Pokaż wyniki od 1 do 10 z 93

Wątek: Z przygód posiadaczy iPhonów

Widok wątkowy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Każdy nasz ruch jest gdzieś rejestrowany. Każdy telefon komórkowy (bez względu na markę) rejestruje się w BBS.
    zgoda. ale np. w Polsce policja potrzebuje do dzialan operacyjnych nakaz sadowy, zeby uzyskac takie dane od operatora, wiec to nie "lezy jakos na ulicy"...

Operator może każdy telefon zlokalizować z dokładnością do kilku metrów. (Na iPhone jest program Twoi Znajomi pozwalający się nawzajem śledzić - za obopólną zgodą).
    a bez zgody nie?

Każda transakcja kartą kredytową jest lokalizowana, kazde logowanie na konto w banku, na CB do poczty e-mailowej czy gdziekolwiek indziej jest logowane (IP) a operator loguje dane kto dany IP w danym momencie posiadał - w Neostradzie też. Pomijając wścibskich sąsiadów, którzy zwykle wiedzą kiedy człowiek wychodzi i wraca do domu - nawet w jakim stanie trzeźwości wraca Wielki Brat śledzi nas dość dokładnie. Bank zna lepiej moje dochody i wydatki niż ja sam. No to czy zbieranie informacji przez Apppla, Googla czy inną cholerę coś w tym zmieni? Myślę, że niesądzę. :-)
    troche za daleko idace uproszczenie. informacja informacji nierowna, zabezpieczenia lub chocby prawa do wykorzystania pewnej informacji to jeszcze inna kwestia. nie zapominajmy tez o rozroznieniu miedzy stosowaniem danych do celow statystycznych (czyli bez rozroznienia na indywidualna informacje) a analizy konkretnych rekordow danych. rowniez rozroznijmy dane "indywidualne" ale bezosobowe, od wgladu w indywidualne rekordy powiazane z konkretna tozsamoscia (wirtualna badz rzeczywista).

temat jest o wiele zbyt rozbudowany, zeby go skwitowac "i *, przeciez i tak wszystko o nas wiedza".

zupelnie inna kwestia jest to, ze Google czy Apple maja zbyt wiele roznorodnej informacji o zachowaniach uzytkownikow i tu nawet informacja statystyczna daje duze mozliwosci sprzedawania analiz. mnie tez wlos sie na glowie jezy jak pomysle o tym, ze do skorzystania z telefonu androidowego musze zalozyc konto w Google'u (bo nie ma niezaleznych providerow tego typu uslug), albo np. do uruchomienia ipada domyslnie jestem zmuszany do podania numeru karty kredytowej (da sie obejsc karta prezentowa itunes, ale to trzeba wiedziec)...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 15-03-2012 o 15:11
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów