Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Tryb manualny/pomiar światła

Mieszany widok

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    ...To jest poważne pytanie, czy tylko reklama własnej strony?
    głosujemy?

Jestem za reklamą

A tak przy okazji - do promocji lepiej służy Galeria
    Fiu fiu

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Przede wszystkim - pomiar ostrości (AF) i pomiar światła (EV) to dwie różne sprawy i nie muszą być połączone (tzn. jednocześnie oba punktowe czy oba strefowe... - można jeden punktowo a drugi strefowo).

Standardowo autofokus ustawia ostrość po wciśnięciu spustu migawki do połowy, robi AF-lock (blokuje ostrość), naciśnięcie do końca włącza pomiar światła (EV) i uruchamia migawkę (robi zdjęcie). Ale możesz to rozdzielić, aby np. AF był uruchamiany spustem, a pomiar światła przyciskiem '*' (AE lock).

Jeśli zatem wciśniesz spust do połowy (przy ustawionym centralnym AF), to body "zablokuje ostrość" na zmierzonej odległości, teraz przekadrowujesz i wciskasz spust do końca - body mierzy światło w miejscu, gdzie aktualnie "celuje" punkt centralny AF (a nie tam, gdzie ustawił ostrość - przy ustawionym punktowym pomiarze światła), oblicza EV i robi zdjęcie.

Jak rozdzielisz AF od EV (w menu lub funkcjach Fn - zależnie od body), to wygląda to tak: wciskasz spust do połowy (przy ustawionym centralnym AF), to body "blokuje ostrość" na zmierzonej odległości, teraz przekadrowujesz i wciskasz przycisk '*' (AE lock) i body mierzy światło w miejscu, gdzie "celuje" punkt centralny AF i oblicza EV, teraz znowu przekadrowujesz i robisz zdjęcie - AF masz tam, gdzie 1-szy raz celował centralny punkt, pomiar światła tam gdzie 2-gi raz celował, a kadr taki, jak ustawiono na końcu Możesz też zamienić kolejność pomiarów: standardowe AF/EV na EV/AF (wtedy przy wciśnięciu spustu do połowy mierzy światło, a do końca ustawia ostrość i robi zdjęcie).

Pomiar punktowy ustawia poprawnie ekspozycję w miejscu, w które celuje punkt centralny AF - inne obszary kadru mogą być prześwieltone lub niedoświetlone. Oprócz matrycowego, masz jeszcze pomiar centralnie ważony i skupiony Teoretycznie, tylko matrycowy powinien dawać kadr poprawnie naświetlony - inne mogą prześwietlić lub niedoświetlić część zdjęcia - ale w praktyce różnie z tym bywa

Pozdrawiam, Alex
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 10-03-2012 o 22:10

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amerat Zobacz posta
    .... jednak dam sobie rękę uciąć , że przekopałam cały internet nie znajdując konkretnie odpowiedzio na moje pytania
    hmmmmmmm... Straciłas reke.....

Cytat Zamieszczone przez Amerat Zobacz posta
    bardzo proszę o pomoc, bo mi już ręce opadają.. ;p
    Nie moga bo ich nie masz

Tym razem wujek google i maciejkowa szukajka jedak rulez.... Aha RTFM + uzycie przestrzeni miedzy uszami . Nie nie jestem zlosliwy... To WSZYSTKO bylo 500 razy i jest opisane jakies 3500 razy....

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    Teoria: ustawienie ostrosci w punkcie mierzenia swiatla, oznacza, ze zostanie prawidlowo owo swiatlo zmierzone - a nie bedzie zafalszowane bokehem :P

Jezuuuuuuuuuuuuuuuu.... Co to znaczy prawidlowo.... W tym punkcie bylo 18/12 % szarosci? Mierzac swiatlo "na weglu" i "na sniegu" otrzymamy to samo? Bedzie prawidlowo?

Wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr......
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 10-03-2012 o 22:46 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta

Jezuuuuuuuuuuuuuuuu.... Co to znaczy prawidlowo.... W tym punkcie bylo 18/12 % szarosci? Mierzac swiatlo "na weglu" i "na sniegu" otrzymamy to samo? Bedzie prawidlowo?

Wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr......
    Ech... no to ze swiatlomierz zmierzy na te swoje 12/18% szarosci, to jedno. On tak mierzy, i juz :P

Chodzi mi o fakt, ze jak pracujemy na obiektach, gdzie jest duza roznica odleglosci, to jezeli nie ustawimy prawidlowo ostrosci na mierzony obiekt, to nie zmierzymy oswietlenia na nim, a na bokehu...

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    ?...

Chodzi mi o fakt, ze jak pracujemy na obiektach, gdzie jest duza roznica odleglosci, to jezeli nie ustawimy prawidlowo ostrosci na mierzony obiekt, to nie zmierzymy oswietlenia na nim, a na bokehu...

Swiatlomierz, wedlug mojej wiedzy, nie ma wbudowanego odleglosciomierza i jemu jest"wsio rawno". Albo szara karta, albo wewnetrzna czesc dłoni na - 1 EV albo niebo na - 2 i 1/3 do 2 i 2/3 EV plus strefy Adamsa plus.... Wystarczy
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 10-03-2012 o 23:10

Janusz,

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Światłomierz mierzy w sposób zależny od ustawień ,tak jak mierzy.
    Ale nie światłomierz robi zdjęcie tylko fotograf.
    Pomiar wykorzystuję do analizy kadru.Oceny rozpiętości tonalnej ,tak jak pisze Janusz Body ,koryguję o właściwości obiektu.Co innego śnieg ,co innego węgiel.Myślę o efekcie jaki chcę uzyskać.Pierwsze pstryki, oglądam histogram,koryguję i wg.tego fotografuję.
    To gdzie mierzyć AF,a gdzie światło zależy od sytuacji zdjęciowej.
    Oczekiwanie że jest jedna zasada pomiaru ,i ktoś ją poda jest nierealne.
    Tak możemy w prostym kompakcie i też nie do końca.W lustrzance z jasnym szkłem,przy niektórych kadrach ,krajobrazu np. wykonuje się szereg pomiarów światła i ostrości dopasowywuje GO,hiperfokalną itd.Nie ma lekko.Wiedza,praca i dopiero efekt.Z czasem
    wskazane jest uzupełnienie sprzętu o ręczny światłomierz i przyłożenie się do rozpoznania Światła które jest najważniejszym elementem fotografii.
    Krótka i wyczerpująca odpowiedż na pytanie :Jak zmierzyć światło,nie istnieje.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    ?....
    Krótka i wyczerpująca odpowiedż na pytanie :Jak zmierzyć światło,nie istnieje.
    Istnieje, Marku, istnieje.... 1e+32 fotonow na microsekunde (tak naprawde nie wiem ile fotonow miesci sie na glowce od szpilki, diabłow to wszyscy wiedza ale fotonow....). Problem w tym, ze to fotografista, tym co posiada pomiedzy uszami , musi zdecydowac co na zdjeciu ma byc ostre a co prze/nie-doswietlone i tu mu żaden 1Dx ani inny cudny komputer nie pomoze. Ale oczywiscie najlatwiej jest "winić" aparat, ze zdjecia nieostre, prze/nie-doswietlone, kompozycja ńie taka, no i najwazniejsze, zona/tesciowa/inna osoba płci żenskiej wyszla na zdjeciu za staro, niezgodnie z jej osobistymi wyobrazeniami... Itp... Itd... I kto jest winien? Canon oczywiscie z .... No ewentualnie fotograf...

Edit: ponoc potrafimy zobaczyc pojedynczego fotona... Tak gdzies ostatnio czytalem... Wiec policzenie ich do tej 1e+32 to juz problem komputerow..
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 10-03-2012 o 23:45

Janusz,

Miasto
    Szczecin

Janusz,

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

. Problem w tym, ze to fotografista, tym co posiada pomiędzy uszami , musi zdecydować co na zdjęciu ma być ostre a co prze/nie-doświetlone i tu mu żaden 1Dx ani inny cudny komputer nie pomoże
    Z czasem wszystko staje się proste,ale na tą chwilę to siwy dym powstał który niewiele Koleżance pewnie da.
    Może ktoś z koleżanek [-legów] lepiej to ujmie. :smile:

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Zaraz tam siwy... i jeszcze dym... Swego czasu dziekan wydzialu nawigacyjnego powiedzial mi "wstyd nie dym, w oczy nie szczypie... " i to jest swieta prawda. Wiec moze wstyd ale nie siwy dym

Janusz,

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów