Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: jaki pomiar ustawić

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aztek Zobacz posta
    Tak planuję sztywno F4 dając pionowy kadr ołtarz będzie ostry więc i ksiądz 1/40 minimalnie aby/ ksiądz,strażak / nie miał rozmytych rąk a iso 800.
    To jest typowy barokowy kościół więc dając f4 z czasem 1/15 iso 200 będę miał niedoświetlenie - 0.3 EV i na taki czas mogę sobie pozwolić ze statywu fotografując wnętrze bez ludzi
    Skoro wiesz na jakich parametrach dokładnie będziesz robił zdjęcia to do czego ci ten pomiar? Po co ci wskazania światłomierza skoro nie masz zamiaru się do niech stosować?
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Bywalec

Domyślnie

Domyślam się że używasz 24-105/f4 Nie wiem na jakim aparacie.
    C 40d
    Jeżeli użyjesz pionowy kadr który obejmie ołtarz i bohaterzy będą stosunkowo mali na zdjęciu to nawet czas 1/15 nie powinien sprawić problemu z rozmazanym ruchem. Jeżeli ktoś akurat ruszy ręką to i tak zazwyczaj nie stwarza to problemu estetycznego na zdjęciu.
    Osoby w pionie to będzie 1/3 na 30 mm i 1/2 na 50 mm.Czyli takie rozmazane kończyny nie są wadą ,tego chciałem uniknąć dobierając czas 1/40.
    Skoro wiesz na jakich parametrach dokładnie będziesz robił zdjęcia to do czego ci ten pomiar? Po co ci wskazania światłomierza skoro nie masz zamiaru się do niech stosować?
    Chciałem ustawić pomiar ,tryb Av ,limit iso 400 a resztę pozostawić automatowi .Ustawiając wszystko manualnie i kręcąc kółkami tracisz na momentach których nie powtórzysz .Niedoświetlone fotki planowałem wyciągnąć w cieniach

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aztek Zobacz posta
    C 40d

Osoby w pionie to będzie 1/3 na 30 mm i 1/2 na 50 mm.Czyli takie rozmazane kończyny nie są wadą ,tego chciałem uniknąć dobierając czas 1/40.

Chciałem ustawić pomiar ,tryb Av ,limit iso 400 a resztę pozostawić automatowi .Ustawiając wszystko manualnie i kręcąc kółkami tracisz na momentach których nie powtórzysz .Niedoświetlone fotki planowałem wyciągnąć w cieniach
    Weź aparat, idź do jakiegoś kościoła, popstrykaj trochę fotek i ocenisz, które ustawienia są odpowiednie.
    Z cieni mocno niedoświetlonej fotki wyciągniesz co najwyżej "kaszę, syf i paski" (link który podałem o liniowości matrycy).
    O wiele lepsza będzie fotka poprawnie naświetlona na ISO 3200 niż niedoświetlona i rozjaśniana o 3EV robiona na ISO 400
    Przeczytałeś tekst Janusza z linku o systemie strefowym? Jest tam wyjaśnione dlaczego pomiar punktowy i podobne wymagają korekty. Włącz matrycowy i będzie OK.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uprawnienia umieszczania postów