Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Jaki aparat dla córki na początek ?

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie Jaki aparat dla córki na początek ?

Od dłuższego czasu moja córka / 16 lat / zamęcza mnie prośbami, abym jej kupił aparat cyfrowy.
    I tu moje pytanie, co kupić córce, aby z jednej strony rozwijała swoja pasję, tzn. fotografię macro, ale z drugiej strony, żeby nikt / czyt. dresiarz / nie "pomógł" jej szybko rozstać się z aparatem ?
    Ostatnio edytowane przez Nemeo ; 22-01-2006 o 02:30

Początki nałogu Awatar b'Art
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

O kurczę, niezłe pytanie.
    Pomyśl o Fuji Finepixie, nie jest ważne jaki - może być z All są tanie, mają macro i supermacro - focisz z 1 cm o ile pamiętam. Kłopotem było zbyt duże łakomstwo na baterie - podczas standby (uśpienia) aparatu ! Nie wiem czy zostało to teraz wyeliminowane. Wiem bo kilka fot trzasnąłem. Lekarstwem na to było odizolowanie baterii w gnieździe podczas dłuższych "przestojów" lub wyjęcie jednej z nich - to wystarczało. Jeśli trzeba podeślę kilka fot.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A jak dużo kasy chcesz przeznaczyć na ten "rozwijacz" pasji dla córki. Może Canon A610, ostrzy od 1cm. Ponoć robi bardzo przyzwoite zdjęcia i będziecie oboje jednosystemowi
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Uzależniony Awatar Routlaw
    Miasto
    Brwinów k. Warszawy

Domyślnie

Wcześniej bawiłem sie Olympusami.. Te z serii C750 C760 C770 są fajne.. Są małe, mają spore jasne obiektywy i makro od 2cm. Miałem C4000(teraz nie do kupienia chyba juz) Fajnym sprzętem jest Olympus C7700 tylko już nie taki mały..
    14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Początki nałogu Awatar Błajo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

A75 np... tani i dobry imo
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeo
    Od dłuższego czasu moja córka / 16 lat / zamęcza mnie prośbami, abym jej kupił aparat cyfrowy.
    Ehh zazdroszczę jej ojca Jak ja bym chciał żeby mój kupił mi aparat i na dodatek miał takie szkła w swoim zestawie foto Sorry za OT

IMO wszystko zależy od tego jak wiele $ chcesz na to przeznaczyć i jakie widzisz szanse na rozwój tego hobby...

Bywalec
    Miasto
    Żary

Domyślnie

Myślę że dobrym wyborem byłby tu też Canon A610/620, jednak jak koledzy wcześniej napisali dobrze byś się określił finansowo.

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

A nie lepiej od razu na głębszą wodę? Może jakąś używkę 300d + obiektyw do macro.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek
    A nie lepiej od razu na głębszą wodę? Może jakąś używkę 300d + obiektyw do macro.
    Dlatego właśnie pytałem o środki, jakie Nemeo chce przeznaczyć na aparat ... moim zdaniem kupowanie kompaktu za ok. 1000 zl mija sie z celem, gdy za juz okolo 1800 zl mozna kupic nieuzywanego 300d z kitem. Do tego przejściówkę na m42, pierścienie + helios ... żadnym kompaktem tego nie osiągnie.

A na jakichś wycieczkach tatuś zawsze może pożyczyć przecież szkiełko...

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek

otoż to... ile razy trzymam kompakt w reku to do szewskiej pasji doprowadza mnie czas jego reakcji, nie zebym dawal jakies onanistyczne porady ale uzywane 300d zawsze mniej zal odrapac, poza tym dla dresa wyglada jak analog no i nauczylaby sie postprocessingu, ale w sumie i tak niewiem po co to pisze Nemeo, przeciez Ty to doskonale wiesz, przychylam sie do zdania ripka, 300d...

P.S.

proponuje zrobic ankiete z wybranych modeli

Cytat Zamieszczone przez Michal-Czuba
    Dlatego właśnie pytałem o środki, jakie Nemeo chce przeznaczyć na aparat ... moim zdaniem kupowanie kompaktu za ok. 1000 zl mija sie z celem, gdy za juz okolo 1800 zl mozna kupic nieuzywanego 300d z kitem. Do tego przejściówkę na m42, pierścienie + helios ... żadnym kompaktem tego nie osiągnie.

A na jakichś wycieczkach tatuś zawsze może pożyczyć przecież szkiełko...
    a po co nowka za 1800 zl ? sama puszke wystarczy za 1k zl kupic, a jedno bardzo porzadne szklo macro jak widze w zestawie Nemeo jest
    Ostatnio edytowane przez thorin ; 22-01-2006 o 13:25
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów