Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Tryb manualny/pomiar światła

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukas1850 Zobacz posta
    Oczywiście, w trybie manualnym o żadną Pogubiłem się przy zdaniu: "Mierzę światło centralnym punktem pomiaru, blokując AF, ustawiam światłomierz tak by ekspozycja była na poprawna- na środku i zmieniam kadr." Zastanowiło mnie dlaczego blokuje AF przy pomiarze światła i ustawianiu światłomierza? Przecież można spokojnie zmierzyć światło, ustawić ekspozycję, po czym wyostrzyć na wybrany punkt, zablokować AF i dopiero ustawić żądany kadr - dobrze piszę?
    Teoria: ustawienie ostrosci w punkcie mierzenia swiatla, oznacza, ze zostanie prawidlowo owo swiatlo zmierzone - a nie bedzie zafalszowane bokehem :P

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amerat Zobacz posta
    .... jednak dam sobie rękę uciąć , że przekopałam cały internet nie znajdując konkretnie odpowiedzio na moje pytania
    hmmmmmmm... Straciłas reke.....

bardzo proszę o pomoc, bo mi już ręce opadają.. ;p
    Nie moga bo ich nie masz

Tym razem wujek google i maciejkowa szukajka jedak rulez.... Aha RTFM + uzycie przestrzeni miedzy uszami . Nie nie jestem zlosliwy... To WSZYSTKO bylo 500 razy i jest opisane jakies 3500 razy....

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    Teoria: ustawienie ostrosci w punkcie mierzenia swiatla, oznacza, ze zostanie prawidlowo owo swiatlo zmierzone - a nie bedzie zafalszowane bokehem :P

Jezuuuuuuuuuuuuuuuu.... Co to znaczy prawidlowo.... W tym punkcie bylo 18/12 % szarosci? Mierzac swiatlo "na weglu" i "na sniegu" otrzymamy to samo? Bedzie prawidlowo?

Wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr......
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 10-03-2012 o 22:46 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jestem autorką wszystkich zdjęć, jednak korzystam tylko z trybów Av i Tv , a manuala nie do końca rozumiem, dlatego postanowiłam się poradzić.

W każdym razie dziękuję, za wszystkie posty i zainteresowanie.

Apropo reklamy-wcale nie była w moim zamyśle, myślałam, że większość się tutaj w ten sposób identyfikuje.

Domyślnie

No dobrze, ale światło często mierzymy na zupełnie inny przedmiot, niż fotografowany: na niebo, wodę, rękę, szarą kartę itd. Czyli ustawiam centralny punkt pomiaru światła w miejscu, gdzie chcę je zmierzyć i ostrze przed pomiarem? Przy pomiarze na jednolitej powierzchni (niebo, szara karta) - chyba mi to ostrzenie nie wyjdzie?

Miasto
    Szczecin

Janusz,

Dopiero zaczyna

Domyślnie

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632
    Dzięki wielkie za linka, na pewno przeczytam kilka razy

No dobrze, ale światło często mierzymy na zupełnie inny przedmiot, niż fotografowany: na niebo, wodę, rękę, szarą kartę itd. Czyli ustawiam centralny punkt pomiaru światła w miejscu, gdzie chcę je zmierzyć i ostrze przed pomiarem? Przy pomiarze na jednolitej powierzchni (niebo, szara karta) - chyba mi to ostrzenie nie wyjdzie?
    No dobra, czyli mam rozumieć, że światłomierz nie musi być na środku gdy się skupia ostrość na przedmiocie?
    Ostatnio edytowane przez Amerat ; 10-03-2012 o 22:55

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta

Jezuuuuuuuuuuuuuuuu.... Co to znaczy prawidlowo.... W tym punkcie bylo 18/12 % szarosci? Mierzac swiatlo "na weglu" i "na sniegu" otrzymamy to samo? Bedzie prawidlowo?

Wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr......
    Ech... no to ze swiatlomierz zmierzy na te swoje 12/18% szarosci, to jedno. On tak mierzy, i juz :P

Chodzi mi o fakt, ze jak pracujemy na obiektach, gdzie jest duza roznica odleglosci, to jezeli nie ustawimy prawidlowo ostrosci na mierzony obiekt, to nie zmierzymy oswietlenia na nim, a na bokehu...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

No dobra, czyli mam rozumieć, że światłomierz nie musi być na środku gdy się skupia ostrość na przedmiocie?
    Przeczytaj dobrze ze zrozumieniem to co napisał Janusz Body w podanym Ci linku, a takich pytań nie będziesz zadawać.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Chcesz mierzyc swiatlo na bokehu, czy na konkretnym obiekcie?
    To czy ustawiac ostrosc czy nie, wlasnie od tego zalezy

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

?...

Chodzi mi o fakt, ze jak pracujemy na obiektach, gdzie jest duza roznica odleglosci, to jezeli nie ustawimy prawidlowo ostrosci na mierzony obiekt, to nie zmierzymy oswietlenia na nim, a na bokehu...

Swiatlomierz, wedlug mojej wiedzy, nie ma wbudowanego odleglosciomierza i jemu jest"wsio rawno". Albo szara karta, albo wewnetrzna czesc dłoni na - 1 EV albo niebo na - 2 i 1/3 do 2 i 2/3 EV plus strefy Adamsa plus.... Wystarczy
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 10-03-2012 o 23:10

Janusz,

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów