Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: jaki pomiar ustawić

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar maati

Domyślnie

Tak, moim zdaniem, w tym przypadku tzn zdjęcie ołtarza lepiej wykonać z trybem matrycowym, ponieważ zmierzymy swiatło dla całej sceny itd..., punktowy natomiast zmierzy tylko w centrum kadru gdzie akurat może "wskoczyć coś jaśniejszego" i bez korekty expozycji klatka bedzie bodajże niedoświatlona w ciemniejszych miejscach.
    Canon 5d MKII, MKIII, C85 1,4IS + 580EXII, C35 1,4 C24 1,4 fish

Bywalec

Domyślnie

Tak, moim zdaniem, w tym przypadku tzn zdjęcie ołtarza lepiej wykonać z trybem matrycowym, ponieważ zmierzymy swiatło dla całej sceny itd
    Czyli zaliczył bym wpadkę ustawiając Centralnie ważony :wink:
    Jesteś pewien ,że ustawienia f4 i 1/40sek. będą odpowiednie?
    Pozdrawiam
    Ustawione będzie 30 mm i 50 mm a f4 powinno dać wystarczającą GO .Jeśli dam 5.6 to czas będzie ok 1/30 ,1/25 a to jest ryzyko przy obiekcie /typu strażak i sztandar ,ksiądz i ołtarz /.Ale pewny na 100 % nie jestem :-?
    Jak byś ustawił parametry dodam że mam stałe światło f4 więc o jasności f1.4 -2.8 mogę pomarzyć :wink:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aztek Zobacz posta
    Czyli zaliczył bym wpadkę ustawiając Centralnie ważony :wink:

Ustawione będzie 30 mm i 50 mm a f4 powinno dać wystarczającą GO .Jeśli dam 5.6 to czas będzie ok 1/30 ,1/25 a to jest ryzyko przy obiekcie /typu strażak i sztandar ,ksiądz i ołtarz /.Ale pewny na 100 % nie jestem :-?
    Jak byś ustawił parametry dodam że mam stałe światło f4 więc o jasności f1.4 -2.8 mogę pomarzyć :wink:
    Mam wrażenie, że o fotografii nie masz zielonego pojęcia. Jak możesz ustawiać parametry zdjęcie nie mierząc zastanego światła, chyba, że bywasz tam i te wyliczenia czasu są już robione na miejscu. No chyba, że masz na tyle "wypasiony" aparat, że migawkę i przysłonę ustawisz sztywno, a ekspozycję dostosujesz przez ISO.
    Proponuję najpierw trochę się pouczyć, lub poprosić kogoś o kilka lekcji.
    W przeciwnym wypadku myślę że najodpowiedniejsze ustawienia to; ISO auto. tryb P.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 08-03-2012 o 15:58
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uzależniony

Domyślnie

Fotografia reportażowa czy architektura?
    Jak reportaż to po pierwsze wysokie ISO. Nie wiem jaki masz aparat, ale 800 to minimum. Jak masz nowszy sprzęt to 1600 powinno być dobre.
    Ustaw na preselekcje przysłony. Przysłona całkowicie otwarta, pomiar centralnie ważony uśredniony.
    Nie baw się w manual bo skoro zadajesz takie pytanie to raczej nie masz doświadczenia i się zdziwisz że pod jakąś lampą wszystko jest wypalone.

Osobiście użyłbym pomiaru punktowego z korektą na +2/3EV i trybu Av, ale to wymaga ciągłego pomiaru światła, blokada AE, focus, przekadrowanie, zdjęcie.
    Jeżeli główne światło jest stałe i równomierne (czego bym nie oczekiwał w starym kościele) to ustawienie manualne sprawowały by się najlepiej.

Polecam pójść do kościoła wcześniej i popstrykać. Zobaczyć na jakie trudności napotkasz. Zastanowić się nad nimi. Pójść jeszcze raz spróbować wyeliminować problem.
    "bez pracy nie ma kołaczy"

Uprawnienia umieszczania postów