Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: jaki pomiar ustawić

Bywalec

Domyślnie jaki pomiar ustawić

Chcę wykonać zdjęcia w ciemnym miejscu o świetle mieszanym jest to wnętrze barokowe .
    Planuję je wykonać na 30 mm ,50 mm ,100 mm.
    Teraz pytanie jakiego pomiaru lepiej użyć /segmentowy ,centralnie ważony , punktowy /.
    Zdecydowałem się na f4 i tutaj kolejne pytanie tryb AV czy lepiej nie ufać automatyce i wybrać tryb M z czasem 1/30 .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Ustaw na ręczny lub preselekcję przysłony. Pomiar matrycowy może być. Wykonaj zdjęcie, sprawdź histogram i skoryguj tak aby wykres sięgał prawej strony (bez przepaleń ewentualnie mogą być w punktach światła). Zapis zdjęć RAW
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 08-03-2012 o 11:40
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Bywalec

Domyślnie

Pomiar matrycowy może być
    Istotna część kadru będzie w centrum dlatego zastanawiałem się nad centralnie ważonym , ale gdy polecasz matrycowy to są tego powody
    Zapis zdjęć RAW
    Wiem myślę potem powyciągać cienie a chcę to wykonać jak najlepiej :wink:

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pytanie na początek wg mnie takie to czy masz czas na te fotki, czy musisz je robić "ekspresem". Następnie co będzie w kadrze, czy kontrastowe przedmioty czy też nie. Jżli masz czas to wg mnie zabawa z M i znalezienie "idealnej" ekspozycji po próbach.
    Oczywiście wg mnie tez RAW.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aztek Zobacz posta
    Istotna część kadru będzie w centrum dlatego zastanawiałem się nad centralnie ważonym , ale gdy polecasz matrycowy to są tego powody

Wiem myślę potem powyciągać cienie a chcę to wykonać jak najlepiej :wink:
    Pomiaru światła używasz tylko do wstępnego nastawienia parametrów, ale tak naprawdę to musisz je ustawić ręcznie (najlepiej tryb M) wg histogramu i jeśli chcesz dobrze naświetlić to ustawiasz/sprawdzasz każde zdjęcie z osobna. Pstrykasz zdjęcie, sprawdzasz histogram, wprowadzasz korektę i robisz zdjęcia właściwe. Zmieniasz kadr/oświetlenie znowu sprawdzasz, korygujesz i focisz . Jeśli "naświetlasz na histogram" to tak naprawdę światłomierz jest zbyteczny.
    Może okazać się konieczne użycie statywu.
    PS
    Pomiar inny niż matrycowy prawie zawsze wymaga korekty.
    Poczytaj:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12704
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 08-03-2012 o 13:04
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Bywalec

Domyślnie

Pytanie na początek wg mnie takie to czy masz czas na te fotki, czy musisz je robić "ekspresem". Następnie co będzie w kadrze, czy kontrastowe przedmioty czy też nie
    Dokładnie to będzie wnętrze kościoła ołtarz ,nawa ,kaplica - mogę poświecić tu troszkę czasu .
    Dodatkowo kilka ujęć ze strażakami przy grobie f4 1/40 i tutaj exspresowo będzie .
    Nie mogę użyć lampy tylko światło zastane;-)
    Jeśli "naświetlasz na histogram" to tak naprawdę światłomierz jest zbyteczny.
    Czasy 1/25 i mniej odpadną w 40 % robionych zdjęć więc niekiedy będę musiał nie doświetlić .Czyli matrycowy najlepiej :grin:

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dokładnie to będzie wnętrze kościoła ołtarz ,nawa ,kaplica - mogę poświecić tu troszkę czasu .
    Dodatkowo kilka ujęć ze strażakami przy grobie f4 1/40 i tutaj exspresowo będzie .
    Nie mogę użyć lampy tylko światło zastane;-)
    Witaj
    Jesteś pewien ,że ustawienia f4 i 1/40sek. będą odpowiednie?
    Pozdrawiam
    Mirek

Coś już napisał Awatar maati

Domyślnie

Tak, moim zdaniem, w tym przypadku tzn zdjęcie ołtarza lepiej wykonać z trybem matrycowym, ponieważ zmierzymy swiatło dla całej sceny itd..., punktowy natomiast zmierzy tylko w centrum kadru gdzie akurat może "wskoczyć coś jaśniejszego" i bez korekty expozycji klatka bedzie bodajże niedoświatlona w ciemniejszych miejscach.
    Canon 5d MKII, MKIII, C85 1,4IS + 580EXII, C35 1,4 C24 1,4 fish

Bywalec

Domyślnie

Tak, moim zdaniem, w tym przypadku tzn zdjęcie ołtarza lepiej wykonać z trybem matrycowym, ponieważ zmierzymy swiatło dla całej sceny itd
    Czyli zaliczył bym wpadkę ustawiając Centralnie ważony :wink:
    Jesteś pewien ,że ustawienia f4 i 1/40sek. będą odpowiednie?
    Pozdrawiam
    Ustawione będzie 30 mm i 50 mm a f4 powinno dać wystarczającą GO .Jeśli dam 5.6 to czas będzie ok 1/30 ,1/25 a to jest ryzyko przy obiekcie /typu strażak i sztandar ,ksiądz i ołtarz /.Ale pewny na 100 % nie jestem :-?
    Jak byś ustawił parametry dodam że mam stałe światło f4 więc o jasności f1.4 -2.8 mogę pomarzyć :wink:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Czyli zaliczył bym wpadkę ustawiając Centralnie ważony :wink:

Ustawione będzie 30 mm i 50 mm a f4 powinno dać wystarczającą GO .Jeśli dam 5.6 to czas będzie ok 1/30 ,1/25 a to jest ryzyko przy obiekcie /typu strażak i sztandar ,ksiądz i ołtarz /.Ale pewny na 100 % nie jestem :-?
    Jak byś ustawił parametry dodam że mam stałe światło f4 więc o jasności f1.4 -2.8 mogę pomarzyć :wink:
    Mam wrażenie, że o fotografii nie masz zielonego pojęcia. Jak możesz ustawiać parametry zdjęcie nie mierząc zastanego światła, chyba, że bywasz tam i te wyliczenia czasu są już robione na miejscu. No chyba, że masz na tyle "wypasiony" aparat, że migawkę i przysłonę ustawisz sztywno, a ekspozycję dostosujesz przez ISO.
    Proponuję najpierw trochę się pouczyć, lub poprosić kogoś o kilka lekcji.
    W przeciwnym wypadku myślę że najodpowiedniejsze ustawienia to; ISO auto. tryb P.
    Ostatnio edytowane przez tlustyx ; 08-03-2012 o 15:58
    Moje fotki Moje fotki II

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów