u mnie akurat za oknem -20st, więc potraktować się "setką" poprostu wypadało...![]()
u mnie akurat za oknem -20st, więc potraktować się "setką" poprostu wypadało...![]()
wystarczy ustawic termometr pod katem 45* i juz mamy tablice testowa;-)
Wróciłem dziś z Białorusi - od pana łukaszenki (celowo małymi literami)
Miałem tam minus 32 st C!! Zamarzło mi auto - benzyna (sic!)
Budzę się dzisiaj rano,zaspany podchodzę do okna.Pierwsza myśl ,,o jak ładnie,biało na dworzu'',druga myśl ,,gdzie się podziała rtęć w termometrze?!'',trzecia myśl ,,MINUS 22 STOPNIE!?!?!?!?!'' Powiem tylko,że jak szedłem do kościoła to było naprawdę zimno...
Mam w aucie termometr do pomiaru temperatury zewnętrznej. Mierzy temperaturę odczywalną, czyli z uwzględnieniem szybkości ruchu powietrza. Dzisiaj o 6:30 (rano) załapał pomiar na -67stC. Działo się to przy szybkości ~110km/h. A ja się dziwiłem dlaczego zamarza mi płyn na szybie, powinien być płynny przy -32. A to wszystko przy normalnej temperaturze powietrza stojącego -22. Niezła jazda.
ufff, nie taki straszny ten mroz - auto mi odpalilo za pierwszym(stoi na dworze)
OT MotoryzacyjnyZamieszczone przez akustyk
Uuu, odpalanie na gazie przy takich temperaturach to chyba nie jest najlepszy pomysl (na dluzsza mete). Ja zawsze odpalam na benzynia a przelaczam na gaz dopiero jak sie auto troszke nagrzeje. Mam zle doswiadczenia z poprzedniego auta (powypalane zawory i takie tam :/).
P.S.
Dzis na stacji lpg panu 'koncowka' zamarzla i nie mogl mi zatankowac![]()