Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: W którą stronę iść ?? pomocy :-)

Domyślnie W którą stronę iść ?? pomocy :-)

Witam, nie wiem gdzie mogłem zadać to pytanie tak więc założyłem temat, gdyby ktoś stwierdził ,że jest już coś podobnego to proszę o przeniesienie pytania i przepraszam z góry. Sprawa wygląda tak... od jakiegoś czasu planuję zakup szkła, pytałem tutaj na forum w temacie o ulubionych ślubnych szkłach. Chciałem coś konkretnego ,nie koniecznie taniego zamiennika. Myślałem o jakimś L- kowym szkiełku... posiadam Canona 50d tak więc nie pełna klatka. Teraz mam chęć dokupić do mojej 85 mm jakąś drugą stałkę np 35 mm i zakupić nowe body z FF np 5D... . Po chwili znów myślę o samym obiektywie do mojej 50-tki, że nie ma sensu kupowania nowego body z FF, skoro nie będę posiadał szkieł do tej puszki "odpowiednich" ( na chwilę obecną ).. z kolei czytam opinie o pełnej klatce ,że świetnie sobie radzi z 85 mm które posiadam, że naprawdę jest różnica :-) i tak w kółko.. Wiadomo ,że prędzej czy później przejście na FF nastąpi, jednak potrzebuję najlepszego wyjścia na chwilę obecną :-)...naprawdę nie mam pojęcia w którą stronę teraz iść. Chciałbym poznać wasze opinie ,może posłuchać kogoś kto posiada Canona 5D, po prostu jestem w kropce a chciałbym podjąć decyzję w miarę szybko :-) więc tak NP. 50D + 85mm 1.8 + CANON EF 35 mm f/1.4 L USM lub Canon 16-35mm f/2,8 L II USM czy Np. 5D + 85mm 1.8 + Canon EF 35 mm f/2.0 początkowo z planami na upgrade, które zestawienie da mi wieksze możliwości pracy ? , podałem przykłady jak mniej więcej mogłoby to wyglądać. Mam nadzieje, że zbytnio nie namieszałem :-)

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Na pytanie o to czy kupić konia czy krowę zwykle odpowiadam: kup kozę. :-)

Nie da się uczciwie odpowiedzieć na pytanie bez szczegółowej wiedzy do czego Ci to potrzebne, jakie kadry preferujesz itp. itd. Jeśli pytanie jest zawoalowanym kolejnym wątkiem "do ślubów" to uprzedzam, że większość moderatorów i uczestników forum warczy i dostaje wysypki na samo słowo "ślub". Jeśli chcesz zarabiać na ślubach to TY SAM masz wiedzieć jaki obiektyw kupić i co Ci jest potrzebne. Inaczej.... no comments bo jeszcze zarobię na jakiś warning.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Co fotografujesz???
    Zasadnicze pytanie.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michael_key Zobacz posta
    Co fotografujesz???
    Zasadnicze pytanie.
    Obawaim się, że:
    Cytat Zamieszczone przez P.Knysak Zobacz posta
    ..... pytałem tutaj na forum w temacie o ulubionych ślubnych szkłach. ....

Janusz,

Domyślnie

tak dokładnie :-) a dlaczego obawiam :-) każdy kiedys chciał się czegos dowiedzieć, nie widzę w tym nic dziwnego.

Domyślnie

Ja mam taki sam dylemat jak autor wątku. Pozbyć się 40D i kupić 5D + np. 28 1.8 + 50 1.4 + 85 1.8, czy zostawić 40D i zainwestować w szkła (np. 16-35 L + 85 1.8).
    Różnica taka, że w odróżnieniu od auotra wątku wiem co fotografuję. Dzieci i żona - czyli zdjęcia okolicznościowe. Wakacje. Nie mam zamiaru nigdy na tym zarabiać.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

tak dokładnie :-) a dlaczego obawiam :-) każdy kiedys chciał się czegos dowiedzieć, nie widzę w tym nic dziwnego.
    Ano obawiam jest, jak najbardziej, na miejscu. Jest wątek "sprzęt do ślubów". Tasiemiec. Nieziemski tasiemiec. Kolejny w tym temacie nie jest mile widziany.

Janusz,

Domyślnie

OK to ujmę to inaczej, podałem dwa warianty i tylko zapytać chciałem ,który jest korzystniejszy , nie chodzi mi o dogłębne wskazówki osób ,które na czymś zarabiają i strzegą swoich wypracowanych zasad, reguł itp,itd. Nikt się nie rodzi z wiedzą tak obszerną i zaawansowaną ,żeby nigdy nikogo o nic nie zapytać . Nie chcę poznawać tajników Pana wiedzy ani listy sprzętu jakim Pan pracuje.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Każdy powie wg własnych zasad, predyspozycji, itp.
    Ja (nie zarabiając) wiem, że mając doświadczenie (średnie) w ślubach na Twoim miejscy wybrałbym zestaw z FF.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

....Nikt się nie rodzi z wiedzą tak obszerną i zaawansowaną ,żeby nigdy nikogo o nic nie zapytać . Nie chcę poznawać tajników Pana wiedzy ani listy sprzętu jakim Pan pracuje.
    Źle trafiłeś. Swoją wiedzą się dzielę bez problemu. Z fotografii ślubnej ani w ogóle z fotografii nie żyję. Nie zarobiłem w życiu ani złotówki na fotografii. Mam natomiast dość zasadniczy stosunek do tych, którzy chcą zarabiać a nie chcą poświęcić czasu na naukę.

Jeśli wątek będzie dale o ślubach to zostanie przeniesiony we właściwe temu miejsce.

Janusz,

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów