♠hmmmmmmm... Straciłas reke.....
Nie moga bo ich nie masz
Tym razem wujek google i maciejkowa szukajka jedak rulez.... Aha RTFM + uzycie przestrzeni miedzy uszami. Nie nie jestem zlosliwy... To WSZYSTKO bylo 500 razy i jest opisane jakies 3500 razy....
Jezuuuuuuuuuuuuuuuu.... Co to znaczy prawidlowo.... W tym punkcie bylo 18/12 % szarosci? Mierzac swiatlo "na weglu" i "na sniegu" otrzymamy to samo? Bedzie prawidlowo?
Wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr......
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 10-03-2012 o 22:46 Powód: Automerged Doublepost
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Jestem autorką wszystkich zdjęć, jednak korzystam tylko z trybów Av i Tv , a manuala nie do końca rozumiem, dlatego postanowiłam się poradzić.
W każdym razie dziękuję, za wszystkie posty i zainteresowanie.
Apropo reklamy-wcale nie była w moim zamyśle, myślałam, że większość się tutaj w ten sposób identyfikuje.
No dobrze, ale światło często mierzymy na zupełnie inny przedmiot, niż fotografowany: na niebo, wodę, rękę, szarą kartę itd. Czyli ustawiam centralny punkt pomiaru światła w miejscu, gdzie chcę je zmierzyć i ostrze przed pomiarem? Przy pomiarze na jednolitej powierzchni (niebo, szara karta) - chyba mi to ostrzenie nie wyjdzie?
Janusz,
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632
Dzięki wielkie za linka, na pewno przeczytam kilka razy
No dobra, czyli mam rozumieć, że światłomierz nie musi być na środku gdy się skupia ostrość na przedmiocie?
Ostatnio edytowane przez Amerat ; 10-03-2012 o 22:55
Ech... no to ze swiatlomierz zmierzy na te swoje 12/18% szarosci, to jedno. On tak mierzy, i juz :P
Chodzi mi o fakt, ze jak pracujemy na obiektach, gdzie jest duza roznica odleglosci, to jezeli nie ustawimy prawidlowo ostrosci na mierzony obiekt, to nie zmierzymy oswietlenia na nim, a na bokehu...
6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
Moje fotki Moje fotki II
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 10-03-2012 o 23:10
Janusz,