Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
a co z tym wstępem w tytule?
gdzie on?
ogladając histogramy z kilku innych zdjęć zaobserwowałem ze w wielu przypadkach wartość na histogramie delikatnie spada do 0 z prawej strony aż nagle skacze pik na maksa w górę i tak sie kończy histogram, tam zdjęcia są rażąco białe.... aby się takiego piku pozbyć trzeba inaczej ustawić wartości aparatu czy trzeba pozbywać się tego piku w PSie??
W pierwszym poście... Autor nie chce robić na "zielonym",
więc wkracza w tryby manualne i półautomatyczne,
no i w związku z tym zadaje pytania
Jest coś takiego w opcjach puszki jak "Priorytet świateł" czy jakoś tak,
ale nie wiem czy każda puszka to posiada. Jeśli jest, to spróbuj włączyć.
Poza tym warto poeksperymentować także z takim paramertrem jak "Tryb pomiaru światła".
Pozdrówka!
Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 14-03-2012 o 12:52 Powód: Automerged Doublepost
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Na pełnej dziurze to lekko mydli, i to nie przepalone niebo jest tylko mydliny.
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Piku można pozbyć się na kilka sposobów:
-zrobić zdjęcie w raw i próbować ratować w odrawiaczu
-zrobić hdr (naświetlić na niebo i dół -połączyć w komputerze)
-zastosować filtry połówkowe
.. i pewnie jeszcze kilka sposobów
To zdjęcie architektury ja bym jeszcze deko wyprostował. Jeżeli posiadasz PS to ctrl+A (zaznaczy całe) potem ctrl+T nad prawym górnym rogiem zdjęcia pokaże się "waga" klikasz ją i delikatnie rozciągasz górne rogi celem wypionowania budynku.
potem poziomy ;-) nawet "auto"
>>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<
Dzięki za odpowiedzi, artykuły podane w linkach wyżej całkiem fajne, tylko ciężko tak dla mnie jako amatora rozpoznać jakie kolory należą do jakich stref.
Odnośnie pozbywania się piku to chciałbym zapytać jak zapobiec takim przypadkom niż później myśleć jak się pozbyć. Ściemnienie o 1EV może coś pomóc? czy próbować wykonać zdjęcia na różnych wartościach i zaobserwować zmiany, zapamiętać i używać w przyszłości![]()