Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Tryb manualny/pomiar światła

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Światłomierz mierzy w sposób zależny od ustawień ,tak jak mierzy.
    Ale nie światłomierz robi zdjęcie tylko fotograf.
    Pomiar wykorzystuję do analizy kadru.Oceny rozpiętości tonalnej ,tak jak pisze Janusz Body ,koryguję o właściwości obiektu.Co innego śnieg ,co innego węgiel.Myślę o efekcie jaki chcę uzyskać.Pierwsze pstryki, oglądam histogram,koryguję i wg.tego fotografuję.
    To gdzie mierzyć AF,a gdzie światło zależy od sytuacji zdjęciowej.
    Oczekiwanie że jest jedna zasada pomiaru ,i ktoś ją poda jest nierealne.
    Tak możemy w prostym kompakcie i też nie do końca.W lustrzance z jasnym szkłem,przy niektórych kadrach ,krajobrazu np. wykonuje się szereg pomiarów światła i ostrości dopasowywuje GO,hiperfokalną itd.Nie ma lekko.Wiedza,praca i dopiero efekt.Z czasem
    wskazane jest uzupełnienie sprzętu o ręczny światłomierz i przyłożenie się do rozpoznania Światła które jest najważniejszym elementem fotografii.
    Krótka i wyczerpująca odpowiedż na pytanie :Jak zmierzyć światło,nie istnieje.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    ?....
    Krótka i wyczerpująca odpowiedż na pytanie :Jak zmierzyć światło,nie istnieje.
    Istnieje, Marku, istnieje.... 1e+32 fotonow na microsekunde (tak naprawde nie wiem ile fotonow miesci sie na glowce od szpilki, diabłow to wszyscy wiedza ale fotonow....). Problem w tym, ze to fotografista, tym co posiada pomiedzy uszami , musi zdecydowac co na zdjeciu ma byc ostre a co prze/nie-doswietlone i tu mu żaden 1Dx ani inny cudny komputer nie pomoze. Ale oczywiscie najlatwiej jest "winić" aparat, ze zdjecia nieostre, prze/nie-doswietlone, kompozycja ńie taka, no i najwazniejsze, zona/tesciowa/inna osoba płci żenskiej wyszla na zdjeciu za staro, niezgodnie z jej osobistymi wyobrazeniami... Itp... Itd... I kto jest winien? Canon oczywiscie z .... No ewentualnie fotograf...

Edit: ponoc potrafimy zobaczyc pojedynczego fotona... Tak gdzies ostatnio czytalem... Wiec policzenie ich do tej 1e+32 to juz problem komputerow..
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 10-03-2012 o 23:45

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

. Problem w tym, ze to fotografista, tym co posiada pomiędzy uszami , musi zdecydować co na zdjęciu ma być ostre a co prze/nie-doświetlone i tu mu żaden 1Dx ani inny cudny komputer nie pomoże
    Z czasem wszystko staje się proste,ale na tą chwilę to siwy dym powstał który niewiele Koleżance pewnie da.
    Może ktoś z koleżanek [-legów] lepiej to ujmie. :smile:

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Zaraz tam siwy... i jeszcze dym... Swego czasu dziekan wydzialu nawigacyjnego powiedzial mi "wstyd nie dym, w oczy nie szczypie... " i to jest swieta prawda. Wiec moze wstyd ale nie siwy dym

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów