Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Zlecilibyście komuś fotografowanie wojny/ konfliktów iPhonem?

Bywalec Awatar MaciejDlugosz
    Miasto
    okolice Rzeszowa

Domyślnie Zlecilibyście komuś fotografowanie wojny/ konfliktów iPhonem?

Jak się okazuje są agencje zatrudniające profesjonalnych fotografów akceptujące ... zdjęcia zrobione iPhonem! Fotograf musi być w centrum akcji z profesjonalnym sprzętem ale może również robić zdjęcia ... swoim "telefonem". Powody do takich "zmian warty" (w stosunku do lustrzanki) bywają rozmaite. Może to być np. świadoma chęć ze strony fotografa żeby mniej stresować fotografowanych ludzi. Może to też być sytuacja przymusu - kiedy np. fotografowie z "armatami" zostaną przegonieni lub zaatakowani. Wyciągamy wtedy dyskretnego (w stosunku do lustrzanki) iPhona i robimy dalej zdjęcia:

http://lens.blogs.nytimes.com/2010/1...tory/?ref=asia

http://www.nytimes.com/interactive/2...l?ref=magazine

http://www.bbc.co.uk/news/magazine-15519194

Damon Winter: “[...] the soldiers often take photos of each other with their phones, so they were more comfortable [with iPhone] than if I had my regular [Canon EOS 5D Mark II] camera.”

Lewis Whyld: "he [...] saw three other photographers being attacked. For the next hour he was forced to shoot on his mobile phone, and only pulled out his cameras once it was dark."
    Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)

Coś już napisał Awatar MacRo
    Miasto
    Stargard Szczeciński

Domyślnie

Gdy liczy się okazja sfotografowania wartościowego ujęcia, wtedy nie ważne czym się fotografuje skoro to i tak jedyne ujęcie jakie powstanie. Czemu akurat iPhone? Telefon zawsze pod ręką, a i fotki można przesłać od razu do redakcji
    Jeśli fotki mają być wykonane z ukrycia i wszelkimi zasadami dyskrecji to iPhone nie jest wcale taką złą opcją Ślubu iPhonem na pewno bym nie zrobił
    Ostatnio edytowane przez MacRo ; 05-03-2012 o 22:15
    FotoMaciej
    C 7D (Magic Lantern)| C 400D (400plus mod + IR MOD) | Sigma 17-50 f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 | C ex430 II | Nissin 866 Mark II

Coś już napisał Awatar tapirek

Domyślnie

Lepiej zrobić zdjęcie ajfonem niż nie zrobić w ogóle...

Swego czasu bardzo duże wrażenie zrobił na mnie ten reportaż: Guttenfelder’s iPhone Photos.

Dla porównania tutaj są zdjęcia tego samego fotografa robione równolegle "dużym" sprzętem: David Guttenfelder in Afghanistan.

O ile oba repo są bardzo ciekawe, to jednak zdjęcia z telefonu mają coś takiego, że niemal czuje się piach zgrzytający w zębach - bardzo osobista relacja.
    ~~~
    Canon EOS 5DII + 35/50/85 / Canon EOS 650 + kilka m42
    http://niewolnicyhistogramu.blogspot.com

Coś już napisał Awatar qbar

Domyślnie

No to tapirek zabił wątek. Podsumowanie jest takie, że trzeba wysłać gościa z jedynką w plecaku i telefonem w kieszeni

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tapirek Zobacz posta
    Lepiej zrobić zdjęcie ajfonem niż nie zrobić w ogóle...

Swego czasu bardzo duże wrażenie zrobił na mnie ten reportaż: Guttenfelder’s iPhone Photos.
    Ciekawe nie wiem czy to kwestia obróbki czy aparatu ale jakieś takie wrażenie "jak z analoga" mi się włączyło podczas oglądania :smile:.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 06-03-2012 o 00:29
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Domyślnie

to zdjęcie po prostu zabiło

Coś już napisał Awatar qbar

Domyślnie

Ciekawe nie wiem czy to kwestia obróbki czy aparatu ale jakieś takie wrażenie "jak z analoga" mi się włączyło podczas oglądania .
    Bo to analogowy telefon był A tak na serio, to najważniejsze są tutaj jednak kadry i nie ma się co się łudzić, że wysłanie do Afganistanu czereśniaka z iPhonem zapewni nam świetne zdjęcia. Trzeba jednak profesjonalisty do takiej zabawy.
    Swoją drogą ciekaw jestem czy iPhon wytrzymałby coś takiego

Canon i elka wytrzymały najwyraźniej

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Domyślnie

a u dołu tego zdjęcia to hmm? 16-35? czy co? , bo dokładnie nie widać..:d moze 17-40

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Dla mnie to takie trochę udowadnianie wyższości świąt jakiś nad innymi. Niebawem okaże się, że przy pomocy ajfona ktoś obliczy trajektorię rakiety lecącej na marsa lub przewidzi przyszłość. To takie udowadnianie społeczeństwu, że coś co nie jest warte 200zł należy kupić za 3000zł.i jedno jest na plus dla Canona. Jak zwiadowca będzie miał go na szyi obserwując w czasie misji przeciwnika to ma stuprocentową pewność, że mu w trakcie robienia zdjęć nie zadzwoni mama albo żona.

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    i jedno jest na plus dla Canona. Jak zwiadowca będzie miał go na szyi obserwując w czasie misji przeciwnika to ma stuprocentową pewność, że mu w trakcie robienia zdjęć nie zadzwoni mama albo żona.
    Spoko, spoko. Jeszcze się doczekasz, że w aparacie będzie miejsce na kartę SIM
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów