Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Pierścienie pośrednie DELTA

Domyślnie Pierścienie pośrednie DELTA

Problem z pierścieniami pośrednimi - kolejny zakup bubla. Pierścienie nie współpracują poprawnie - przy założonych 2-3 występuje brak autofocusa w 85mm 1.8. W 18-55mm bardzo zwalnia, a w 17-40mm również w ogóle nie działa tak jak w 85mm 1.8. Zobaczcie to na filmiku tutaj:http://www.orimega.pl/zdjecia/pierscienie.html

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie

Gdzieś czytałem że nie wszystkie pierśconki współpracują poprawnie albo w ogóle ze szkłami ef-s.
    było to poruszane np tu http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=291631

Domyślnie

W tym przypadku nie jest problemem mocowanie (EF / EF-S). C85 1.8 (EF) nie działa poprawnie, nawet gubi informacje o przysłonie.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Miałem ich sporo w rękach i wygląda to na 'normalne' zjawisko niestety.

Domyślnie

Kwestia pewnie egzemplarza. U mnie zarówno na 7D, jak i 50D z obiektywami 85/1.8 oraz 50/1.4 pierścionki działają bez zająknięcia.
    Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Mam pierścienie Soligora i nigdy nie było z nimi problemów na żadnym ze szkieł.
    7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jak kupujemy najtańsze to musimy się liczyć z teorią egzemplarza :-)
    Wymienić, jak są nowe. Albo spróbować przeczyścić styki i „rozruszać” bolce od spodniej strony pierścieni. Moje od nowości działają tak, jak wszystkie pierścienie powinny działać. Zarówno z EF jak i EF-S.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Miałem takie pierścienie i działały poprawnie. Sprawdź czy bolce dobrze "celują" na styki aparatu i obiektywu. Spróbuj docisnąć obiektyw w stronę aparatu czy coś się zmieni. Może bolce są troszkę za krótkie i gdy zakładasz jeden pierścień to działa, a gdy zakładasz 2 lub 3 błędy się sumują i nie dotyka styków.

Z trochę innej beczki, ale kupiłem ostatnio przejściówkę ma m42 z potwierdzeniem. Na innych canonach działała dobrze, a na 500D nie. Styki nie pasowały jak należy. Wystarczyło troszkę podpiłować dziurkę blokującą i ustalającą położenie i śmiga jak należy.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uprawnienia umieszczania postów