Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Stofen Omni-Bounce a zdjęcia w pionie...

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Pisałem o Lumiquest big BOUNCE :-)
    Jasne że tak można ale IMHO nie ma to dużego sensu ponieważ:
    1. Sufit i tak dobrze rozproszy błysk lampy zaopatrzonej jedynie we wbudowany rozpraszach (550EX)
    2. Odcięcie tej części swiatła na wprost pozbawi nas błysków w oczach przez co mogą one wyglądać "martwo" i może doprowadzić do powstania nieprzyjemnych cieni pod łukami brwiowymi (w oczodołach) i pod brodą.

Pozdrawiam

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perlpa
    ..... błysków w oczach przez co mogą one wyglądać "martwo" ...
    Nie pisałem, że to do portretów :-). Portret z jednym źródłem światła jest... no letko plaskaty :-)

Rozproszenie jest jednak sporo wieksze przez takie podwójne odbicia. Znakomicie "wycina" odblaski na np. meblach. Na błyszczących np. niklowanych rzeczach zostają naturalne bliki od swiatła zastanego. Ale nie upieram się - nie ma obowiązku korzystania :-)

Janusz

Początki nałogu Awatar Moris
    Miasto
    Alt Tarnowitz

Domyślnie

Jeśli tak to sto-fen też działa choć trochę gorzej. Osobiście coraz mniej podoba mi się efekt z tego stofena. Zbyt duży zafarb od sprzętów w pomieszczeniach: meble, sciany, dywan itd.
    Zgadzam się z Pawłem w całej rozciągłości. Zafarb jest mocno denerwujący zwłaszcza w niewielkich pomieszczeniach.

Ostatnio zakupiłem cuś takiego co się zwie "Micro Apollo" z Lastolite`ale nie miałem jeszcze dość czasu na dogłębne przetestowanie ale zapowiada się dość ciekawie. Troszkę tylko się bawiłem przy okazji robienia tryptyku na zamówienie mojej żonki do przedpokoju ---> z takim efektem.
    Testy zrobię na 100% i nie omieszkam ich tu podpiąć a na ten czas podpinam przykłady producenta.

Swoją drogą ciekaw Waszej opinii efektu połączenia Sto-fen`a z Micro Apollo

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....

Zdjęcia mojego biurkowego burdelu - zwróć uwagę na cien lampy na ścianie :-)

Początki nałogu Awatar perlpa
    Miasto
    Kowary (dolnośląskie)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Nie pisałem, że to do portretów :-). Portret z jednym źródłem światła jest... no letko plaskaty :-)

Rozproszenie jest jednak sporo wieksze przez takie podwójne odbicia. Znakomicie "wycina" odblaski na np. meblach. Na błyszczących np. niklowanych rzeczach zostają naturalne bliki od swiatła zastanego. Ale nie upieram się - nie ma obowiązku korzystania :-)

Janusz
    Oczywiście że powójne rozproszenie da trochę wiecej niż pojedyńcze.
    Ogólnie obie metody są dobre i godne polecenia - wszystko zależy od warunków, posiadanego osprzętu i rzecz jasna gustu
    Pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Moris
    Zgadzam się z Pawłem w całej rozciągłości. Zafarb jest mocno denerwujący zwłaszcza w niewielkich pomieszczeniach.

Ostatnio zakupiłem cuś takiego co się zwie "Micro Apollo" z Lastolite`ale nie miałem jeszcze dość czasu na dogłębne przetestowanie ale zapowiada się dość ciekawie. Troszkę tylko się bawiłem przy okazji robienia tryptyku na zamówienie mojej żonki do przedpokoju ---> z takim efektem.
    Testy zrobię na 100% i nie omieszkam ich tu podpiąć a na ten czas podpinam przykłady producenta.

Swoją drogą ciekaw Waszej opinii efektu połączenia Sto-fen`a z Micro Apollo
    Moris jestem ciekawy Twojej opini, testów, jakeś Twoje przykłady z portretami?

Który rozmiar wybrałeś: 45, 60, XL ?

Chyba w jakimś wątku pisałeś o cenie. Czy dobrze pametam ....206 zł Jeżeli tak to za który rozmiar.

Będę wdzięczny za wszelkie spostrzeżenia (łatwość składania, rozkładania) ...i przede wszystkim ocena rzydatności.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

moje krotkie doswiadczenia z uzywania Omnibounce'a i pozyczonego Promax System

1. Omnibounce jest bardzo wygodny. w malych pomieszczeniach z niskim sufitem sprawdza sie znakomicie

2. ale przy robieniu zdjec powierzchni polyskujacych lepiej go zdjac. wtedy lampe pod katem 90st na sufit (albo nawet lekko w tyl)

3. z Promaxa chwale sobie "folie" zmiekczajaca. lubie jej uzywac w polaczeniu z niezabudowana gorna scianka (czyli 80% na sufit, 20% przez zmiekczacz na przod). dziwnie, ale mi pasuje

4. zlota nasadka Promaxa ma sens jesli chce sie zniwelowac barwe zarowek. po przelaczeniu WB na indascent pozwala robic zdjecia mieszajac swiatlo lamp pokojowych z blyskowym

5. walenie o sufit rulez! z Omnibouncem ma ta zalete, ze zostawia lekki "blysk w oku", ale mimo to daje ladne miekkie swiatlo

6. kombinuje jeszcze, zeby zrobic samodzialke w oparciu o: http://store.garyfonginc.com/liiido.html
    prawdopodobnie pojdzie na to jakes pudelko po ruskim szkle, ale mam zamiar projekt upgrade'owac o wymienne nasadki na przod.

7. na dniach wycinam z kolorowych kartonow wkladki do Promaxa. dam znac jak to sie sprawdza w praktyce
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 01-03-2006 o 01:32
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Podpinam się pod prośbę Marcina Dryla
    Moris - zapodaj jakieś swoje testy tego "Micra".

A tak lekko offtopic - mielibyście ochotę rzucić okiem i ocenić moje ostatnie boje z Omnibouncerem i ślubem w okrągłym, wysokim i kiepsko oświetlonym kościele ??

całość jest tu: http://leszek.dobrucki.pl/slub/kosciol a wybrane fotki w mojej galerii na forum

Robione 300D + Sigma EF-500 DG Super + RAW. To mój debiut ślubny, więc miejcie odrobinę miłosierdzia

Z góry dzięki za opinie (najlepiej w wątku za glerią).

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Bywalec

Domyślnie

Odnośnie debiutu ślubnego to całkiem dobrze, widać po kadrach że ciasno było. :-D

Tak z innej beczki
    Też stoje przed podobnym zadaniem, przez przypadek wyszło, że będę fotografował. Teraz codziennie pierwszą myślą po przebudzeniu jest wizja tego ślubu. Straszy i czasami spędza sen z powiek, niekiedy naczytam się jak to ciężko focić w kościele na tym forum i innych itp. chodze później stremowany kilka godzin.

Kiedyś trzeba w końcu zacząć i przełamać się :-D
    40D,12-24, 18-55, 50 f/1,8; 24-105 f/4 IS, 70-200 f/4, 430EX

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Krótka rada - wybierz się wcześniej z kimś jeszcze do tego kościoła, poproś księdza o pozwolenie pstryknięcia kilku zdjęć i po prostu zrób małą sesję próbną. Będzie wiedział, jak rozchodzi się światło itp.

I zdecydowanie rób w RAW'ach - moje oryginalnie zdjęcie wyszło albo przepalone albo niedoświetlone (czarny garnitur kontra biała suknia młodej) - dopiero obróbka rawów dała oczekiwany efekt.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów