Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: kto uzywa Canona 50D + raw therapee + gimp?

Domyślnie kto uzywa Canona 50D + raw therapee + gimp?

Dzień dobry,

Pytanie swoje kieruje do posiadaczy Canona 50D, uzywajacych Raw Therapee i Gimpa. Jesli Koledzy i Kolezanki pozwola, to mam z pozoru krotkie i z pozoru łatwe pytanie z gatunku "lubie skomplikowac sobie zycie", a dotyczace kwestii, jak pokazac kolezankom z pracy zdjecie, ktore zrobiłem swoim aparatem?

Chodzi mi o to, ze:

1. zdjecie robie Canonem 50D z przestrzenia barw ustawiona na AdobeRGB

2. potem ogladam je w domu na monitorze Dell U2410, gdzie mam ustawiony 'present' AdobeRGB przegladarka do zdjec FastStone, gdzie zahaczyłem, aby korzystał z dolaczonych do zdjec profili

3. W Windows 7 Home Premium mam podpiety profil kolorów z plytki monitora (a moze powinienem miec podpiety standardowy AdobeRGB?)

4. wrzucam RAWy do RawTheraphy 4.0.7, gdzie ustawione mam "profil wejściowy - domyslny aparatu" i "profil roboczy - Adobe RGB". Niestety, wsrod profili wyjsciowych nie mam Adobe RGB, sa same sRGB badz profil monego monitora Dell U2410.

5. a potem do Gimpa 2,6, gdzie nie wiem, jakie *.icc badz *.icm mam podpiac w zakladce 'zarzadzanie kolorami - profil RGB', czy monitora, czy ze strony adobiego AdobeRGB 1998?

6. ostatecznie przed zapisaniem 'Save As' konwertuje swoje zdjecie z AdobeRGB do sRGB i kaze programowi dolaczyc profil do pliku (bo kolezanki maja zwykle, biurowe LCD), zgrywam na pendrive'a, gdzie mam wspomniana wyzej portable wersje FastStone'a z wlaczonym zarzadzaniem kolorami, i zadowolny z siebie pedze do pracy.

Czy - a jesli tak, to gdzie - w moim "work flow" jest bład?
    Temat oczywiscie googlowalem, ale im wiecej czytam na google, tym wiecej pojawia sie w mojej glowie kolejnych pytań, a nie odpowiedzi. Moze jednak ktos uzywa podobnego zestawu programow i zjadl juz zeby na ustawieniach color managementu.

wZrokowiec

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Tak ogólnie to o co chodzi?
    Jak robisz w raw-ach to ustawianie profilu w aparacie nie ma sensu.
    W jakim formacie zapisujesz zdjęcia z RawTheraphy 4.0.7 i w ilu bitach?
    Jeśli w 8 bitach to daj sobie spokój z innymi profilami - zostaw sRGB.
    W jakim formacie ostatecznie zapisujesz?
    Skoro koleżanki mają zwykle, biurowe LCD to zapisz .jpg profil sRGB w rozdzielczości nie większej niż rozdzielczość monitora koleżanek i na tych zwykłych LCD w zwykłej przeglądarce systemowej, oglądną sobie twoje zdjęcia bez żadnych problemów.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Domyślnie

Bardzo dziekuje za odpowiedzi i juz doprecyzowuje temat. Pisze w dziale dla poczatkujacych, bo jeszcze troche sie gubie w tych przestrzeniach.

>>Tak ogólnie to o co chodzi?>>

Tak ogolnie to chodzi o taka dominante najczesciej czerwona, jaka pojawia sie na zdjeciach, kiedy jest ono w innej przestrzeni barwnej niz ta, ktora mam ustawiona na monitorze badz wyswietlana w przegladarce do zdjec bez wlaczonego zarzadzania kolorem. Probowalem to rozgryzc krok po kroku i z przerazeniem zauwazylem, w jaki wielu miejscach nalezy trzymac sie dokladnie tych samych ustawień wejscia i wyjscia, zeby miec ciagłosc tej samej przestrzeni np. AdobeRGB. Bo mozna niepotrzebnie na kanale R sciagac czerwien, ktorej tak naprawde tam juz dawno nie ma. Tu jest poczatek moich prob zapanowania nad tymi przestrzeniami.

Byc moze naiwnie sadziłem, ze skoro szarpnalem się na przyzwoity monitor z AdobeRGB, to moge cos z tego wyciagnac. Jesli jednak sadzicie, ze roznica nie bedzie az tak duza, to moze faktycznie wroce do sRGB i problem sie rozwiaze.

wZ

Uprawnienia umieszczania postów