Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 94

Wątek: Mróz w PL

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kocis
    ... coś tak jak się bytelkę z finlandią wyciągnie z zamrażalnika. ....
    Ta butelka z Finlandią brzmi zachęcająco :-). W piatek w Szczecinie padał deszcz przy minus siedem - było podobnie jak na fotce muflona. Przed supermarketami ludziska dostawały zawału widząc centymetrową warstwe lodu na całym aucie.

Janusz

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    Ta butelka z Finlandią brzmi zachęcająco :-). W piatek w Szczecinie padał deszcz przy minus siedem - było podobnie jak na fotce muflona. Przed supermarketami ludziska dostawały zawału widząc centymetrową warstwe lodu na całym aucie.

Janusz
    W Ostrowie Wlkp również - zawału nie dostałem, bo nigdzie nie musiałem jechać, za to w sobotę rano była wielka odwilż, więc wszystko spłynęło :P
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

A ja dziś szedłem do szkoły przy temperaturze -28C Ale na szczęście jutro i pojutrze lekcje są odwołane.:smile:
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

u mnie dzis i jutro lekcji nie ma bo sa odwolane! ale potem to odrabiac w ferie albo wakacje, to tak nie za bardzo

Domyślnie

a moja szkola jest poj**** tzn chora i oczywiscie nic nie odwołują
    ale ja i tak nie jeżdze bo mam 30km i nie zamierzam stać w takim mrozie na przystanku...i tak nie wiadomo czy autobus przyjedzie
    EOS 400D| Sigma 24-70 1:3.5-4.5 HF Aspherical(62mm)| EF 38-76 1:4.5-5.6 | EF 100-300 1:4.5-5.6 USM| Speedlite 430EZ| HOYA Standard: CIR-POLARIZING (62mm)

Sprzedam: EOS3000 + EF 38-76 1:4.5-5.6

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Bez bajerów. Płyn Ci nie zamarzał przy -22. On nie ma czucia :-) Zamarzl bo odparował z niego alkohol (czy co to tam było w nim) a została woda. Ruch powietrza miał tylko wpływ na szybkość parowania - temperatura -67 to bzdura, wymysł, wyliczenie jak POZORNIE my bysmy to odczuwali. Nic poza tym. Marznąć będzie szybciej bo transmisja ciepła jest szybsza ale temperatura powietrza od tego nie opada. Cos co zamarza przy -32 nie ma prawa zamarznac przy -22 chyba, że zmieni swoje własciwosci (odparuje alkohol).

Janusz
    Ta temperatura to tak naprawdę ludzkie odniesienie się do współczynnika przenikalności cieplnej, który zależy od wielu parametrów m.in. od szybkości wiatru.

O którym alkoholu piszesz?
    Płyny zimowe do spryskiwaczy zawierają zwykle: alkohol metylowy, etylowy oraz dodatkowo glikol etylowy, wodę, środki barwiące i zapachowe.
    Alkohol etylowy tworzy mieszaninę azeotropową z wodą, a wtedy prosty rozdział tej mieszaniny przez wymrażanie lub destylację nie jest możliwy. Co innego glikol lub inny rozpuszczalnik [alkohol]...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Potrzebna jest coprawda Straż Pożarna ale nie do gaszenia tylko do polania tego wodą. Może być woda z tego jeziora :-)
    A potem trzeba wsiąść i jeżdzić non-stop aż do wiosny. Ew. udać się na południe Europy celem wysuszenia
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10
    ...Alkohol etylowy tworzy mieszaninę azeotropową z wodą, a wtedy prosty rozdział tej mieszaniny przez wymrażanie lub destylację nie jest możliwy. Co innego glikol lub inny rozpuszczalnik [alkohol]...
    Alkohol etylowy służy do... celów rozrywkowych ;-) i lanie go na szybe to zbrodnia, która powinna podlegać karze :-)

Chemikiem nie jestem ale zawsze wydawało mi się, że spirytus otrzymuje się przez destylację. Produkcja jest zresztą dość prosta i w stanie wojennym - w czasie wojny polsko-jaruzelskiej - w co drugim domu destylowano te "mieszanine azeotropową" czy cokolwiek to było z całkiem niezłym skutkiem. Mętne to było trochę i smak miało obrzydliwy ale...

Pozdrawiam,
    Janusz :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Miłej rozrywki przy jakiejś dobrej okazji!
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 23-01-2006 o 22:37

Bywalec Awatar osasa
    Miasto
    Lubartów PL/Newport News VA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marlon
    no niestety z prognóz wynika że może być
    gdzieś na WP wyczytalem że teraz ma się "ocieplić" do ok -10, a od soboty druga fala mrozów - jeszcze gorsza, bo na wschodzie temp dojdzie nawet do -45st. a w całym kraju ok. -30....brrr
    EJ EJ EJ!! Gdzies Ty to wyczytał? Bo na WP nie widze....Jak tak ma być to pie....e to wszytko i nie pracuje, i tak mi samochod odpala jak czołg jakis ... Bede siedział miedzy żeberkami grzejnika cały dzień...
    Dzisiaj po 7 rano było -26 stopni...Pękła mi sprężyna w zamku i zamarzły szczotki w silniku nawiewu:/ TO już przesada....
    Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:

Strona 7 z 10 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów