Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Lotnisko, rentgen i 120...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Olej - o ile nie będziesz ich prześwietlał wiele razy to nic im nie będzie - w swoim czasie woziłem zarówno 135 jak i 120 i było OK. Wszelkie opakowania mogą pogorszyć sprawę bo obsługujący x-raya podkręci moc żeby zobaczyć co jest w środku...
    Poza tym kiedyś była zasada że możesz poprosić o ręczne sprawdzenie - na Okęciu nie chcieli ze mną rozmawiać, ale TSA w US spełniła tą prośbę bez najmniejszych problemów...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

No właśnie, tak sobie myślę żeby wrzucić filmy na osobną tackę i poprosić o zmniejszenie mocy.

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Duzo zależy od lotniska. Mnie sie wydaje,ze na ktoryms lotnisku...nie była to Polska Elektronika szla bokiem na tacce ale mogę sie mylić.
    W wakacje najpierw mnie skanowali w Polsce później w Norwegii. W Polscr piszczal skaner na klamre w spodniach w Norway nie...
    Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Hi...

Co do X-ray - to nie jest tak że wszystkie skanery mają jednakową moc "nadawania". Im starsze lotnisko (dłużej używające X-ray) - tym co do zasady większa moc promieniowania. I nie tylko chodzi o nasze filmy, ale też o obsługę która spędza przy maszynie kilka godzin dziennie. Generalnie od kilku lat maszyny powinny być bezpieczne dla filmów. Miałem jeszcze sprzed 10-12 lat taki wykaz lotnisk gdzie wielokrotne prześwietlanie podręcznego mogło zadymić filmy.

Co do bramek elektromagnetycznych - ja słusznie zauważyła najeli - bramki mają różna czułość, ale nie samego skanowania a alarmu. Ustawia to obsługa (lub nie). Cóż - wielokrotnie przechodziłem przez takie coś. Włącznie ze składanymi i innymi wynalazkami. Widziałem różne cuda... .

Pozdrawiam...

Początki nałogu

Domyślnie

Najwięcej naświetlałem te same filmy na bramkach 8 razy, slajdy ISO 100 i nie zauważyłem jakiś skutków, zawsze w bagażu podręcznym i bez specjalnych zabezpieczeń. Dawny temu filmy przepuszczali poza bramkami ale teraz to nawet nie warto pytać.
    CMEHA - reszta to upgrade

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Ja przechdziłem przez bramke (dla podręcznych) z nowym filmem Kodak BW400cn (nie wołanym) dwa razy i po zrobieniu na nim zdjęć, nie miałem żadnych problemów, więc chyba bramki są bezpieczne
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z moich doświadczeń na lotniskach w pd-wsch Azji (zwłaszcza Indie - Mumbaj, Srinagar, Leh, Manali) wynika że wszelkie "pudełka" anty XRay itp w których są SCHOWANE filmy budzą znacznie większe podejrzenia niż filmy "luzem". Po moich doświadczeniach na różnych dzikich lotniskach doszedłem do wniosku że najlepsza jest mocna przezroczysta reklamówka z wrzuconymi filmami - wszystko widać dla tamtejszej obsługi i można pooprosić o sprawdzenie tego poza X-ray. pozdrawiam. Marek

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Gdzieś mi się obiło o uszy, że owija się filmy folią aluminiową. Poszukaj coś na ten temat.
    Dokładnie. Owiń folia aluminiowa i problem z głowy.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

na pewno zostaną ochoczo rozpakowane i nie zdziwcie się baaardzo szczegółową kontrolą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    No właśnie, tak sobie myślę żeby wrzucić filmy na osobną tackę i poprosić o zmniejszenie mocy.
    Panowie wydaje mi się, że trochę wyolbrzymiacie problem. Wiele razy przewoziłem w torbie filmy od 50-1600 iso i nigdy nie miałem z nimi problemu.
    Nawet te najbardziej czułe dzielnie znosiły prześwietlania

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów