Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Poproszę o kilka odpowiedzi.

cosby
    Guest

Domyślnie Poproszę o kilka odpowiedzi.

Jako że jestem posiadaczem systemu Nikona niewiele wiem o Canonie 350D. A pytań mam sporo zanim się przesiądę... Bardzo proszę o pomoc.

1. Czy 350D można podpiąć do obiektywu starszego typu posiadającego to samo mocowanie? Czy wtedy wszystko działa? W nikonie nie działa mi tryb pomiaru światła - więc wszystko...

2. Czy każda lampa Canona zatrybi z 350D?

3. Jakie są koszty tego systemu w porównaniu z Nikonem? Pytam bo posiadając D70 jestem skazany na kupowanie szkieł pod cyfrę aby wszystko mi śmigało. To samo z lampami itd. Szukam czegoś tańszego w rozwoju i z większym potencjałem. Nie ukrywam że podoba mi się jakość zdjęć i marka...

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cosby
    1. Czy 350D można podpiąć do obiektywu starszego typu posiadającego to samo mocowanie? Czy wtedy wszystko działa? W nikonie nie działa mi tryb pomiaru światła - więc wszystko...
    Jakie to samo? Bagnet EF? Tak, działa z wszystkimi Canonami od początku systemu. Z obiektywami innych firm, które rozpracowały protokół transmisji metodą reverse engineering, zdarzają się niekompatybilności.

W manualu chyba wszystkie. W automatyce tylko te, które są zgodne z E-TTL.

3. Jakie są koszty tego systemu w porównaniu z Nikonem? Pytam bo posiadając D70 jestem skazany na kupowanie szkieł pod cyfrę aby wszystko mi śmigało. To samo z lampami itd. Szukam czegoś tańszego w rozwoju i z większym potencjałem. Nie ukrywam że podoba mi się jakość zdjęć i marka...
    Jak widzę lampy systemowe sa nieco tańsze w Canonie. Obiektywy dość różnie. A sprzęty firm alternatywnych kosztują tyle samo niezależnie od systemu. Ceny sobie możesz porównać w dowolnym sklepie internetowym. Jakoś nie potrafię powiedzieć, który system jest tańszy.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

kazdy obiektyw EF/EF-S mozna wpiac w 350D i bedzie poprawnie dzialal. wyjatkiem jest kilka starych Sigm (lista: http://www.sigma-photo.de/cms/front_...at=59&idart=51 )

tak. ale automatyka pomiaru blysku wymaga lamp z serii EX.

obiektywy firmowe Canona sa nieco tansze niz odpowiedniki Nikkora. obiektywy firm trzecich oczywiscie w tych samych cenach. lampy sa w podobnych cenach.

w kosztach to sie wiele nie rozni

jestes pewien, ze chcesz wymienic D70 akurat na 350D? miales 350D w rece?
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 21-01-2006 o 21:49
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    tak. ale automatyka pomiaru blysku wymaga lamp z serii EX. a E-TTL 2 (z pomiarem odleglosci) wymaga dopiero 420EX/430EX/550EX/580EX
    Co jak co, ale Ty to warna powinienes dostac za to
    No dobra, zarty zartami...

Wszystkie EX to wszystkie EX. Nie ma znaczenia czy e-ttl czy e-ttl II.

Czyli 380'tka i 220'stka tez dzialaja. Mt-24ex i mr-14ex tez. Wszystko "canon cos tam EX". Sigmy i reszta to juz odpowiednio po oznaczeniach (zgodne z e-ttl maja byc).
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 21-01-2006 o 21:53
    ...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Co jak co, ale Ty to warna powinienes dostac za to
    no dobra... poprawilem
    www albo tez flickr

Miasto
    USA

Domyślnie

Wiem wiem, czepiam sie
    Zboczenie takie
    ...

cosby
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    jestes pewien, ze chcesz wymienic D70 akurat na 350D? miales 350D w rece?
    Mały jest to fakt. Jest jednak kilka plusów dla mnie ważnych - szumy, ilość pikseli, i pewnosć że w przyszłości wystarczy mi zmiana body czego w nikonie pewien jestem już coraz mniej. Ostatnio wyszedł D200 a do niego nowa lampa - i tak w koło...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

To D200 nie pracuje z SB 600 czy SB800?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

"...mi zmiana body czego w nikonie pewien jestem już coraz mniej. Ostatnio wyszedł D200 a do niego nowa lampa - i tak w koło..."
    Co ty gadasz SB-800 to sztandarowa lampka nikona i najlepsza lampa na rynku... To co wyszło to tylko uchwyt pod zestaw mini lampek do makro. To tylko rozwinięcie systemu do diaska .
    Zastanów się dobrze bo bardzooooooo delikatnie mówiąc zmiana D70 na eosa 350 to bardzo nietrafiona decyzja. 350 jak i 20d szumi bardzooooooooooooo brzydko na wysokich ISO. Przed zakupem pobaw się tym aparatem. Dobrze Ci przyjacielu radzę. Zmiana systemu to cholernie ważna decyzja… Ja po tygodniu posiadania własnego 20D już o żadnym Canonie z tym cudownym CMOSEM słyszeć nawet nie chcę. A iso 1600 z D70 jest po prostu zajebiście piękne. Podczas zbierania kasy na d200 poucz się lepiej wykorzystywać lepiej d70 ten aparat potrafi się za to pięknie odwdzięczyć. Wiesz D70 to taki amatorski aparat dla zawodowca

Miasto
    USA

Domyślnie

O Nastepny wyznawca nas odwiedzil
    Witamy, witamy... Nie jest nam przykro z powodu Twoich wydatkow
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 22-01-2006 o 00:37
    ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów