Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Tryb manualny/pomiar światła

Dopiero zaczyna

Domyślnie Tryb manualny/pomiar światła

Być może będziecie chcieli mnie odsyłać do wujka Google, jednak dam sobie rękę uciąć , że przekopałam cały internet nie znajdując konkretnie odpowiedzi na moje pytania

Na początku chciałabym zapytać- czy przy użyciu centralnego punktu AF, używa się punktowego trybu pomiaru światła? Czy niekoniecznie?

I teraz najważniejsze dla mnie...
    Mierzę światło centralnym punktem pomiaru, blokując AF , ustawiam światłomierz tak by ekspozycja była na poprawna- na środku i zmieniam kadr.. Zdjęcie wychodzi często prześwietlone. Jak temu zaradzić ?

bardzo proszę o pomoc, bo mi już ręce opadają.. ;p

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amerat Zobacz posta
    Na początku chciałabym zapytać- czy przy użyciu centralnego punktu AF, używa się punktowego trybu pomiaru światła? Czy niekoniecznie?
    Niekoniecznie :P

To dwa rozne tryby pomiaru swiatla: centralny i punktowy :P

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Być może będziecie chcieli mnie odsyłać do wujka Google, jednak dam sobie rękę uciąć , że przekopałam cały internet nie znajdując konkretnie odpowiedzi na moje pytania

I teraz najważniejsze dla mnie...
    Mierzę światło centralnym punktem pomiaru, blokując AF , ustawiam światłomierz tak by ekspozycja była na poprawna- na środku i zmieniam kadr.. Zdjęcie wychodzi często prześwietlone. Jak temu zaradzić ?

bardzo proszę o pomoc, bo mi już ręce opadają.. ;p
    Nie używaj punktowego pomiaru chyba że zależy ci na konkretym fragmencie dobrze naświetlonym. Jeżeli punkt pomiaru wypada na białym to będziesz miał niedoświetlone zdjęcia, na czarnym prześwietlone. Dlatego używaj centralnego dla mniejszych obiektów lub wielosegmentowego (pejzaże, grupu ludzi), wtedy masz uśredniony pomiar tego co fotografujesz.
    Ostatnio edytowane przez Bogdan56_Ch ; 10-03-2012 o 21:47

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jestem kobietą Dziękuję bardzoza odpowiedź Jutro potrenuję . Myślisz, że bląd tkwi właśnie w trybach pomiaru?
    Czy może trzeba zawsze wybierać manualnie punkt pomiaru i dopiero wtedy poprawiać ekspozycje światłomierza?
    Nie wiem czy dozwolone jest takie mierzenie światła na obiekcie , blokowanie i zmienianie kadru..

Domyślnie

Nie blokuj AF, tylko pomiar światła (symbol gwiazdki przy przycisku), jeżeli zależy Ci na prawidłowym naświetleniu.
    Ostatnio edytowane przez lukas1850 ; 10-03-2012 o 22:07

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Przede wszystkim - pomiar ostrości (AF) i pomiar światła (EV) to dwie różne sprawy i nie muszą być połączone (tzn. jednocześnie oba punktowe czy oba strefowe... - można jeden punktowo a drugi strefowo).

Standardowo autofokus ustawia ostrość po wciśnięciu spustu migawki do połowy, robi AF-lock (blokuje ostrość), naciśnięcie do końca włącza pomiar światła (EV) i uruchamia migawkę (robi zdjęcie). Ale możesz to rozdzielić, aby np. AF był uruchamiany spustem, a pomiar światła przyciskiem '*' (AE lock).

Jeśli zatem wciśniesz spust do połowy (przy ustawionym centralnym AF), to body "zablokuje ostrość" na zmierzonej odległości, teraz przekadrowujesz i wciskasz spust do końca - body mierzy światło w miejscu, gdzie aktualnie "celuje" punkt centralny AF (a nie tam, gdzie ustawił ostrość - przy ustawionym punktowym pomiarze światła), oblicza EV i robi zdjęcie.

Jak rozdzielisz AF od EV (w menu lub funkcjach Fn - zależnie od body), to wygląda to tak: wciskasz spust do połowy (przy ustawionym centralnym AF), to body "blokuje ostrość" na zmierzonej odległości, teraz przekadrowujesz i wciskasz przycisk '*' (AE lock) i body mierzy światło w miejscu, gdzie "celuje" punkt centralny AF i oblicza EV, teraz znowu przekadrowujesz i robisz zdjęcie - AF masz tam, gdzie 1-szy raz celował centralny punkt, pomiar światła tam gdzie 2-gi raz celował, a kadr taki, jak ustawiono na końcu Możesz też zamienić kolejność pomiarów: standardowe AF/EV na EV/AF (wtedy przy wciśnięciu spustu do połowy mierzy światło, a do końca ustawia ostrość i robi zdjęcie).

Pomiar punktowy ustawia poprawnie ekspozycję w miejscu, w które celuje punkt centralny AF - inne obszary kadru mogą być prześwieltone lub niedoświetlone. Oprócz matrycowego, masz jeszcze pomiar centralnie ważony i skupiony Teoretycznie, tylko matrycowy powinien dawać kadr poprawnie naświetlony - inne mogą prześwietlić lub niedoświetlić część zdjęcia - ale w praktyce różnie z tym bywa

Pozdrawiam, Alex
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 10-03-2012 o 22:10

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Jestem kobietą Dziękuję bardzoza odpowiedź Jutro potrenuję . Myślisz, że bląd tkwi właśnie w trybach pomiaru?
    Czy może trzeba zawsze wybierać manualnie punkt pomiaru i dopiero wtedy poprawiać ekspozycje światłomierza?
    Nie wiem czy dozwolone jest takie mierzenie światła na obiekcie , blokowanie i zmienianie kadru..
    Mam pytanie. Te zdjęcia na stronie z podpisu to kto robił?
    Z tych zdjęć można wywnioskować, że znasz się na fotografii, natomiast z pytania, że masz niewielkie pojęcie.
    To jest poważne pytanie, czy tylko reklama własnej strony?
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukas1850 Zobacz posta
    Nie blokuj AF, tylko pomiar światła (symbol gwiazdki przy przycisku), jeżeli zależy Ci na prawidłowym naświetleniu.
    Doczytales, ze dziewcze robi w TRYBIE MANUALNYM, czyli o jaka blokade pomiaru Ci chodzi? :]
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Aleximov Zobacz posta
    Standardowo autofokus ustawia ostrość po wciśnięciu spustu migawki do połowy, robi AF-lock (blokuje ostrość), naciśnięcie do końca włącza pomiar światła (EV) i uruchamia migawkę (robi zdjęcie). Ale możesz to rozdzielić, aby np. AF był uruchamiany spustem, a pomiar światła przyciskiem '*' (AE lock).

Jeśli zatem wciśniesz spust do połowy (przy ustawionym centralnym AF), to body "zablokuje ostrość" na zmierzonej odległości, teraz przekadrowujesz i wciskasz spust do końca - body mierzy światło w miejscu, gdzie aktualnie "celuje" punkt centralny AF (a nie tam, gdzie ustawił ostrość - przy ustawionym punktowym pomiarze światła), oblicza EV i robi zdjęcie.
    Jak wyzej: po co blokowac ekspozycje, przy MANUALNYCH ustawieniach aparatu? /pomijam kwestie uzycia lampy w e-ttl'u, bo o niej nie ma tu mowy/
    Ostatnio edytowane przez sylwek2k ; 10-03-2012 o 22:28 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tlustyx Zobacz posta
    ...To jest poważne pytanie, czy tylko reklama własnej strony?
    głosujemy?

Jestem za reklamą

A tak przy okazji - do promocji lepiej służy Galeria
    Fiu fiu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwek2k Zobacz posta
    Doczytales, ze dziewcze robi w TRYBIE MANUALNYM, czyli o jaka blokade pomiaru Ci chodzi? :]
    Oczywiście, w trybie manualnym o żadną Pogubiłem się przy zdaniu: "Mierzę światło centralnym punktem pomiaru, blokując AF, ustawiam światłomierz tak by ekspozycja była na poprawna- na środku i zmieniam kadr." Zastanowiło mnie dlaczego blokuje AF przy pomiarze światła i ustawianiu światłomierza? Przecież można spokojnie zmierzyć światło, ustawić ekspozycję, po czym wyostrzyć na wybrany punkt, zablokować AF i dopiero ustawić żądany kadr - dobrze piszę?
    Ostatnio edytowane przez lukas1850 ; 10-03-2012 o 22:36

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów