Dzień dobry,
Pytanie swoje kieruje do posiadaczy Canona 50D, uzywajacych Raw Therapee i Gimpa. Jesli Koledzy i Kolezanki pozwola, to mam z pozoru krotkie i z pozoru łatwe pytanie z gatunku "lubie skomplikowac sobie zycie", a dotyczace kwestii, jak pokazac kolezankom z pracy zdjecie, ktore zrobiłem swoim aparatem?
Chodzi mi o to, ze:
1. zdjecie robie Canonem 50D z przestrzenia barw ustawiona na AdobeRGB
2. potem ogladam je w domu na monitorze Dell U2410, gdzie mam ustawiony 'present' AdobeRGB przegladarka do zdjec FastStone, gdzie zahaczyłem, aby korzystał z dolaczonych do zdjec profili
3. W Windows 7 Home Premium mam podpiety profil kolorów z plytki monitora (a moze powinienem miec podpiety standardowy AdobeRGB?)
4. wrzucam RAWy do RawTheraphy 4.0.7, gdzie ustawione mam "profil wejściowy - domyslny aparatu" i "profil roboczy - Adobe RGB". Niestety, wsrod profili wyjsciowych nie mam Adobe RGB, sa same sRGB badz profil monego monitora Dell U2410.
5. a potem do Gimpa 2,6, gdzie nie wiem, jakie *.icc badz *.icm mam podpiac w zakladce 'zarzadzanie kolorami - profil RGB', czy monitora, czy ze strony adobiego AdobeRGB 1998?
6. ostatecznie przed zapisaniem 'Save As' konwertuje swoje zdjecie z AdobeRGB do sRGB i kaze programowi dolaczyc profil do pliku (bo kolezanki maja zwykle, biurowe LCD), zgrywam na pendrive'a, gdzie mam wspomniana wyzej portable wersje FastStone'a z wlaczonym zarzadzaniem kolorami, i zadowolny z siebie pedze do pracy.
Czy - a jesli tak, to gdzie - w moim "work flow" jest bład?
Temat oczywiscie googlowalem, ale im wiecej czytam na google, tym wiecej pojawia sie w mojej glowie kolejnych pytań, a nie odpowiedzi. Moze jednak ktos uzywa podobnego zestawu programow i zjadl juz zeby na ustawieniach color managementu.
wZrokowiec