Witam,
Tak sobie myslalem nad zakupem "mydelniczki" i naszlo mnie pytanie... czy ona dziala przy zdjeciach pionowych? Czy tylko jak lampa jest w poziomie...
Pozdrawiam
Witam,
Tak sobie myslalem nad zakupem "mydelniczki" i naszlo mnie pytanie... czy ona dziala przy zdjeciach pionowych? Czy tylko jak lampa jest w poziomie...
Pozdrawiam
Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa
http://www.toddwalker.net/e20/flashtest/
Porownaj sobie foty robione z gola lampa i ze stofenem w roznych ustawieniach.
Widzialem to... ale tam stofena przy fotkach w pionie nie ma![]()
Coś mi podpowiada że chodziło o pionowe ustawienie aparatu i skierowanie lampy na sufit...
Jeśli tak to sto-fen też działa choć trochę gorzej. Osobiście coraz mniej podoba mi się efekt z tego stofena. Zbyt duży zafarb od sprzętów w pomieszczeniach: meble, sciany, dywan itd.
Ostatnio edytowane przez perlpa ; 23-01-2006 o 15:35
AnoZamieszczone przez perlpa
![]()
Hmmm perlpa a co polecasz ? Bawilem sie Lumi Softboxem ale tez sa straszne cienie jak sie wali na wprost... a moze te zestawy sztucznych sufitow?![]()
Na zewnątrz i w dużych pomieszczeniach, jak np. kościół, gdzie nie ma szans na odbicie się od czegokolwiek używam softbox'a Lumiquest'a. Efekt jest przyjemny jeśli odległość nie jest zbyt duża. Mówię tutaj o miekkości cieni jak i wielkości błysku w oczach.Zamieszczone przez Błajo
W pomieszczeniach gdzie ściany są białe i nie ma zbyt wiele kolorowych gratów można spokojnie korzystać ze Sto-fen'a. Kiedy biały jest tylko sufit ściągam kubełek i wyciągam mały ekranik w 550EX - kolory są wtedy według mnie lepsze niż ze sto-fenem.
Nie ma to jednak jak odpalanie dodatkowej lampy z boku/tyłu modela
Pozdrawiam
Zamieszczone przez perlpa
Zamiast Stofena można obrócić Lumiquesta o 180 stopni na lampie, lampa w dół (tak jakby "patrzyła" prosto na obiekt) czyli błysk idzie w sufit a NIC bezposrednio na cel. Przy białym suficie daje rewelacyjnie rozproszone światło. Dużo lepiej niż Stofen. Mnie się Stofen wogóle nie bardzo widzi a jeśli już to raczej kierowany tak, żeby część szła w sufit a część bezposednio na obiekt - czyli zwykle ok 45* - tyle, że wtedy bez stofena efekt jest podobny. Przy oświetleniu ważna jest powierzchnia - stąd parasolki, blendy itp. Stofen powierzchni nie zmienia - lumiquest big bounce to prawie pół parasolki :-)
Najlepiej jednak to dwie lampy albo i więcej :-)
Janusz
EDIT: Stofen ustawiony tak jak na zdjeciu pazurka własciwie niewiele daje :-)
Takiego ( http://www.digitarvike.fi/ultrapro/c..._lumiquest.jpg ) boxa obrocic 180? Jak to zrobic ? Nie kumam...Zamieszczone przez Janusz Body
Pisałem o Lumiquest big BOUNCE :-)Zamieszczone przez Błajo