podejściu do ptaków. Ja na przykład często koło domu robię zdjącia z samochodu, gdzie w boczną szybę mam wpiętą myśliwską firankę (poszukaj camo mesh netting) i przez nią wystaje obiektyw. Parkuję wtedy na jakieś 4m od karmnika, a mógłbym bliżej, tylko niestety C400 f5.6 ma minimalną odległość 3.5m. Jak chcesz z podchodu to i nawet 600mm może być za krótkie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkkaczy Zobacz posta
    .............. Całkiem fajny, ale wolny AF i sie popsuł (tu przestroga dla wszystkich aby nie stawiać sprzętu na kiepskich statywach). ..........
    To znaczy Ty go popsułeś
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Domyślnie

Mogę też zgonić na mojego psa

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Miałem t200-500 i wypadał gorzej od 70-200 is ii z podpiętym konwerterem canona x2, nawet kiedyś robiłem porównanie, jak znajdę to dam linka.

Porównanie było robione na szybkiego, zdjęcia nie były robione po sobie, zdjęcie z canona było powiększone.

Ostatnio edytowane przez OrzelPiotr ; 16-03-2012 o 18:17
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów